Jar je obdobím prebúdzania prírody a nových začiatkov. Je to čas, keď sa na našich tanieroch objavujú čerstvé chute a zdravé ingrediencie, ktoré nám dodávajú energiu. Po zime plnej ťažkých jedál si naše telo žiada ľahkosť, vitamíny a jarné chute. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na obľúbené jarné jedlá, ktoré vám dodajú energiu a spríjemnia toto krásne ročné obdobie.
Prečo jarné jedlá?
Jarné jedlá sú často plné farebných a čerstvých surovín, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály. Po zimnom období, keď sa často uchyľujeme k ťažším jedlám, je jar ideálnou príležitosťou na detoxikáciu organizmu a načerpanie nových síl. Jarná zelenina, ako napríklad špargľa, reďkovky, špenát a mladé bylinky, je nielen chutná, ale aj veľmi výživná.
Jarné prísady, ktoré by nemali chýbať vo vašej kuchyni
Medvedí cesnak
Je to obľúbená jarná bylinka, ktorú možno použiť v mnohých kuchyniach. Jej sezóna je pomerne krátka, preto je dobré ju čo najlepšie využiť.Táto divoká bylina s cesnakovou arómou je skvelá do polievok, nátierok, pesta a šalátov.
Použitie medvedieho cesnaku:
- Často sa používa na prípravu pesta, ktoré sa hodí k cestovinám, mäsu, rybám alebo ako nátierka.
- Pridanie medvedieho cesnaku do polievky jej dodá pikantnú chuť a vôňu.
- Nasekaný medvedí cesnak je vhodný do tvarohových, syrových alebo vaječných nátierok.
- Čerstvý sa môže pridať do jarných šalátov.
- Medvedí cesnak je vhodný do veľkonočných plniek, môže sa odšťavovať a piť ako zdravý elixír.
- Môže sa nakladať do oleja alebo octu, aby si dlhšie zachoval svoju chuť.bu.
Reďkovky
Podobne ako medvedí cesnak sú obľúbenou jarnou zeleninou s mnohými možnosťami využitia v kuchyni. Chrumkavé a mierne pikantné reďkovky sú ideálne do šalátov, nátierok a ako zdravé občerstvenie.
Použitie reďkoviek:
- Reďkovky sú klasickou súčasťou jarných šalátov, ktorým dodávajú chrumkavosť a pikantnú chuť.
- Nastrúhané sú vhodné do tvarohových, syrových alebo vaječných nátierok.
- Plátky sa používajú na ozdobu sendvičov a obložených chlebíčkov.
- Reďkovky sa môžu pridávať do studených polievok, napríklad do gazpacha.
- Celé alebo nakrájané na plátky sa podávajú ako príloha k hlavným jedlám.
Špargľa
Považuje sa za jemnú jarnú zeleninu. Jej sezóna je pomerne krátka. Špargľa je bohatá na vitamíny a minerály. Môže sa variť, piecť, grilovať alebo pridávať do rizota.
Použitie špargle:
- Špargľa sa často varí vo vode, dusí alebo blanšíruje.
- Môže sa piecť v rúre s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami.
- Grilovaná špargľa má mierne dymovú chuť a je výborná ako príloha.
- Pridáva sa do rizota, ktorému dodáva jemnú chuť a krémovú štruktúru.
- Špargľa sa dá pripraviť do krémových polievok alebo pridať do zeleninových polievok.
- Blanšírovaná alebo grilovaná sa pridáva do šalátov.
- Podáva sa ako príloha k mäsu, rybám alebo iným hlavným jedlám.
- Špargľa sa môže pridať do quiche, omelety a iných vaječných jedál.
Špenát
Špenát je listová zelenina, ktorá je známa svojím bohatým nutričným zložením a všestranným využitím v kuchyni. Mladé špenátové listy sú plné železa a vitamínov. Pridávajte ich do šalátov, smoothies, polievok a hlavných jedál.
Použitie špenátu:
- Mladé, čerstvé špenátové listy sú vynikajúce v surových šalátoch.
- Je obľúbenou zložkou zelených smoothies, kde dodáva vitamíny a minerály.
- Pridávajte ho do krémových a zeleninových polievok (ktorým dodá farbu a chuť), omáčok na cestoviny, lasagní alebo raviol.
- Špenát pripravený na pare je klasickou prílohou k mäsu, rybám alebo vajíčkam.
- Používa sa ako náplň do slaných koláčov, quichov alebo palaciniek.
- Zo špenátu možno pripraviť pesto, ktoré sa hodí k cestovinám, mäsu alebo ako nátierka.
Jarná cibuľka
Má jemnú chuť, čerstvé zelené listy, ktoré sa dajú použiť v mnohých kulinárskych prípravkoch. Jemná a osviežujúca jarná cibuľka sa výborne hodí do šalátov, nátierok, polievok a ako príloha k hotovým jedlám.
Použitie jarnej cibuľky:
- Je skvelá do jarných šalátov, ktorým dodá sviežosť a pikantnú chuť.
- Nakrájaná jarná cibuľka je dobrá do syrových, tvarohových alebo vaječných nátierok alebo sa môže použiť ako korenie do rôznych jedál.
- Pridáva sa do polievok, kde dodáva chuť a vôňu.
- Je vhodná do veľkonočných plniek.
- Podáva sa ako príloha k hlavným jedlám.Podává se jako příloha k hlavním jídlům.
Jarný šalát so špargľou a avokádom
Zloženie:
200 g čerstvej špargle
100 g cherry paradajok
1 zrelé avokádo
50 g rukoly
2 lyžice olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Príprava špargle: Špargľu umyte a odstráňte drevnaté konce. Špargľu varte v osolenej vode asi 3 - 4 minúty, kým nie je mäkká, ale stále chrumkavá. Potom ju ihneď preložte do ľadovej vody, aby ste zastavili proces varenia.
- Príprava šalátu: V miske zmiešajte rukolu, nakrájané avokádo a rozpolené cherry paradajky. Pridajte vychladnutú špargľu.
- Dressing: V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Šalát zalejte dresingom a jemne premiešajte.
Skvelý zdroj zdravých tukov a bielkovín, ktoré vám dodajú energiu na celý deň.
Špenátové smoothie s banánom a mandľami
Zloženie:
1 šálka čerstvého špenátu
1 zrelý banán
2 polievkové lyžice mandľového masla
1 šálka mandľového mlieka
1 polievková lyžica chia semienok (voliteľné)
Med alebo javorový sirup na osladenie (podľa chuti)
Postup:
- Mixovanie: Všetky prísady vložte do mixéra a rozmixujte do hladka. Ak máte radi hustejšie smoothie, môžete pridať viac špenátu alebo banánu.
- Servírovanie: Smoothie nalejte do pohára a ozdobte chia semienkami alebo plátkami banánu.
Ideálne ako rýchle raňajky alebo občerstvenie na dodanie energie a základných živín.
Pečená reďkovka s bylinkovým maslom
Zloženie:
300 g čerstvých reďkoviek
2 PL olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
50 g masla (alebo rastlinného masla)
Čerstvé bylinky (napr. petržlen, pažítka, tymián
Postup:
- Umyte reďkovky a prekrojte ich na polovicu. V miske ich zmiešajte s olivovým olejom, soľou a korením.
- Rúru predhrejte na 200 °C. Reďkovky položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 20 minút, kým nezmäknú a neskaramelizujú.
- Bylinkové maslo: zmäknite maslo a zmiešajte ho s nasekanými bylinkami. Pečené reďkovky podávajte teplé s bylinkovým maslom.
Je to skvelá príloha ku každému jarnému jedlu a dodá mu sviežu chuť.
Pesto z medvedieho cesnaku
Zloženie:
100 g medvedieho cesnaku
50 g píniových orechov (alebo vlašských orechov)
50 g parmezánu
100 ml olivového oleja
Soľ, korenie
Postup:
- Umyte a osušte medvedí cesnak.
- Medvedí cesnak, orechy a parmezán rozmixujte v mixéri.
- Postupne pridávajte olivový olej a mixujte do hladka.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Jar je ideálnym obdobím na experimentovanie s novými receptami a zdravými prísadami. Tieto jarné recepty vám pomôžu prebudiť chuťové poháriky a dodajú vám potrebnú energiu. Nezabudnite, že jedlo by malo byť nielen výživné, ale aj chutné a príjemné. Privítajte jar na svojom tanieri a užívajte si všetky jej výhody.