L-leucín a jeho výhody
- Leucín má mnoho pozitívnych účinkov, ktoré využijú najmä športovci.
- Pomáha chrániť svalové tkanivo.
- Zabraňuje strate svalovej hmoty a katabolizmu.
(Zapojením do syntézy bielkovín pomáha naštartovať rast svalov po tréningu.)
- Podporuje syntézu bielkovín.
- Urýchľuje a zlepšuje regeneráciu.
- Zachováva svalový glykogén.
- Udržuje rovnováhu dusíka.
- Zabezpečuje využitie bielkovín v tele.
Kedy užívať L-leucín
Čistý leucín v prášku je skvelý spôsob, ako začleniť túto esenciálnu aminokyselinu s rozvetveným reťazcom do vášho príjmu potravy, a to buď v zmesi s vašimi obľúbenými prípravkami, alebo ako súčasť vašej vlastnej prípravy pred, počas a po tréningu pre optimálnu výživu kedykoľvek počas dňa.
- Leucín zohráva dôležitú úlohu v katabolických procesoch v tele.
(Tvorba a rozpad svalov.)
- Počas aeróbnych aj anaeróbnych športov, keď je spotreba leucínu najvyššia.
- Preto sa v prípade vytrvalostných alebo silových potrieb blízkych maximu leucín používa ako luxusné palivo.
(kulturistika, džudo, karate, beh, cestná cyklistika, plávanie, veslovanie, rugby, tenis, hokej, futbal,...)
- Po cvičení
(Zastaví inak prebiehajúci katabolizmus svalov.)
Pre koho je vhodný
- Pre všetkých športovcov zameraných na podporu syntézy bielkovín alebo budovanie svalovej hmoty.
- Okrem športovcov používajú esenciálne aminokyseliny s rozvetveným reťazcom BCAA aj ľudia na redukčnej diéte.
(Majú zmysel aj pri jednostrannej diéte, napríklad pri vegetariánstve.)
Zdroje leucínu
Leucín je neoddeliteľnou súčasťou bežných potravín a stravy bohatej na bielkoviny. Najvyšší podiel leucínu sa nachádza v:
- v srvátke,
- v sóji,
- v hovädzom mäse,
- v arašidoch,
- mandle a losos.
Vajíčka, šošovica, cícer a kuracie mäso tiež obsahujú veľa leucínu.
100 g |
z toho leucín |
sójové bielkoviny |
8-8,5 g |
sójové bôby |
2,87 g |
hovädzie mäso |
1,76 g |
arašidy |
1,64 g |
losos |
1,62 g |
mandle |
1,49 g |
Šošovica |
0,65 g |
Zloženie:
- 100% L-leucín Biely kryštalický prášok
- Želatínová kapsula
Odporúčané dávkovanie:
- 6 kapsúl denne.Zapít dostatečným množstvím vody.
- Leucín by sa mal užívať nalačno alebo s jedlom s nízkym obsahom bielkovín (teda s menším množstvom leucínu).
- Denná dávka 2000-5000 miligramov denne v závislosti od množstva v iných potravinách a doplnkoch.
Výživové hodnoty (na 100 g) |
L-leucín |
100 g |
Ďalšie zaujímavosti o leucíne
- Leucín je klasifikovaný ako prídavná látka E641.
- Je to jeden zo zvýrazňovačov chuti.
- Na trhu sa získava z lepku, kazeínu alebo keratínu.
- Leucín sa široko používa ako súčasť doplnkov stravy v kulturistike, pretože zvyšuje syntézu bielkovín vo svaloch, a tým podporuje ich rast.
- Svaly reagujú na prísun energie a aminokyselín (stavebných zložiek svalových bielkovín), pričom leucín má z aminokyselín najväčší účinok.
- Leucín sa však nemôže používať samostatne, pretože jeho metabolizmus je úzko prepojený s valínom a izoleucínom. (s ktorými tvoria skupinu aminokyselín s rozvetveným reťazcom - BCAA)
- Pridanie leucínu zníži množstvo týchto aminokyselín v plazme, preto sa zvyčajne podáva zmes leucín:valín:izoleucín v pomere 2:1:1. [1 ]
- Leucín má dve formy
1) L-leucín - prírodná verzia aminokyseliny leucín, ktorá sa nachádza v bielkovinách v tele a najčastejšie sa používa ako doplnok stravy
2) D-leucín - je to forma L-leucínu, ale vyrába sa v laboratóriách a používa sa aj na výrobu výživových doplnkov
Varovanie:
Doplnok stravy. Tento výrobok nenahrádza pestrú a vyváženú stravu. Nevhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Výrobca nezodpovedá za škody spôsobené nesprávnym používaním alebo skladovaním. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Nemá schválené liečivé vlastnosti a nie je liekom.
Skladovanie:
Skladujte na suchom a tmavom mieste pri teplote do 25 °C mimo dosahu detí. Chráňte pred mrazom a priamym slnečným svetlom.
Zdroje
[1 ] Wikipedia https://cs.wikipedia.org/wiki/Leucin