Přepnout na českou verzi

Kopčeková alebo točená? Ktorá zmrzlina je lepšia

Máte raději kopečkovou zmrzlinu nebo točenou? Názory se různí. Která zmrzlina je však lepší? Odborníci se většinou shodují na tom, že výhodou točené zmrzliny je fakt, že je vždycky čerstvě připravená. Nelze ji předem namíchat jako kopečkovou zmrzlinu. Na druhou stranu, díky tomu, že kopečkovou zmrzlinu mícháme předem, můžeme ji vylepšit kousky ovoce, čokolády nebo například oříšků. Tím je zmrzlina zajímavější. Jak je tedy vidět, každá varianta má své pro i proti. Která zmrzlina je zdravější? A jak je to z pohledu hygieny? A co říká o zmrzlině legislativa?

Ako sa robí zmrzlina

Urobiť zmrzlinu nie je nič zložité. Stačí si kúpiť pripravenú zmes v prášku, ktorá sa len zriedi vodou v uvedenom pomere. Potom sa musí dôkladne rozmiešať a nechať chvíľu stáť. Pokiaľ máte zmrzlinovač, je treba ju potom vyliať do zmrzlinovača a zvoliť program podľa stroja. Špeciálny stroj však na výrobu v podstate nepotrebujete, pokojne si môžete zmrzlinu z prášku pripraviť aj bez neho. A ak by ste si predsa len chceli kúpiť vlastný zmrzlinovač, potom je vhodné zaobstarať taký, ktorý má svoj vlastný chladiaci systém. V takomto stroji sa totiž zmrzlina v jednom okamihu mieša aj chladí. Vďaka tomu zmrzlinu nemusíte dávať mraziť do mrazničky.

Obávate sa toho, že takýto stroj na zmrzlinu bude do domácnosti príliš veľký? Nemusíte mať strach. Nejaké miesto v kuchyni zaberie ale nebude väčšie ako napríklad pekárne na chlieb. A cenovo vyjde takýto stroj na zmrzlinu na niekoľko jednotiek tisíc korún.

Je sladšia kopčeková alebo točená?

Predstavte si, že si kúpite zmes na zmrzlinu. Bude zmrzlina z takej zmesi na chuť sladšia vo forme kopčeka alebo ako točená zmrzlina? Že je to chyták a budú chutiť obe rovnako? Nie je to pravda. Je to tým, že každá zmrzlina sa tvorí pri iných stupňoch.

 Že je to chyták a budou chutnat obě stejně? Není to pravda. Je to tím, že každá zmrzlina se tvoří při jiných stupních. Všeobecne sa kopčeková zmrzlina vyklápa pri -14 až -16 stupňoch, zatiaľ čo točená zmrzlina má obvykle -8 stupňov. Točená zmrzlina bude teda pocitovo sladšia. Je to podobné ako pri víne. Pokiaľ máte víno vychladené, pripadá vám menej sladké ako teplejšie víno.

Ktorá zmrzlina je u ľudí obľúbenejšia

Podľa diskusií na internete aj niektorých prieskumov je točená zmrzlina obľúbenejšia. A to s veľkou prevahou. Dôvodom je vraj predovšetkým pomer ceny a objemu, pretože točená zmrzlina má väčšinou objem 120 mililitrov, zatiaľ čo jeden kopček 30 mililitrov. Pokiaľ potom množstvo budeme prepočítavať na peniaze, určite vyjde točená zmrzlina lacnejšie, pretože jedna porcia točenej zmrzliny určite nestojí toľko, koľko stoja štyri kopčeky.

Výhody kopčekovej zmrzliny

Hoci je točené zmrzliny viac a vyjde nás na menej peňazí, niekedy dáme prednosť kopčekovej. Čím to je? V prípade kopčekovej zmrzliny ide totiž vyrobiť v podstate akúkoľvek príchuť. A nejde iba o chuť. Do kopčekovej zmrzliny je možné pridať kúsky čerstvého ovocia, kvalitnej čokolády alebo napríklad rôznych orechov. To je u točenej zmrzliny nemožné. V prípade kopčekovej zmrzliny sa na trhu objavujú nielen klasické ovocné a orechové alebo čokoládové príchute, ale napríklad zmrzlina s príchuťou vína, cesnaku, sviečkovej omáčky alebo niektoré ryby. ochutnajú. Väčšinou sa však po ochutnaní napriek tomu vrátia ku klasike ako je vanilková, jahodová, pistáciová alebo čokoládová Prípadne k tradičnejším sladkým verziám.

Ktorá zmrzlina je zdravšia

Na túto otázku nemožno jednoznačne odpovedať. Ako už bolo povedané, kopčekovú aj točenú zmrzlinu je možné vyrábať z rovnakej pripravenej zmesi. Pokiaľ sa chcete informovať o zložení zmrzliny, potom bude treba osloviť obsluhu, ktorá by vám obsah zmesi mala oznámiť. Najzdravšia zmrzlina pochopiteľne bude tá, ktorú si doma pripravíte sami, ideálne z tvarohu alebo jogurtu, prípadne aspoň pridaním čerstvého ovocia alebo orechov do pripravenej zmesi.

Pokiaľ by sme sa na zmrzlinu pozerali z hľadiska hygieny, potom je na tom lepšie kopčeková zmrzlina a viac riziková je točená zmrzlina, ktorá sa pripravuje v mieste predaja. Problém tak môže predstavovať použitá voda, prípadne zle vyčistený mraziaci stroj. Dobré je teda kupovať si zmrzlinu na osvedčených miestach, prípadne si kopčekovú vyrábať priamo doma.

Zmrzlina a príjem kalórií

Chcete si v lete čas od času dopriať zmrzlinu, ale dodržujete prísny režim zdravého stravovania. Nemusíte sa obávať a raz za čas si pokojne môžete namiesto desiaty dopriať sladké studené pokušenie. Vhodné bude vybrať si jeden kopček zmrzliny alebo malú porciu točenej zmrzliny. Počítajte s tým, že energiu navyše vám dodajú aj kornúty. Zvážte preto zmrzlinu do téglika.

Ak by sme to mali porovnať, tak malá porcia zmrzliny zodpovedá asi dvom a pol veľkým štvorčekom horkej čokolády alebo tretine donutu. Je teda jasné, že raz za čas vám určite zmrzlina neublíži, nemalo by však ísť o každodennú pravidelnú desiatu. Tiež počítajte s tým, že ak si dáte zmrzlinu, nemali by ste si na desiatu dať už nič ďalšie.

Zmrzlina a energia

Zmrzlina má oproti iným sladkostiam menej energie. Je to tým, že má vysoký podiel vody. Konečný obsah energie, cukru aj tuku je tak nižší ako majú sušienky alebo čokolády. Čokolády a oblátky sú oveľa koncentrovanejším zdrojom energie.mrzlina a energie.

Ako spoznať kvalitnú zmrzlinu?

Nie všetci predajcovia hrajú fér a vyrábajú zmrzlinu z kvalitných surovín. Ako spoznať, že je kopčeková zmrzlina kvalitná?ak poznat kvalitní zmrzlinu? Prvou indíciou je zdobenie a tvar zmrzliny vo vaničkách. Obvykle býva zarovnaná zmrzlina maskovaním zlej receptúry. Pokiaľ nie je v kopčekoch alebo nie je mriežkovanie, potom je to zvyčajne preto, že nedrží.

Menej kvalitnú zmrzlinu poznáte tak, že rýchlo topí. Na pulte to poznáte tak, že je príliš lesklá. Čím to je? Obsahuje veľké množstvo vody na úkor chuti a surovín. Všímajte si tiež konzistenciu jednotlivých príchutí. Niekedy sa stane, že vanilka tečie a čokoláda nejde nabrať. Zmrzliny by pritom mali mať rovnakú tuhosť, nech už ide o akúkoľvek príchuť.

Všímajte si aj farby. Je vanilková moc žltá a pistácia príliš zelená? Potom v zmrzline pravdepodobne budú umelé farbivá. Poctivá zmrzlina má oveľa menej výrazné farby. V kvalitnej cukrárni alebo predajni zmrzliny navyše obvykle nešetria na množstvo.

Zmrzlina z pohľadu predávajúceho

Rovnako ako pre konzumentov má aj pre predajcov každý z variantov určité výhody a nevýhody. Výhodou strojov na točenú zmrzlinu sú malé rozmery. Ak teda predajca zamýšľa zmrzlinu ako doplnkový sortiment, má málo priestoru alebo plánuje predávať len cez letnú sezónu, pravdepodobne siahne po točenej zmrzline.

Majitelia cukrární a kaviarní naopak pravdepodobne siahnu skôr po kopčekovej zmrzline. Má pre nich totiž oveľa väčšie využitie. Kopčekovú zmrzlinu je možné totiž servírovať po celý rok. Nemusí sa ponúkať klasicky v kornúte, ale ako súčasť pohárov, palaciniek so zmrzlinou alebo najrôznejších koktailov. Kopčeková zmrzlina má skrátka v špecializovaných predajniach oveľa väčší potenciál.

Zmrzlina a legislatíva

Iste viete, že všetko má svoje pravidlá a zákony. Tiež zmrzlina podlieha dôkladným legislatívnym pravidlám. To zásadné je zhrnuté vo vyhláške č. 397/2016 Zb. My vám obsah vyhlášky zhrnieme. V kocke ide o to, že:

  • smotanové zmrzliny musia obsahovať minimálne 8 % mliečneho tuku a nesmú sa do nich zámerne pridávať bielkoviny a tuk nemliečneho pôvodu,
  • mliečne mrazené krémy musia obsahovať najmenej 2,5 % mliečneho tuku a minimálne 6 % tukuprostej mliečnej sušiny. Platí zákaz pridávania bielkovín a tuku nemliečneho pôvodu,
  • mrazené krémy s rastlinným tukom musia obsahovať najmenej 5 % rastlinných tukov,
  • celková sušina pri vodných mrazených krémoch nesmie byť nižšia ako 12 % a také zmrzliny nesmú obsahovať zámerne pridaný tuk,
  • ovocné mrazené krémy neobsahujú zámerne pridaný tuk a sušina je najmenej 12 %, ovocná zložka je minimálne 15 %, v prípade orechov potom 5 %,
  • sorbet musí obsahovať minimálne 25 % ovocného podielu a orechový sorbet 7 % orechov,

Často kladené otázky o zmrzline

Ako sa robí čapovaná zmrzlina?

Vyrába sa v špeciálnom stroji, ktorý zmrzlinovú zmes zmiešanú s vodou zamieša, našľahá a tiež zamrazí. Obvykle na teplotu okolo -8 stupňov.

Kto vymyslel točenú zmrzlinu?

Točená zmrzlina pochádza z Ameriky. Predávať sa tam začala v 30. rokoch minulého storočia. Zásluhy na tom má zakladateľ firmy Carvel, ktorý v roku 1934 pri jazde so zmrzlinárskym autom pichol a auto mal plné zmrzliny. Tá sa začala roztekať. Majiteľ začal ľuďom predávať topiacu sa zmrzlinu a mal čoskoro vypredané. Zistil tak, že mäkká zmrzlina chutí ľuďom viac a začal ju vyrábať zámerne. Stroj na výrobu zmrzliny si však nechal patentovať už v roku 1926 Charles Taylor z Buffala.do vymyslel točenou zmrzlinu.

Koľko kalórií má čapovaná zmrzlina?

Samozrejme, že vždy záleží na konkrétnom zložení zmrzliny. Avšak najobľúbenejšia čapovaná vanilková zmrzlina má 120 kalórií. Orientačne obsahuje asi 4% bielkovín, 5% tukov a 23% cukrov. Samozrejme ide len o orientačné čísla.olik kalorií má točená zmrzlina?

Koľko je kopček zmrzliny?

Samozrejme záleží na predajcovi a zvyky sa dnes už rôznia. Obvykle však u nás dostanete kopček zmrzliny, ktorý má 30 mililitrov. Točená zmrzlina je ako štyri kopčeky. kopeček zmrzliny?

Koľko gramov má malá točená zmrzlina?

Malá točená zmrzlina má obvykle 80 gramov a veľká točená zmrzlina 120 gramov.olik gramů má malá točená zmrzlina?

Koľko stojí kopček zmrzliny?

Predtým sme za kopček zmrzliny boli zvyknutí dávať desať až pätnásť korún. Dnes už nie je nezvyčajné, aby jeden kopček stál 25 až 30 korún.olik stojí kopeček zmrzliny?

Aká je najzdravšia zmrzlina?

Nedá sa jednoznačne povedať, ktorá zmrzlina je najzdravšia, vždy záleží na konkrétnom zložení. Dôležité je, aby zmrzlina obsahovala kvalitné suroviny. Vyhnite sa presladeným zmrzlinám s veľkým množstvom palmového alebo kokosového oleja.

Akú zmrzlinu pri chudnutí?

Vhodné je vyberať si pri chudnutí zmrzliny z kvalitných surovín. Ideálne je teda vyrobiť si zmrzlinu doma, aby ste vedeli, čo konkrétne obsahuje. Určite nie sú vhodné také zmrzliny, kde je na prvom mieste uvedený cukor.

Koľko má zmrzlina sacharidov?

Priemerná ovocná zmrzlina obsahuje v 100 gramoch asi 23 gramov sacharidov. Samozrejme, ide len o priemerné číslo, ktoré sa môže výrazne líšiť u jednotlivých druhov zmrzlín a výrobcov.