Přepnout na českou verzi

8 receptov na zdravé vianočné cukrovinky

Vianočné cukrovinky patria k Vianociam rovnako ako návštevy, darčeky alebo zemiakový šalát. Bohužiaľ, nie sú to najzdravšie jedlá a často je konzumácia vianočných cukroviniek počas takmer celého decembra dôvodom priberania na váhe. Našťastie existujú aj zdravšie varianty cukroviniek, ktoré môžete konzumovať bez výčitiek svedomia. Niektoré z nich sú vhodné aj pre tých, ktorí nemôžu konzumovať cukrovinky napríklad zo zdravotných dôvodov.

Klasické linecké trochu inak

Linecké koláčiky sú zrejme najznámejšie a najobľúbenejšie cukrovinky, ktoré nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Stačí len klasický recept mierne upraviť a hneď máte zo svojich obľúbených, nie príliš zdravých cukroviniek zdravú verziu.

Ingrediencie:

  • 3 šálky špaldovej múky (prípadne celozrnnej pšeničnej múky)
  • 3 šálky kukuričnej múky
  • 20 dkg kokosového oleja
  • 1 vajce (prípadne šlem z ľanového semena)
  • 2 lyžice sladu/ rastlinného sirupu

Na polevu:

  • karobová poleva, mleté oříšky, marmeláda bez cukru

Postup prípravy:

  • Najprv vyšľaháme olej s vajcom a sladom, potom pridáme obe múky a vypracujeme vláčne cesto. V prípade potreby možno cesto zriediť vodou.
  • Následne necháme pod fóliou odležať. Potom už stačí klasicky vyvaľkať a vykrajovať kolieska, prípadne iné tvary podľa vašich preferencií.
  • Pečieme na papier na pečenie v rúre predhriatej na 180 stupňov.
  • Následne slepíme nesladkou marmeládou, namáčať v poleve a posypeme orechmi.

Fitness vanilkové rohlíčky

Medzi ďalšie tradičné recepty patrí ten na vanilkové rohlíčky. Aj tento druh cukroví sa dá bez problému pripraviť v zdravej variante, z ktorej nemusíte mať výčitky svedomia. Stačí opäť vymeniť múku a cukor nahradiť iným sladidlom. Vyskúšajte napríklad tento recept.

Ingrediencie:

  • 250 gramov hladkej špaldovej múky
  • 120 gramov mletých mandlí
  • 90 gramov prírodného sladidla
  • 150 gramov kokosového oleja
  • vanilkový cukor na obalenie (možno vynechať)

Postup prípravy:

  • Najprv zmiešame suché zložky – múku, mandle, sladidlo. Potom vypracujeme tuhé cesto a necháme ho v chladničke asi 30 minút odpočívať.
  • Následne klasicky tvarujeme valčeky, ktoré mierne ohneme.
  • Pečieme na papieru na pečenie v predhriatej rúre pri teplote asi 150 stupňov do zlatohneda. Na záver môžeme upečené obaliť vo vanilkovom cukre.

Tradičné pracny v zdravej verzii

Rovnako ako rohlíčky a linecká kolečka, aj pracny možno pripraviť v zdravej verzii. Chuťovo sú veľmi podobné tým klasickým, len jednoducho použijete nejaké zdravšie sladidlo ako bežný biely cukor.

Ingrediencie:

  • 3 šálky špaldovej múky
  • 3 šálky mletých vlašských orechov
  • 4 lyžice sušeného sladovitu
  • 2 lyžice kakaa
  • lyžička perníkového korenia
  • lyžička mletého škorice
  • pol lyžičky mletého klinčeka
  • 1 vajce (prípadne šlem z ľanového semena)
  • 4 lyžice sladěnky
  • 15 dkg kokosového tuku

Postup prípravy:

  • Najprv zmiešame mokré ingrediencie a vyšľaháme, potom pridáme suché zložky. Rukou vypracujeme vláčne cesto a necháme ho odležať v chladničke.
  • Potom naplníme formičky po okraj a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov.
  • Po vyňatí z rúry necháme vychladnúť a vyklopíme. Posypať môžeme sypkým sladovitom, ktorý nahradí obalovanie v cukre.

Perníčky z celozrnné múky

Takisto si neviete predstaviť Vianoce bez voňavého perníka? Aj v tomto prípade môžete upiecť celozrnnú verziu zo zdravej ražnej múky. Prípadne môžete použiť aj hladkú špaldovú múku, ak ju z nejakého dôvodu preferujete.

Ingrediencie:

  • 425 gramov celozrnnej ražnej múky (prípadne špaldovej)
  • 50 gramov ovsenej múky (možno rozmixovať ovsené vločky)
  • 125 gramov masla
  • 350 gramov medu (ideálne od včelára)
  • 2 vajcia (prípadne ľanové semienka)
  • 2 lyžice perníkového korenia
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

Postup prípravy:

  • Najskôr rozpustíme maslo s medom v hrnci a necháme vychladnúť.
  • Potom pripravíme cesto a necháme ho cez noc odležať v chladničke.
  • Na druhý deň cesto vyvaľkáme a vykrajujeme perníčky. Na rozdiel od bežného cesta platí, že čím je cesto tenšie, tým budú perníčky chrumkavejšie.

Nezapečené sušienky s príchuťou kávy

Ak máte radšej modernejšie cukrovinky, na vašom sviatočnom stole určite nesmú chýbať sušienky. Aj tieto obľúbené cukrovinky sa dajú pripraviť bez cukru a dokonca aj bez múky. A čo viac. Nie sú pečené, takže ide o naozaj rýchly nepečený dezert.

Ingrediencie:

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1 lyžica mletá káva
  • 1 lyžica kakao
  • 4 lyžice arašidové maslo
  • 2 lyžice med
  • 4 lyžice mlieko

Postup prípravy:

  • Z ovsených vločiek rozmixujeme múku.
  • Zmiešajte mleté vločky s kávou, kakaom a maslom. Následne pridajte med a mlieko.
  • Z pripraveného cesta vytvarujte guľôčky. Následne z nich urobte placky.

Rýchle banánové jednohubky s čokoládou

Medzi nami sú ľudia, ktorí radi jedia zdravé sladkosti, ale nie sú práve fanúšikmi pečenia. Aj pre nich máme tip na skvelé vianočné cukrovinky. Nie sú pečené a navyše sa pripravujú naozaj rýchlo. Ak máte radi arašidové maslo, tento recept si jednoducho zamilujete. A to nielen počas vianočných sviatkov.

Ingrediencie:

  • 2 banány
  • arašidové maslo
  • horká čokoláda
  • kokos

Postup prípravy:

  • Banány nakrájame na kolieska a lyžičkou na ne dáme arašidové maslo. Množstvo odhadneme tak, aby z banánu nestiekalo.
  • Potom polejeme horkou čokoládou a posypeme kokosom.
  • Následne dáme do lednice ztuhnout minimálne na půl hodiny. A je hotovo! Môže sa podávať.
  • Bohužiaľ ide o pamlsek, ktorý nemá takú trvanlivosť ako ostatné cukroví, ale aj tak by v spiži dlho nevydržal.

Datľové guľôčky s kokosom

Ak máte radi kokos a vôňu škorice a navyše milujete nepečené cukrovinky, máme pre vás skvelý tip na zdravé datľové guľôčky. Určite vás prekvapia a stanú sa súčasťou všetkých osláv počas roka, nielen vianočného stola.

Ingrediencie:

  • 20 vypeckovaných datlí
  • 1 hrnek mandlovej múky
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 hrnek vločiek
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia

Postup prípravy:

  • Datle zbavené kôstokrúžkov je potrebné namočiť aspoň hodinu vopred. Následne vodu zlejte a datle spolu s ostatnými surovinami vložte do mixéra.
  • Cesto by malo byť sypké a nelepivé. Ak lepí, je potrebné pridať múku alebo vločky.
  • Z hmoty vytvoríme guľôčky a obalíme ich v kakau. Namiesto kakaa môžeme použiť aj mleté mandle alebo napríklad kokos.
  • Namiesto jedného druhu cukroví tak môžeme mať hneď tri.

Avokádové lanýže s čokoládou a kokosom

Nepečené cukroví je obľúbené. Čo vyskúšať trochu netradičné, ale veľmi chutné čokoládové lanýže z avokáda. Tipujeme, že to bude druh, ktorý z taniera zmizne vždy ako prvý.

Ingrediencie:

  • 100 gramov ovsených vločiek
  • 100 gramov šmakoun slivka so škoricou
  • 2 menšie avokáda
  • citrónová šťava
  • 200 gramov hrozienok
  • 50 gramov kakaa
  • 100 gramov horkej čokolády
  • 20 gramov kokosového tuku
  • kakao, kokos alebo Lotus oblátky na obalenie

Postup prípravy:

  • Deň vopred je potrebné namočiť hrozienka do rumu a nechať odstáť.
  • Potom rozpustíme čokoládu s kokosovým tukom vo vodnom kúpeli.
  • Ostatné ingrediencie rozmixujeme a vmiešame čokoládu.
  • Necháme odležať v chladničke minimálne dve hodiny.