Podľa najrôznejších výskumov je najobľúbenejšou príchuťou zmrzliny vanilková. Údajne jej dáva prednosť 35 % českej populácie. Druhou najobľúbenejšou príchuťou je potom čokoládová, ktorú ako svoju jednotku uvádza štvrtina Čechov. Pomyselnú tretiu priečku v obľúbenosti obsadila pistáciová zmrzlina. Milujú ju skôr muži než ženy. Ženy majú radšej ako pistáciovú napríklad jahodovú. V ponuke však často bývajú aj iné príchute. Niektoré sú dokonca veľmi netradičné.
Exotické príchute zmrzliny
Svoje miesto si medzi príchuťami našli aj rôzne druhy exotického ovocia. Dragon fruit, opuncia, kumkvat alebo lychee. Už ste ich ochutnali? Zvyčajne majú naozaj originálnu chuť a sú osviežujúce. Trendom sú nielen príchute, ale hlavne pridávanie väčších kúskov akéhokoľvek ovocia. A samozrejme nielen ovocia.
Deti rady vyskúšajú zmrzlinu, kde sú kúsky marshmallow alebo najrôznejších sušienok. Pridáva sa pochopiteľne aj čokoláda alebo orechy. A to rozhodne nie je všetko. V cukrárňach sa udomácnili aj úplne zvláštne zmrzlinové príchute, ako je napríklad wasabi s tropickým ovocím. Zvláštne, však?
Sviečková alebo s roastbeefom
Niektoré príchute sú ešte pochopiteľné, pretože sa k sladkej pochúťke vlastne hodia. Niekedy však nad príchuťami zostáva rozum stáť. Medzi trendy patrí zapojenie naozaj kulinárskych pokrmov alebo tradičných českých jedál. Na pultoch sa tak objavujú aj príchute ako sviečková alebo napríklad chuť roastbeefu. Niektoré predajne v Česku ponúkajú aj zmrzlinu s príchuťou moravského údeného alebo horčicovú. Vo Veľkej Británii potom ľudia radi ochutnávajú zmrzliny s príchuťou zemiakov, kelu alebo dokonca rybieho filé.
Pivo ako zmrzlina
Zmrazené pivo pravdepodobne nikomu nechutí. Ale čo keď sa pivo pridá do zmrzliny? Takáto zmrzlina je skôr horká, než sladká. Môže však voňať aj po karameli. Len pozor, väčšinou je takáto zmrzlina určená len dospelým, pretože v nej môže byť skutočný alkohol. Vyrába sa buď priamo z piva, alebo aj zo surovín na výrobu piva. Teda z vody, chmeľu, sladu a kvasníc.
Pivo nie je jediný alkohol, ktorý sa do zmrzlín pridáva. Niekedy výrobcovia používajú aj koňak alebo dokonca absint. Užiť si môžete napríklad aj slivovicovú zmrzlinu. To už je poriadna alkoholová pochúťka pre fajnšmekrov. Ochutnali by ste takúto zmrzlinu? Áno? A nikde ste ju ešte nestretli? Potom si ju pokojne môžete pripraviť v pohodlí svojho domova a ohromiť tak svoju návštevu alebo rodinných príslušníkov napríklad pri príležitosti nejakej oslavy alebo večierka.
Domáca zmrzlina s alkoholom
Ak si chcete netradičnú zmrzlinu s alkoholom vyrobiť sami doma, máte niekoľko možností. Ideálne je zaobstarať si základnú zmes na výrobu zmrzliny. So smotanovým základom sa potom dajú robiť naozaj kúzla. Sypkú zmes stačí pripraviť podľa návodu. Okrem prášku už budete potrebovať len vodu a základ je na svete. K nemu si potom pridáte ingrediencie podľa svojich vlastných chutí a podľa ľubovôle. Milujete orechy a likéry? Potom si pripravte oriešky, nasekajte ich nadrobno a pridajte do zmrzliny. Alkohol môžete do zmesi pridať tiež. Prípadne je možné ho priliať až pri samotnom servírovaní.
Možno vás osloví zmrzlina s rebarborovou omáčkou a šumivým vínom. Tu bude príprava trochu náročnejšia. Treba kúsky rebarbory posypať cukrom a nechať skaramelizovať na grile alebo panvici. V kastrólku medzi tým zohriať šumivé víno so zázvorom a škoricou. Následne pridať opečenú rebarboru a nechať asi pol hodiny odležať. Potom už stačí len takto pripravenou omáčkou poliať klasickú smotanovú zmrzlinu. Pridať môžete ešte lístky bazalky na ozdobu.
Milujete gin? Ten sa bude perfektne hodiť do citrónovej zmrzliny. Jeden diel ginu stačí pridať ku štyrom dielom vody, ktorú do zmrzlinovej zmesi budete pridávať. Do klasickej smotanovej zmrzliny sa hodí tiež talianske víno Marsala a veľké mäkké hrozienka. Veríme, že si nájdete svoju obľúbenú alkoholovú príchuť zmrzliny.
Pri výrobe domácej zmrzliny s alkoholom však myslite na to, že sa bude mraziť o niečo dlhšie ako klasická zmrzlina. Alkohol zmrazenie spomalí. Výsledná zmrzlina bude s alkoholom tiež o niečo mäkšia ako zmrzlina bez alkoholu.
Keď čokoláda hrá prím
Hľadáte skôr inšpiráciu, ako zmrzlinu ozvláštniť deťom a dopriať im ozajstnú pochúťku? Máte naozaj veľa možností a využiť môžete všetko, čo majú vaše milované deti rady. Opäť je vhodné začať so smotanovým základom. Ten môžete ozvláštniť napríklad farebnými lentilkami, kúskami obľúbenej čokolády alebo napríklad pomocou marshmallow, ktoré už sme ako príchuť spomínali.
Sú u vás doma obľúbené konkrétne sušienky? Nie je nič jednoduchšie, než ich rozdrviť na menšie kúsky a pridať do pripravenej zmrzlinovej zmesi. Pre deti to bude naozaj lahôdka. A chute môžete navyše aj kombinovať. K čokoládovým kúskom sa skvele hodia napríklad kúsky banánu, ale rovnako dobre môžu chutiť aj jahody.
Niektoré deti majú v smotanovej zmrzline dokonca rady gumové medvedíky. Hoci v tomto prípade je lepšie zvoliť skôr vodový základ zmrzliny. Detské chute sú však naozaj rôzne a ak im chcete dopriať, pokojne medvedíky pridajte do smotanovej zmrzliny.
Netradičné príchute podomácky
Doma si samozrejme môžete pripraviť aj rôzne netradičné zmrzliny. Do smotanového základu možno pridať takmer čokoľvek, nielen alkohol, ovocie, čokoládu alebo oplátky. Naozaj chutnú zmrzlinu pripravíte pomocou obyčajnej škorice, prípadne vyskúšajte čokoládu v kombinácii s chilli alebo napríklad jedlé gaštany.
Skvele môže chutiť aj smotanová zmrzlina s medom a chilli. Stačí len pridať do zmrzlinového základu práve tieto dve suroviny. Na päť lyžíc medu postačí 1/4 lyžičky chilli v prášku.
Pre niekoho to možno bude znieť naozaj divne, ale doma si môžete pripraviť pokojne aj zmrzlinu s popcornom. Veríme však, že aj vy po prvom ochutnaní pochopíte. A zamilujete si ju. Je to trochu sladké, trochu slané a hlavne chladivé a chrumkavé zároveň. Upozorňujeme, že je to tiež tak trochu návykové. Ostatne, je to jednoducho popcorn. A ako na to? Zmrzlinu si pripravte vopred zo smotanového základu. Popcorn pripravte klasicky. Medzitým si pripravte maslo, med a cukor. Dajte na mierny plameň zohriať a nechajte zmes zhustnúť a zozlatnúť. Potom vmiešajte sódu. Následne karamel vlejte do misky s popcornom a premiešajte. Rozložte na plech s papierom na pečenie a osoľte. A potom už nezostáva než servírovať zmrzlinu a posypať ju pripravenou zmesou. Poliať môžete ešte smotanovou omáčkou s maslom a trochou brandy. Pre deti však určite stačí len samotný popcorn.
Tip na podávanie zmrzliny od profíkov
Zmrzlinu vyberte z mrazničky alebo zmrzlinovača niekoľko minút predtým, než ju budete podávať. Je totiž žiaduce, aby trochu roztopila. Lepšie sa potom bude naberať a tiež tvarovať. A navyše má trochu roztopená zmrzlina aj intenzívnejšiu a krémovejšiu chuť.
Ak sa chystáte domáce zmrzliny robiť naozaj často, potom je dobré investovať. Nemusíte hneď kupovať stroj na zmrzlinu, ale nerezová naberačka sa hodí. A investícia nie je nijako veľká. Vyjde vás na stovky korún. Vďaka tomu budete môcť zmrzlinu lepšie naberať nielen do misiek a pohárov, ale prípadne aj do oplátkových kornútov. A ak sa chcete na oslave fakt blysnúť, potom môžete ako stojanček na zmrzlinu v kornútku použiť napríklad obyčajné poháre. Dajte ich napríklad do zaujímavej debničky. Vyzerá to naozaj krásne a efektívne.
Možností je naozaj veľa
Možností, ako pripraviť zmrzlinu pomocou základnej smotanovej zmesi je naozaj veľa. Vymysleli ste nejakú ďalšiu zaujímavú príchuť a doma ste si ju obľúbili? Podeľte sa o svoj ojedinelý a obľúbený recept aj s ostatnými. Napíšte nám, aká zmrzlina vedie práve u vás. Napíšte nám na e-mail info@valknut.cz a my radi vaše zaujímavé recepty na domáce zmrzliny zverejníme. Pripojiť môžete tiež, ktorú z hotových ovocných zmesí od nás máte najradšej.
