Chudnutie. Zmrzlina. Na prvý pohľad sa tieto dve slová vôbec nehodia k sebe, však? Čo ak je to však trochu inak a mali by sme zmeniť uhol nášho prísneho pohľadu? Je celkom možné, že zmrzlina si nájde miesto aj v redukčnom jedálnom lístku. A to hneď z viacerých dôvodov. Áno. Zmrzlina síce nie je super zdravá potravina, ale nemusí byť ani výrazne škodlivá.
Tak ako pri iných potravinách, ani zmrzlinu nemožno len tak všeobecne zaškatuľkovať. Veď zmrzlina má mnoho podôb. Existuje množstvo druhov, typov, chutí… Ak chceme zmrzlinu samozrejme zaradiť do zdravého jedálnička, musíme si trochu vyberať.
Aké druhy zmrzliny existujú?
Mliečna, smotanová a s rastlinným tukom
Tieto zmrzliny obsahujú mliečny tuk. Maximálne množstvo tuku ani cukru nie je ničím limitované, preto sa pri jednotlivých výrobkoch môže líšiť. Tým pádom sa potom líši aj energetická hodnota jednotlivých typov zmrzlín. V niektorých zmrzlinách je mliečny tuk nahradený rastlinným tukom. Najčastejšie ide o kokosový alebo palmojadrový tuk. Bohužiaľ, ide o tuk, ktorý nemá práve najpriaznivejšie zloženie. Práve tento rastlinný tuk sa však objavuje pri balených zmrzlinách veľmi často. Je teda potrebné naozaj si pozorne vyberať a čítať zloženie, aby ste našli zmrzlinu bez tohto typu tuku. A keby ste ju náhodou nenašli, nezúfajte. Raz za čas vám ani kokosový alebo palmojadrový tuk nijako neublíži.
Vodové zmrzliny
Základom týchto zmrzlín je logicky voda. A k nej cukor, ochucovacia zložka a farbivá. Vodové zmrzliny zvyčajne obsahujú len minimálne množstvo bielkovín a tukov. Energetická hodnota je v porovnaní so smotanovými zmrzlinami výrazne nižšia. Po takejto zmrzline sa však rozkolíše glykémia a dosť skoro budete mať opäť chuť na sladké.
Ovocné zmrzliny a sorbety
Ovocné zmrzliny, ako ich názov napovedá, obsahujú vždy určitý podiel ovocia. Ak je zmrzlina označená ako ovocná, potom musí obsahovať minimálne 15 % ovocia. Sorbety dokonca 25 % ovocia. Je jasné, že čím viac ovocia zmrzlina alebo sorbet obsahujú, tým lepšie.
Domáce zmrzliny
Ak si chcete byť naozaj istí tým, čo jete, potom je vhodné si pripraviť domácu zmrzlinu. Môžete si napríklad kúpiť len zmrzlinový základ a pridať k nemu doma vlastné kvalitné suroviny. Prípadne si vyrobiť zmrzlinu naozaj z ovocia a domácich surovín. Nemusíte sa báť, že je to niečo zložité. Výroba zmrzliny je kreatívna, ale veľmi jednoduchá.
Zmrzlina a jej výživová hodnota
Ak si strážite váhu, potom vás určite bude zaujímať výživová hodnota zmrzliny. Na začiatku si treba povedať, že zmrzliny sa vyrábajú našľahaním vzduchom. Jeho množstvo sa však kus od kusu líši. Čím je zmrzlina nadýchanejšia, tým má pri rovnakej hmotnosti väčší objem. A to je pri diétach pozitívne. Mali by ste vedieť, že 100 gramov zmrzliny zvyčajne nezodpovedá 100 mililitrom. Teda energetická hodnota živín na 100 gramov je iná ako na 100 mililitrov. Značenie pritom nie je jednotné, a tak sa pri niektorých zmrzlinách môžete stretnúť s hodnotami, ktoré zodpovedajú 100 gramom, a pri iných 100 mililitrom zmrzliny.
Čo je však lepšie? Respektíve, čo to pre nás znamená? Ak výrobca udáva energetickú hodnotu zmrzliny v mililitroch, potom môže táto hodnota pri našľahaných zmrzlinách vychádzať podstatne menšia ako hodnota uvedená na 100 gramov zmrzliny. Najdôležitejšie by tak pre vás mali byť hodnoty, ktoré sú prepočítané na kus. Jedine táto hodnota vám totiž povie, koľko po požití jednej zmrzliny reálne skonzumujete kalórií. Väčšinou je táto hodnota uvedená na obale. Ak nie, môžete si ju ľahko spočítať.
Bežne sa predávajú zmrzliny, ktoré majú od 300 do 1400 kilojoulov na kus. V diéte by ste teda mali siahnuť po tých, ktoré majú energetickú hodnotu čo najnižšiu.
Ako múdro vybrať zmrzlinu?
A ako teda vybrať ideálnu zmrzlinu? Vždy si vyberte takú, ktorá má na jeden kus čo najmenej kalórií, minimálny obsah tuku a cukru. Naopak väčší počet bielkovín je žiaduci. Uvedomte si, že v zložení zmrzlín je naozaj veľký rozdiel. Žiaduci je, ak zmrzliny obsahujú kvalitné suroviny. Medzi ne patrí mlieko, tvaroh, jogurt, ovocie alebo ovocné šťavy, kakao alebo dokonca orechy.
Pri zmrzlinách kúpených v obchode by nemal byť problém všetky dôležité informácie o zložení si prečítať. Horšie to, pochopiteľne, bude v prípade, ak si budete chcieť dať zmrzlinu točenú alebo kopčekovú. V takom prípade sa skúste spýtať na zloženie obsluhy. Pri kvalitnej zmrzline by ste mali uspieť.
Ako často môžem zmrzlinu pri diéte?
Pochopiteľne vám nikto nemôže určovať, koľko smieš zjesť zmrzliny. Ak však chcete redukovať svoju hmotnosť a chudnete ideálnym tempom, teda 0,5 až 1 kilogram týždenne, môžete si dať jednu porciu zmrzliny týždenne. Podporíte tým flexibilný prístup k chudnutiu. Jedna porcia zmrzliny znamená asi dva kopčeky alebo jeden nanuk s maximálnou hmotnosťou 60 gramov. Hovoríme tu o klasických zmrzlinách, bez vyberania podľa výživových hodnôt.
Ak by ste porciu chceli navýšiť napríklad na dve týždenne, je už potrebné vyberať. Ideálna je teda zmrzlina, ktorá má dostatočné množstvo bielkovín, minimálne množstvo tuku a je v nej aj málo cukru. Nie je však ľahké takúto zmrzlinu v obchode zohnať. Ideálne preto je si zmrzlinu vyrobiť doma. Pri výrobe domácej zmrzliny môžete rôzne experimentovať. Niekedy stačí si rozmixovať ovocie s tvarohom, ktorý vás navyše perfektne zasýti. Ale použiť môžete pokojne kvalitné zmesi na zmrzlinu a pridať do nich napríklad čerstvé ovocie alebo najrôznejšie druhy orechov. Tým urobíte svojmu telu obrovskú službu. Zo zmrzliny sa stane pokrm, ktorý vám navyše dá látky, ktoré telo naozaj potrebuje. A vy si potom svoj osviežujúci dezert budete môcť zjesť úplne bez výčitiek.
Ako je možné, že má zmrzlina menej energie ako iné sladkosti?
V zmrzline je vysoký obsah vody. Navyše je našľahaná. Z toho dôvodu je výsledný obsah kilojoulov, cukru a tuku menší ako pri iných sladkých pochúťkach. Ak vás teda naháňa chuť na sladké, je oveľa lepšie si dať malú porciu zmrzliny ako sladké pečivo, sušienky alebo čokoládu. Spomínané produkty totiž obsahujú len minimum vody. Sú teda koncentrovanejším zdrojom energie a živín.
Tip na domácu zmrzlinu od Valknut
Po prečítaní článku máte naozaj veľkú chuť na zmrzlinu, ale bojíte sa, že výberom by ste v obchode strávili naozaj veľa času a nakoniec by ste aj tak nevybrali takú zmrzlinu, ktorá by uspokojila vaše chute a pritom bola vhodná pri diéte? Objednajte si náš smotanový základ, ktorý neobsahuje lepok, geneticky modifikované suroviny ani chemické farbivá. Výroba zmrzliny z neho je úplne jednoduchá. Základ stačí zmiešať iba s vodou. Ak budete vyrábať zmrzlinu studenou cestou, stačí len zmiešať predpísané množstvo zmesi a vody a nechať asi 15 minút odstáť. Potom znovu premiešať a nechať zamraziť.
Samozrejme, je možné si základnú zmes aj ochutiť. Pred zmrznutím môžete do zmrzliny pridať napríklad kúsky kvalitnej horkej čokolády, mnoho druhov orechov alebo ovocie. Je na vás, či použijete kúsky ovocia, alebo z neho urobíte rozvar, ktorý schladíte a pridáte k zmrzline. Rovnako je možné si zmrzlinu dotvoriť aj pred samotným podávaním. Do smotanovej zmrzliny môžete aj vtedy nakrájať čerstvé ovocie podľa svojej chuti alebo napríklad orechy. A ak si chcete navrch pridať šľahačku, nebojte sa. Ak ju nebudete konzumovať často, môžete si ju dopriať. Len je potrebné si ju opäť vyrobiť doma. Šľahačky v spreji nie sú ideálnou voľbou.