Vianočné cukrovinky patria k Vianociam rovnako ako návštevy, darčeky alebo zemiakový šalát. Bohužiaľ, nie sú to najzdravšie jedlá a často je konzumácia vianočných cukroviniek počas takmer celého decembra dôvodom priberania na váhe. Našťastie existujú aj zdravšie varianty cukroviniek, ktoré môžete konzumovať bez výčitiek svedomia. Niektoré z nich sú vhodné aj pre tých, ktorí nemôžu konzumovať cukrovinky napríklad zo zdravotných dôvodov.
Klasické linecké trochu inak
Linecké koláčiky sú zrejme najznámejšie a najobľúbenejšie cukrovinky, ktoré nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Stačí len klasický recept mierne upraviť a hneď máte zo svojich obľúbených, nie príliš zdravých cukroviniek zdravú verziu.
Ingrediencie:
- 3 šálky špaldovej múky (prípadne celozrnnej pšeničnej múky)
- 3 šálky kukuričnej múky
- 20 dkg kokosového oleja
- 1 vajce (prípadne šlem z ľanového semena)
- 2 lyžice sladu/ rastlinného sirupu
Na polevu:
- karobová poleva, mleté oříšky, marmeláda bez cukru
Postup prípravy:
- Najprv vyšľaháme olej s vajcom a sladom, potom pridáme obe múky a vypracujeme vláčne cesto. V prípade potreby možno cesto zriediť vodou.
- Následne necháme pod fóliou odležať. Potom už stačí klasicky vyvaľkať a vykrajovať kolieska, prípadne iné tvary podľa vašich preferencií.
- Pečieme na papier na pečenie v rúre predhriatej na 180 stupňov.
- Následne slepíme nesladkou marmeládou, namáčať v poleve a posypeme orechmi.
Fitness vanilkové rohlíčky
Medzi ďalšie tradičné recepty patrí ten na vanilkové rohlíčky. Aj tento druh cukroví sa dá bez problému pripraviť v zdravej variante, z ktorej nemusíte mať výčitky svedomia. Stačí opäť vymeniť múku a cukor nahradiť iným sladidlom. Vyskúšajte napríklad tento recept.
Ingrediencie:
- 250 gramov hladkej špaldovej múky
- 120 gramov mletých mandlí
- 90 gramov prírodného sladidla
- 150 gramov kokosového oleja
- vanilkový cukor na obalenie (možno vynechať)
Postup prípravy:
- Najprv zmiešame suché zložky – múku, mandle, sladidlo. Potom vypracujeme tuhé cesto a necháme ho v chladničke asi 30 minút odpočívať.
- Následne klasicky tvarujeme valčeky, ktoré mierne ohneme.
- Pečieme na papieru na pečenie v predhriatej rúre pri teplote asi 150 stupňov do zlatohneda. Na záver môžeme upečené obaliť vo vanilkovom cukre.
Tradičné pracny v zdravej verzii
Rovnako ako rohlíčky a linecká kolečka, aj pracny možno pripraviť v zdravej verzii. Chuťovo sú veľmi podobné tým klasickým, len jednoducho použijete nejaké zdravšie sladidlo ako bežný biely cukor.
Ingrediencie:
- 3 šálky špaldovej múky
- 3 šálky mletých vlašských orechov
- 4 lyžice sušeného sladovitu
- 2 lyžice kakaa
- lyžička perníkového korenia
- lyžička mletého škorice
- pol lyžičky mletého klinčeka
- 1 vajce (prípadne šlem z ľanového semena)
- 4 lyžice sladěnky
- 15 dkg kokosového tuku
Postup prípravy:
- Najprv zmiešame mokré ingrediencie a vyšľaháme, potom pridáme suché zložky. Rukou vypracujeme vláčne cesto a necháme ho odležať v chladničke.
- Potom naplníme formičky po okraj a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov.
- Po vyňatí z rúry necháme vychladnúť a vyklopíme. Posypať môžeme sypkým sladovitom, ktorý nahradí obalovanie v cukre.
Perníčky z celozrnné múky
Takisto si neviete predstaviť Vianoce bez voňavého perníka? Aj v tomto prípade môžete upiecť celozrnnú verziu zo zdravej ražnej múky. Prípadne môžete použiť aj hladkú špaldovú múku, ak ju z nejakého dôvodu preferujete.
Ingrediencie:
- 425 gramov celozrnnej ražnej múky (prípadne špaldovej)
- 50 gramov ovsenej múky (možno rozmixovať ovsené vločky)
- 125 gramov masla
- 350 gramov medu (ideálne od včelára)
- 2 vajcia (prípadne ľanové semienka)
- 2 lyžice perníkového korenia
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Postup prípravy:
- Najskôr rozpustíme maslo s medom v hrnci a necháme vychladnúť.
- Potom pripravíme cesto a necháme ho cez noc odležať v chladničke.
- Na druhý deň cesto vyvaľkáme a vykrajujeme perníčky. Na rozdiel od bežného cesta platí, že čím je cesto tenšie, tým budú perníčky chrumkavejšie.
Nezapečené sušienky s príchuťou kávy
Ak máte radšej modernejšie cukrovinky, na vašom sviatočnom stole určite nesmú chýbať sušienky. Aj tieto obľúbené cukrovinky sa dajú pripraviť bez cukru a dokonca aj bez múky. A čo viac. Nie sú pečené, takže ide o naozaj rýchly nepečený dezert.
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 lyžica mletá káva
- 1 lyžica kakao
- 4 lyžice arašidové maslo
- 2 lyžice med
- 4 lyžice mlieko
Postup prípravy:
- Z ovsených vločiek rozmixujeme múku.
- Zmiešajte mleté vločky s kávou, kakaom a maslom. Následne pridajte med a mlieko.
- Z pripraveného cesta vytvarujte guľôčky. Následne z nich urobte placky.
Rýchle banánové jednohubky s čokoládou
Medzi nami sú ľudia, ktorí radi jedia zdravé sladkosti, ale nie sú práve fanúšikmi pečenia. Aj pre nich máme tip na skvelé vianočné cukrovinky. Nie sú pečené a navyše sa pripravujú naozaj rýchlo. Ak máte radi arašidové maslo, tento recept si jednoducho zamilujete. A to nielen počas vianočných sviatkov.
Ingrediencie:
- 2 banány
- arašidové maslo
- horká čokoláda
- kokos
Postup prípravy:
- Banány nakrájame na kolieska a lyžičkou na ne dáme arašidové maslo. Množstvo odhadneme tak, aby z banánu nestiekalo.
- Potom polejeme horkou čokoládou a posypeme kokosom.
- Následne dáme do lednice ztuhnout minimálne na půl hodiny. A je hotovo! Môže sa podávať.
- Bohužiaľ ide o pamlsek, ktorý nemá takú trvanlivosť ako ostatné cukroví, ale aj tak by v spiži dlho nevydržal.
Datľové guľôčky s kokosom
Ak máte radi kokos a vôňu škorice a navyše milujete nepečené cukrovinky, máme pre vás skvelý tip na zdravé datľové guľôčky. Určite vás prekvapia a stanú sa súčasťou všetkých osláv počas roka, nielen vianočného stola.
Ingrediencie:
- 20 vypeckovaných datlí
- 1 hrnek mandlovej múky
- 1 hrnek kokosu
- 1 hrnek vločiek
- 1 lyžica kakaa
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička perníkového korenia
Postup prípravy:
- Datle zbavené kôstokrúžkov je potrebné namočiť aspoň hodinu vopred. Následne vodu zlejte a datle spolu s ostatnými surovinami vložte do mixéra.
- Cesto by malo byť sypké a nelepivé. Ak lepí, je potrebné pridať múku alebo vločky.
- Z hmoty vytvoríme guľôčky a obalíme ich v kakau. Namiesto kakaa môžeme použiť aj mleté mandle alebo napríklad kokos.
- Namiesto jedného druhu cukroví tak môžeme mať hneď tri.
Avokádové lanýže s čokoládou a kokosom
Nepečené cukroví je obľúbené. Čo vyskúšať trochu netradičné, ale veľmi chutné čokoládové lanýže z avokáda. Tipujeme, že to bude druh, ktorý z taniera zmizne vždy ako prvý.
Ingrediencie:
- 100 gramov ovsených vločiek
- 100 gramov šmakoun slivka so škoricou
- 2 menšie avokáda
- citrónová šťava
- 200 gramov hrozienok
- 50 gramov kakaa
- 100 gramov horkej čokolády
- 20 gramov kokosového tuku
- kakao, kokos alebo Lotus oblátky na obalenie
Postup prípravy:
- Deň vopred je potrebné namočiť hrozienka do rumu a nechať odstáť.
- Potom rozpustíme čokoládu s kokosovým tukom vo vodnom kúpeli.
- Ostatné ingrediencie rozmixujeme a vmiešame čokoládu.
- Necháme odležať v chladničke minimálne dve hodiny.