Přepnout na českou verzi

Zdravé Silvestrovské pohoštění

Posledný deň v roku je synonymom osláv. Rodiny alebo priatelia sa stretávajú, aby ukončili uplynulý rok a privítali ten nadchádzajúci. Počas stretnutia alebo večierka nesmie chýbať občerstvenie. Je však jasné, že po sviatkoch sa každý zasýti rezeňmi, šalátmi alebo vianočným cukrovím. Preto je dobré pripraviť si zdravšie alternatívy silvestrovského pohostenia. Inšpirujte sa našimi tipmi. Hoci ide o zdravšie alternatívy občerstvenia, môžete si byť istí, že na svojich hostí urobíte dojem.

Jednohubky a chuťovky: Bez nich to nepôjde

Či už im hovoríme jednohubky, kanapky alebo jednoducho chuťovky, malé kúsky do ruky sú neoddeliteľnou súčasťou každej oslavy. Sú praktické, umožňujú ochutnať viac druhov a skvele sa hodia k poháriku šampanského. Klasické verzie s majonézou a bielym pečivom však môžete s ľahkosťou premeniť na nutrične bohatšie varianty.

Inovatívny základ

Namiesto tradičného bieleho pečiva vyskúšajte kreatívnejšie a zdravšie základy pre vaše jednohubky:

  • Čerstvá zelenina
    Kolieska uhorky, plátky mrkvy, kúsky papriky, stonky zeleru alebo dokonca listy čakanky poslúžia ako chrumkavá a svieža báza.

  • Celozrnné pečivo
    Ak preferujete pečivo, zvoľte celozrnné varianty chleba alebo bagetiek, ktoré dodajú vlákninu a dlhšie zasýtia. Vyskúšajte aj ražné krekry alebo kukuričné chlebíčky pre ľahkosť.

  • Domáce zeleninové placky
    Pripravte si tenké placky z nastrúhanej cukety, mrkvy alebo zeleru, ktoré po upečení v rúre poslúžia ako vynikajúci základ.

Recepty na zdravé pomazánky:

Srdcom každej jednohubky je nátierka. Stavte na domáce nátierky plné čerstvých surovín, ktoré sú plné vitamínov a bielkovín.

Avokádová nátierka

(Guacamole s tvarohom) Spojte krémovú chuť zrelého avokáda s ľahkým tvarohom. Budete potrebovať: zrelé avokádo, 250 g jemného tvarohu, nadrobno nakrájanú cibuľu, 2 prelisované strúčiky cesnaku, soľ. Pre pikantnejšiu verziu pridajte štipku chilli. Všetko dôkladne premiešajte alebo rozmixujte.

Svieža paradajková nátierka

Pomazánka z tvarohu, žeruchy, sušených a konzervovaných paradajok. Na 250 gramov tvarohu stačí jedna polievková lyžica olúpaných nakrájaných paradajok a hrsť sušených paradajok. Ideálne je paradajky rozmixovať. Ak chcete mať v nátierke kúsky, nakrájajte ich nadrobno. Potom všetko spolu zmiešajte a dochuťte soľou a korením. Môžete pridať aj bazalku. Ideálne čerstvú

Tuniaková nátierka

Na ľahkú verziu budete potrebovať žeruchu a balíček tuniaka vo vlastnej šťave. Pridajte trochu nadrobno nakrájanej cibule. Podľa chuti môžete pridať viac horčice. Nakoniec osolíme, okoreníme a dochutíme citrónovou šťavou.

Nátierka z červenej repy

Červená repa sa musí najprv uvariť. Potom ju treba nakrájať a vložiť do mixéra. K repe pridajte 250 g tvarohu, trochu octu a olivového oleja. Na dochutenie sa hodí drvená rasca, korenie a soľ.

Moderné tortilly

V posledných rokoch sa tortillové rolky objavujú na slávnostných stoloch veľmi často. Tortillové rolky si môžete kúpiť v obchode alebo si ich môžete vyrobiť sami. Nezaberie to veľa času a tortilly si môžete dokonca pripraviť vopred a uskladniť ich napríklad v mrazničke. Dajú sa plniť podľa ľubovôle. Ak sa chcete držať zdravých možností, potom je dobré jednotlivé tortilly potrieť žeruchou. Potom môžete pridať nadrobno nakrájanú papriku, paradajky alebo uhorky. Podľa chuti môžete použiť aj vysokopercentnú šunku alebo plátkový syr. Skvelou kombináciou je aj losos so špenátom. Údený losos chutí skvele aj s trhancami a tortilly môžete naplniť nátierkou z pečenej zeleniny.

Vo všeobecnosti môžete tortillu naplniť naozaj čímkoľvek, čo máte radi. Často sa používajú napríklad kúsky kuracieho mäsa v kombinácii s obľúbenou zeleninou. Po naplnení každej tortilly zabalte každú tortillu do rolky a potom do potravinovej fólie. Tortilly vložte do chladničky aspoň na pol hodiny. Potom môžete nakrájať na kolieska a podávať.

Recept na tortillové rolky

Tortillové rolky s údeným lososom

Do tortilly môžete dať nielen lososa so špenátom. Tortillové rolky môžete pripraviť aj s údeným lososom a luchinou. Najprv v miske zmiešajte žeruchu s citrónovou šťavou, kôprom a korením. Podľa chuti môžete pridať soľ. Potom zmes rozotrite na tortillu. Na vrch položte pripravené plátky lososa.

Rolády s nátierkou z pečenej zeleniny

Na nátierku z pečenej zeleniny budete potrebovať 200 gramov jerve, červenú papriku, dve paradajky, malú cuketu, cinuli a tri strúčiky cesnaku. Pripravte si tiež soľ, korenie a olivový olej. Paradajky a papriky zbavte jadierok. Oboje nakrájajte na väčšie kúsky, cuketu na kolieska a cibuľu na pásiky. Strúčiky cesnaku nechajte vcelku. Všetko vložte do zapekacej misy a vyložte fóliou. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečte 30 minút pri teplote 200 °C. Upečenú zeleninu nechajte vychladnúť a potom ju rozmixujte. Potom pridáme šošovicu a premiešame. Podľa potreby môžete pridať soľ alebo korenie. Pripravenú nátierku natrite na tortilly. Ak chcete čisto zeleninovú verziu, pokojne použite len nátierku. Môžete však pridať aj plátky šunky alebo syra.

Zdravšie rezne

K oslavám tradične patria aj rezeň. Ako ich však pripraviť zdravšie? Ak chcete zostať pri mäse, pripravte ich aspoň netradične. Do vajíčka pridajte sušený cesnak a oregano. Potom pridajte horčicu a citrónovú šťavu. Do marinády vložte mäso a nechajte ho odpočívať. Potom ho klasickým spôsobom obaľte v strúhanke. Určite ho nebudeme vyprážať. Pripravené filé položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Stačí postriekať trochou oleja a piecť pri teplote 200 stupňov Celzia. Ideálne je piecť 15 minút z každej strany, každá rúra však pečie inak. Z rúry vytiahnete chrumkavé originálne rezne, ktoré budú zdravšie a chutnejšie. Navyše nebudete cítiť spálený olej po celej kuchyni.

Ak hľadáte ešte zdravšiu možnosť, môžete si pripraviť zeleninové rezne. Môžete použiť napríklad zeler, cuketu, patizón alebo kaleráb. Možností je však oveľa viac. Môžete použiť aj tekvicu, červenú repu alebo zmes viacerých druhov zeleniny. A balenie? Samozrejme, môžete použiť tradičný trojobal. Ak sa vám však zdá fádny, pripravte si pečivo. Chutné je napríklad bylinkové. Základom je múka s vodou a vajíčkami. Potom stačí pridať bylinky podľa chuti. Dobré je oregano, tymián alebo bazalka.

Recepty na cestá

Bylinkové cesto

Pripravte si 120 gramov múky, 100 mililitrov perlivej vody, 4 vajcia, 1 lyžicu slnečnicového oleja, soľ a korenie. Nakoniec pridajte oregano, tymián a bazalku. Ak chcete, aby bolo cesto nadýchanejšie, oddeľte žĺtky a bielky. Bielky vyšľahajte do snehu a na záver ich jemne vmiešajte do cesta.

Bezlepkové cesto

Ak nechcete používať bežnú múku, môžete si samozrejme pripraviť aj bezlepkovú verziu. Stačí, ak namiesto bežnej múky použijete napríklad kukuričnú alebo ryžovú.

Hrachová pasta

Ak si chcete pripraviť hráškové cesto, stačí kúpiť hrášok a pripraviť cesto podľa návodu. Na každý steak stačí jedna polievková lyžica hrášku. To sa zmieša s vodou na konzistenciu horčice. V tejto zmesi sa ihneď obalí. Samozrejme, môže sa dochutiť korením

Recepty na zeleninové rezne

Zelerové odrezky

Zeler ošúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 5 milimetrov. Varte osem minút do polomäkka. Do vody pridajte trochu soli a citrónovej šťavy. Citrón zabráni tomu, aby zeler zošedol. Pred zabalením nechajte zeler vychladnúť. Odporúča sa tiež osušiť ho od vody. Podobným spôsobom ako zeler môžete variť aj kaleráb.

Odrezky tekvíc

Na odrezky sa najlepšie hodí tekvica maslová. Po ošúpaní ju nakrájajte na polcentimetrové plátky. Pred obalením ich z oboch strán osoľte a okoreňte.

Plátky červenej repy

Červenú repu uvarte v osolenej vode do polomäkka. Trvá to pol hodiny, možno o pár minút dlhšie. Samozrejme, závisí to od veľkosti červenej repy. Uvarenú červenú repu ošúpeme a nakrájame na centimetrové plátky. Potom ich obaľte v pripravenom cestíčku.

Zeleninové rezne

Pripravte si 400 gramov zeleniny. Vhodné sú kaleráb, mrkva, karfiol a špenát. Budete tiež potrebovať 50 gramov masla a rovnaké množstvo hladkej múky. Ďalej 250 mililitrov mlieka. Na dochutenie muškátový kvet, morskú soľ, korenie, dve vajcia a strúhanku. Zeleninu uvaríme v osolenej vode do mäkka a najemno pomelieme. V hrnci speníme na masle múku a za stáleho miešania pridáme mlieko. Ochutíme muškátovým kvetom, soľou a korením. Potom miešajte, kým bešamel nezhustne. Vmiešajte zeleninu a po čiastočnom vychladnutí vmiešajte vajcia.