Přepnout na českou verzi

Neznášanlivosť laktózy: Všetko, čo potrebujete vedieť

Laktózová intolerancia je označovaná ako neschopnosť rozložiť typ prírodného cukru, ktorý sa volá laktóza. Môže ísť o čiastočnú alebo úplnú neschopnosť tráviacieho traktu spracovávať laktózu.

Tento prírodný cukor sa bežne vyskytuje v mliečnych výrobkoch ako sú mlieko, jogurty alebo napríklad syry. Ako dôjde k nesnášanlivosti laktózy? V chvíli, keď vaše tenké črevo prestane produkovať dostatok laktázy. Teda enzýmu, ktorý je zodpovedný za rozklad laktózy. Pokiaľ k tomuto dôjde, nestrávená laktóza sa dostane do hrubého čreva a tak začne robiť neplechu.

Baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú v hrubom čreve interagujú s nestrávenou laktózou a způsobujú ťažkosti ako je plynatosť, nadúvanie alebo hnačka. Stav sa niekedy nazýva tiež ako deficit laktázy, častejšie sa však určite stretnete s označením ako intolerancia laktózy. Medzi ľuďmi sa niekedy hovorí tiež o alergii na laktózu. Tá však vo svojej podstate neexistuje. Alergia na laktózu skrátka nie je. Existuje alergia na bielkovinu kravského mlieka, to je však rozdielny problém. V prípade laktózy ide vždy "len" o intoleranciu. Rozdiel je napríklad v tom, že alergia na mliečne bielkoviny sa väčšinou prejavuje kožnými reakciami ako sú opuchy, ekzémy alebo žihľavka. Objaviť sa môžu tiež dýchacie ťažkosti a v najťažších prípadoch aj anafylaktická reakcia.

Kto trpí intoleranciou laktózy

Veľmi často sa intolerancia laktózy objavuje u dospelých, najmä v pokročilejšom veku. Nie je teda vôbec neobvyklé, že človek, ktorý celý život bez problému toleroval a konzumoval mliečne výrobky ich musí z ničoho nič zo svojho jedálnička vyradiť. Podľa štatistík trpí intoleranciou laktózy najmä Ázijci, Afričania a ľudia s hispánskymi predkami. To však neznamená, že sa intolerancia inde vo svete neobjavuje.

Ďalšou skupinou osôb, ktoré môžu trpieť intoleranciou laktózy sú predčasne narodené deti alebo skrátka novorodenci. V prípade, že sú dojčené sa ich ťažkosti musia riešiť tak, že sa mliečnych výrobkov po dobu dojčenia vzdá mamička. Vzhľadom k tomu, že dojčiaca žena musí dodržiavať vyváženú stravu je nutné, aby výpadok mliečnych výrobkov nahradila inými potravinami. Pokiaľ si nevie rady, je vhodné kontaktovať lekára a ešte lepšie laktačnú poradkyňu, ktorá jej dá cenné rady ako postupovať s ohľadom na zdravie mamičky i bábätka.

Aké sú typy intolerancia laktózy

Primárna intolerancia laktózy

Ide o najčastejší typ intolerancia laktózy, ktorý je bežným následkom starnutia. Väčšina ľudí sa totiž narodí s dostatkom laktázy, ktorú potrebujú už novorodenci k stráveniu materského mlieka. Množstvo laktázy, ktoré si človek vytvára, sa však môže v priebehu života skrátka znižovať. Je to z toho důvodu, že s pribúdajúcim vekom jedia ľudia rozmanitejšiu stravu a menej sa spoliehajú na mlieko. Pokles však nie je náhly, ale pozvoľný. Ťažkosti sa tak môžu prejaviť až po nejakom čase.

Sekundárna intolerancia laktózy

Tento druh intolerancia laktózy je následkom choroby alebo nejakého úrazu. Intoleranciu laktózy totiž môže spôsobiť črevné ochorenie ako je celiakie alebo zápalové ochorenie čriev. Intolerancia laktózy môže byť tiež dôsledkom operácie alebo poranenia tenkého čreva. Hladiny laktázy v takom prípade však môžu byť po nejakom čase obnovené. Je však nutné, aby sa liečila základná porucha.

Vrodená alebo vývojová intolerancia

Vo veľmi vzácnych prípadoch sa deti s intoleranciou laktózy už narodzujú, keďže ňou trpia ich rodičia. Ide teda o dedičnú formu. Je však naozaj ojedinelá. Defektný gén sa v takom prípade prenáša z rodičov na dieťa a to má za následok absenciu laktázy u dieťaťa. To je označované ako vrodená intolerancia laktózy. Bábätko v takom prípade nemôže piť materské mlieko ani umelú stravu obsahujúcu laktózu.

V prípade, že by tento stav nebol včas rozpoznaný a liečený, môže byť život ohrozujúci. Hnačka u malého dieťaťa totiž môže pochopiteľne spôsobiť dehydratáciu a tiež stratu elektrolytov. Stav sa dá pochopiteľne ľahko liečiť tým, že budete bábätku podávať dojčenskú stravu bez obsahu laktózy.

Niekedy sa typ laktózovej intolerancia nazýva ako vývojová intolerancia. Tá sa vyskytuje, keď sa dieťa narodí predčasne. Je to z toho dôvodu, že produkcia laktázy sa u dieťaťa začína vyvíjať až neskôr v tehotenstve. Väčšinou aspoň po 34 týždňoch.

Ako rozpoznať príznaky a kedy sa objavujú

Príznaky sa obvykle objavujú asi pol hodiny po konzumácii. Môžu si však dať na čas a objaviť sa až dve hodiny po jedle alebo pití s obsahom laktózy. Medzi príznaky patria:

  • plynatosť
  • nevoľnosť
  • kŕče v bruchu
  • nadúvanie
  • hnačka

Príznaky môžu byť pochopiteľne mierné, ale tiež naozaj závažné. Záleží na tom, koľko človek skonzumoval laktózy a koľko laktázy osoba vytvorila vo svojom tele.

Ako sa problém s nesnášanlivosťou laktózy diagnostikuje

V prípade, že po pití mlieka alebo po konzumácii mliečnych výrobkov pociťujete bolesti brucha, hnačku alebo nadúvanie, môžete si urobiť domáci test na intoleranciu laktózy alebo sa obrátiť so žiadosťou o test na lekára. Zo všetkého najprv však môžete vysadiť mliečne výrobky, aby ste zistili, či je laktóza skutočnou príčinou vašich ťažkostí.

Ako sa intolerancia laktózy lieči?

Zatiaľ neexistuje spôsob, ako telo prinútiť produkovať viac laktózy. Liečba intolerancia laktózy zahŕňa zníženie alebo úplné odstránenie mliečnych výrobkov zo stravy. Veľa ľudí môže vypiť napríklad pol hrnčeka mlieka bez príznakov a navyše v dnešnej dobe sú už v obchodoch bežne dostupné mliečne výrobky bez obsahu laktózy.

Navyše ľudia s intoleranciou laktózy môžu stále konzumovať niektoré tvrdé syry ako je parmezán alebo čedar, prípadne pestované výrobky ako je jogurt. Je bežne známe, že odtučnené alebo nízkotučné výrobky majú menej laktózy ako plnotučné.

Ďalšou možnosťou je kúpiť si voľne predajný enzým laktázu, ktorý je k dispozícii v pilulkách, kvapkách, kapslách alebo žuvacej forme. Preparát je treba užiť pred konzumáciou mliečnych výrobkov.

Myslite tiež na to, že ľudia s intoleranciou laktózy môžu trpieť nedostatkom vápnika, vitamínu D, riboflavínu alebo proteínu. Odporúča sa teda brať doplnky vápnika alebo konzumácia potravín s jeho vysokým obsahom.

Kde je obsiahnutá laktóza

  • syrovátka
  • tvaroh
  • syr
  • maslo
  • jogurt
  • margarín
  • sušené mlieko
  • nugát
  • kaseín a kaseinaty
  • šalátové dressingy
  • mrazené vafle
  • omáčky
  • zmesi na pečenie
  • instantné polievky
  • suché raňajkové cereálie

Mliečne výrobky a mlieko sú totiž dosť často súčasťou spracovaných potravín. Niektoré nemliečne krémy môžu obsahovať laktózu.