Přepnout na českou verzi

Pôvab a premena: Prečo je jeseň taká čarovná

Jeseň, často nazývaná „druhá jar, keď každý list je kvetinou,“ je obdobím hlbokého dychu a spomalenia. Je to čas, keď si príroda berie dovolenku, ale robí tak s veľkolepou farebnou šou.

Čo je pre jeseň typické a prečo ju milujeme

Jeseň je časom premeny a pestrých farieb. Po horúcom lete prináša úľavu v podobe miernejších teplôt a často aj krásneho, slnečného počasia, ktorému hovoríme babie leto. Sú to dni, keď sa po chladných a hmlistých ránach zdvihne slnko a prinesie teplé, často azúrové počasie s teplotami šplhajúcimi k dvadsiatke. Vzduch je však už „oštrejší“ a čistejší než v lete. Typickým znakom babieho leta sú „babie vlasy“ – jemné, lesklé pavúčie vlákna, ktoré sa vznášajú vo vzduchu a odrážajú slnečné lúče. Podľa ľudovej tradície, čím viac babieho leta, tým dlhšie bude krásne jesenné počasie. Jeseň má svoju nezameniteľnú vôňu. Je to zmes vlhkej zeme, tlejúceho lístia, ranných hmiel a dymu stúpajúceho z komínov, keď sa večer zakuruje. Táto vôňa navodzuje pocit pokoja a domova.

  • Farebná paleta
    Listnaté stromy sa halia do odtieňov žltej, oranžovej, červenej a hnedej. Farbivá, ako sú karotenoidy (oranžová, žltá) a antokyány (červená), ktoré boli doteraz prekryté zeleným chlorofylom, sa teraz dostávajú k slovu, než lístie opadne.
  • Úroda a plody
    Je to čas hojnosti – zbierajú sa jablká, hrušky, slivky, vinič (burčiak), ale aj tekvice, zemiaky a koreňová zelenina. Lesy lákajú na hubárčenie a zber gaštanov, žaluďov a šípok.
  • Hmly a skracujúce sa dni
    Rána bývajú hmlisté a chladné, čo vytvára tajomnú atmosféru. Dni sa výrazne skracujú a príroda sa pomaly ukladá na zimný spánok.

Jesenná záhradka: Čas chystania na zimu

Pre záhradkárov je jeseň rovnako aktívna, aj keď iným spôsobom ako leto. Je to ideálny čas na prípravu na budúci rok.

  • Ideálny čas na výsadbu
    Teplá pôda a častejší dážď sú perfektné na sadenie stromov, kríkov a trvaliek. Majú dostatok času dobre zakoreniť pred príchodom mrazov a na jar potom rýchlejšie štartujú.
  • Cibuľoviny
    Sadenie cibuľovín, ako sú tulipány, narcisy a hyacinty, aby sme sa na jar mohli tešiť z prvých farieb.
  • Upratovanie
    Shrabovanie lístia (ktoré sa ideálne použije ako mulč alebo do kompostu) a odstraňovanie odumretých častí rastlín, čím sa minimalizuje riziko plesní a škodcov.
  • Trávnik
    Prevzdušnenie a hnojenie trávnika jesenným hnojivom na posilnenie pred zimou.
  • Úkryty pre zvieratá
    Záhradníci často nechávajú v kútoch záhrady hromady lístia alebo konárov. Tieto hromady slúžia ako ideálny zimný úkryt pre ježkov, ktorí tu hibernujú, a pre ďalšie užitočné živočíchy.

Skrátka, jeseň je ideálna na to, aby sme spomalili, užili si teplé farby prírody, hrejivú chuť horúceho čaju alebo burčiaku a pripravili sa na pokojnejšie zimné mesiace.

Jesenné zvyky, zaujímavosti a tradície

Jeseň je úzko spätá s ľudovými tradíciami, ktoré sú často spojené práve s úrodou a blížiacou sa zimou.

  • Vinobranie a burčiak
    Slávnosti spojené so zberom hrozna, ochutnávkou burčiaku a vína. Je to veselá oslava úrody a práce. Burčiak, čiastočne skvasený hroznový mušt, je sezónna špecialita, ktorú si možno užiť len krátko. Je to sladký a zároveň mierne alkoholický nápoj, ktorý symbolizuje vrchol zberu.
  • Sviatok svätého Martina
    11. november predstavuje zlom: nielen deň, kedy „Martin prichádza na bielom koni“ (často prináša prvý sneh), ale aj tradičný deň, kedy sa na stôl dostáva svätomartinská hus a otvárajú sa prvé vína nového ročníka. Je to gastronomický rituál oslavujúci prechod k zime.
  • Dušičky (Pamiatka zosnulých)
    2. november, kedy ľudia navštevujú cintoríny, zdobia hroby kvetinami a zapaľujú sviečky na pamiatku svojich blízkych. Vytvára to veľmi pietnu a pokojnú atmosféru. Tento sviatok je u nás oveľa tradičnejší ako Halloween. Je to tichý, rozjímavý čas, kedy sa na cintorínoch rozžiaria tisíce sviečok. Cieľom nie je strašenie, ale uctenie pamiatky a spomienka.
  • Tekvice
    Stále obľúbenejšia je aj tradícia vyrezávania tekvíc (spojená s americkým Halloweenom), ktoré slúžia ako jesenné dekorácie a svietidlá.

Či už ide o prechádzky v pestrom lístí, ochutnávku sezónnych dobrôt, alebo prípravu záhradky, jeseň ponúka dokonalú zmes práce a relaxácie.

Recept na Pohodový Jesenný Pečený Čaj

Pečený čaj je voňavá, hrejivá delikatesa, ktorá skvele využíva jesennú úrodu a je ideálna na dlhé chladné večery. Pripravený v pohári vydrží celú zimu.

Ingrediencie:

  • 500 g Jablká – Nakrájané na menšie kocky a olúpané, zbavené jadierok.
  • 300 g Hrušky (olúpané, zbavené jadierok)
  • 200 g Slivky (vypeckované) – Možno nahradiť brusnicami alebo černicami.
  • 2 ks Pomaranče – Dôkladne umyté, nakrájané na kúsky aj s kôrou.
  • 1 ks Citrón (vytlačená šťava) – Pre lepšiu chuť a konzerváciu.
  • Aróma a sladidlo
  • 300-400 g Cukor kryštálový/trstinový – Podľa sladkosti ovocia a vlastnej chuti.
  • 2 celé tyčinky Škorica
  • 10–15 ks Klinček
  • 3–5 ks Badyán (hviezdičky anízu) – Voliteľné, pre exotickú arómu.
  • 50–100 ml Rum – Voliteľné, pre lepšiu konzerváciu a arómu (pridáva sa až po pečení).

Postup prípravy:

  • Príprava ovocia
    Všetko ovocie (kocky jabĺk, hrušiek, slivky, kúsky pomarančov) vložte do veľkej misy.
  • Zmiešanie
    Pridajte cukor, šťavu z citróna, celé tyčinky škorice, klinček a badyán. Všetko dôkladne premiešajte.
  • Pečenie
    Zmes preložte do pekáča alebo hlbokého plechu. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu 40–50 minút.
    Tip: Počas pečenia ovocie občas premiešajte. Cieľom je, aby ovocie zmäklo a pustilo veľa šťavy, nie aby sa rozvarilo na kašu.
  • Sterilizácia pohárov
    Medzitým si pripravte čisté zaváracie poháre s viečkami. Poháre sterilizujte (napr. v rúre, umývačke, alebo vyvarením), aby bol čaj dokonale konzervovaný.
  • Dokončenie
    Vyberte pekáč z rúry a vyberte celé korenie (škoricu, klinček, badyán). Ak používate, vmiešajte do horúcej zmesi rum.
  • Zaváranie
    Horúcu zmes plňte ihneď až po okraj do pripravených horúcich pohárov, pevne uzavrite viečkom a otočte dnom nahor. Nechajte vychladnúť.

Ako si čaj pripraviť?

  • Do hrnčeka dajte 2–3 lyžice pečeného ovocia.
  • Zalejte horúcou vodou (asi 250 ml).
  • Môžete dosladiť medom a kúsky ovocia na dne lyžice zjesť.

Prajeme Vám pohodové a voňavé jesenné dni!