Jeseň, často nazývaná „druhá jar, keď každý list je kvetinou,“ je obdobím hlbokého dychu a spomalenia. Je to čas, keď si príroda berie dovolenku, ale robí tak s veľkolepou farebnou šou.
Čo je pre jeseň typické a prečo ju milujeme
Jeseň je časom premeny a pestrých farieb. Po horúcom lete prináša úľavu v podobe miernejších teplôt a často aj krásneho, slnečného počasia, ktorému hovoríme babie leto. Sú to dni, keď sa po chladných a hmlistých ránach zdvihne slnko a prinesie teplé, často azúrové počasie s teplotami šplhajúcimi k dvadsiatke. Vzduch je však už „oštrejší“ a čistejší než v lete. Typickým znakom babieho leta sú „babie vlasy“ – jemné, lesklé pavúčie vlákna, ktoré sa vznášajú vo vzduchu a odrážajú slnečné lúče. Podľa ľudovej tradície, čím viac babieho leta, tým dlhšie bude krásne jesenné počasie. Jeseň má svoju nezameniteľnú vôňu. Je to zmes vlhkej zeme, tlejúceho lístia, ranných hmiel a dymu stúpajúceho z komínov, keď sa večer zakuruje. Táto vôňa navodzuje pocit pokoja a domova.
- Farebná paleta
Listnaté stromy sa halia do odtieňov žltej, oranžovej, červenej a hnedej. Farbivá, ako sú karotenoidy (oranžová, žltá) a antokyány (červená), ktoré boli doteraz prekryté zeleným chlorofylom, sa teraz dostávajú k slovu, než lístie opadne. - Úroda a plody
Je to čas hojnosti – zbierajú sa jablká, hrušky, slivky, vinič (burčiak), ale aj tekvice, zemiaky a koreňová zelenina. Lesy lákajú na hubárčenie a zber gaštanov, žaluďov a šípok. - Hmly a skracujúce sa dni
Rána bývajú hmlisté a chladné, čo vytvára tajomnú atmosféru. Dni sa výrazne skracujú a príroda sa pomaly ukladá na zimný spánok.
Jesenná záhradka: Čas chystania na zimu
Pre záhradkárov je jeseň rovnako aktívna, aj keď iným spôsobom ako leto. Je to ideálny čas na prípravu na budúci rok.
- Ideálny čas na výsadbu
Teplá pôda a častejší dážď sú perfektné na sadenie stromov, kríkov a trvaliek. Majú dostatok času dobre zakoreniť pred príchodom mrazov a na jar potom rýchlejšie štartujú. - Cibuľoviny
Sadenie cibuľovín, ako sú tulipány, narcisy a hyacinty, aby sme sa na jar mohli tešiť z prvých farieb. - Upratovanie
Shrabovanie lístia (ktoré sa ideálne použije ako mulč alebo do kompostu) a odstraňovanie odumretých častí rastlín, čím sa minimalizuje riziko plesní a škodcov. - Trávnik
Prevzdušnenie a hnojenie trávnika jesenným hnojivom na posilnenie pred zimou. - Úkryty pre zvieratá
Záhradníci často nechávajú v kútoch záhrady hromady lístia alebo konárov. Tieto hromady slúžia ako ideálny zimný úkryt pre ježkov, ktorí tu hibernujú, a pre ďalšie užitočné živočíchy.
Skrátka, jeseň je ideálna na to, aby sme spomalili, užili si teplé farby prírody, hrejivú chuť horúceho čaju alebo burčiaku a pripravili sa na pokojnejšie zimné mesiace.
Jesenné zvyky, zaujímavosti a tradície
Jeseň je úzko spätá s ľudovými tradíciami, ktoré sú často spojené práve s úrodou a blížiacou sa zimou.
- Vinobranie a burčiak
Slávnosti spojené so zberom hrozna, ochutnávkou burčiaku a vína. Je to veselá oslava úrody a práce. Burčiak, čiastočne skvasený hroznový mušt, je sezónna špecialita, ktorú si možno užiť len krátko. Je to sladký a zároveň mierne alkoholický nápoj, ktorý symbolizuje vrchol zberu. - Sviatok svätého Martina
11. november predstavuje zlom: nielen deň, kedy „Martin prichádza na bielom koni“ (často prináša prvý sneh), ale aj tradičný deň, kedy sa na stôl dostáva svätomartinská hus a otvárajú sa prvé vína nového ročníka. Je to gastronomický rituál oslavujúci prechod k zime. - Dušičky (Pamiatka zosnulých)
2. november, kedy ľudia navštevujú cintoríny, zdobia hroby kvetinami a zapaľujú sviečky na pamiatku svojich blízkych. Vytvára to veľmi pietnu a pokojnú atmosféru. Tento sviatok je u nás oveľa tradičnejší ako Halloween. Je to tichý, rozjímavý čas, kedy sa na cintorínoch rozžiaria tisíce sviečok. Cieľom nie je strašenie, ale uctenie pamiatky a spomienka. - Tekvice
Stále obľúbenejšia je aj tradícia vyrezávania tekvíc (spojená s americkým Halloweenom), ktoré slúžia ako jesenné dekorácie a svietidlá.
Či už ide o prechádzky v pestrom lístí, ochutnávku sezónnych dobrôt, alebo prípravu záhradky, jeseň ponúka dokonalú zmes práce a relaxácie.
Recept na Pohodový Jesenný Pečený Čaj
Pečený čaj je voňavá, hrejivá delikatesa, ktorá skvele využíva jesennú úrodu a je ideálna na dlhé chladné večery. Pripravený v pohári vydrží celú zimu.
Ingrediencie:
- 500 g Jablká – Nakrájané na menšie kocky a olúpané, zbavené jadierok.
- 300 g Hrušky (olúpané, zbavené jadierok)
- 200 g Slivky (vypeckované) – Možno nahradiť brusnicami alebo černicami.
- 2 ks Pomaranče – Dôkladne umyté, nakrájané na kúsky aj s kôrou.
- 1 ks Citrón (vytlačená šťava) – Pre lepšiu chuť a konzerváciu.
- Aróma a sladidlo
- 300-400 g Cukor kryštálový/trstinový – Podľa sladkosti ovocia a vlastnej chuti.
- 2 celé tyčinky Škorica
- 10–15 ks Klinček
- 3–5 ks Badyán (hviezdičky anízu) – Voliteľné, pre exotickú arómu.
- 50–100 ml Rum – Voliteľné, pre lepšiu konzerváciu a arómu (pridáva sa až po pečení).
Postup prípravy:
- Príprava ovocia
Všetko ovocie (kocky jabĺk, hrušiek, slivky, kúsky pomarančov) vložte do veľkej misy. - Zmiešanie
Pridajte cukor, šťavu z citróna, celé tyčinky škorice, klinček a badyán. Všetko dôkladne premiešajte. - Pečenie
Zmes preložte do pekáča alebo hlbokého plechu. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu 40–50 minút.
Tip: Počas pečenia ovocie občas premiešajte. Cieľom je, aby ovocie zmäklo a pustilo veľa šťavy, nie aby sa rozvarilo na kašu. - Sterilizácia pohárov
Medzitým si pripravte čisté zaváracie poháre s viečkami. Poháre sterilizujte (napr. v rúre, umývačke, alebo vyvarením), aby bol čaj dokonale konzervovaný. - Dokončenie
Vyberte pekáč z rúry a vyberte celé korenie (škoricu, klinček, badyán). Ak používate, vmiešajte do horúcej zmesi rum. - Zaváranie
Horúcu zmes plňte ihneď až po okraj do pripravených horúcich pohárov, pevne uzavrite viečkom a otočte dnom nahor. Nechajte vychladnúť.
Ako si čaj pripraviť?
- Do hrnčeka dajte 2–3 lyžice pečeného ovocia.
- Zalejte horúcou vodou (asi 250 ml).
- Môžete dosladiť medom a kúsky ovocia na dne lyžice zjesť.
Prajeme Vám pohodové a voňavé jesenné dni!
