Přepnout na českou verzi

Má zmysel konzumovať spaľovače tukov? Aké existujú a ako fungujú?

Na trhu existuje mnoho doplnkov stravy. Medzi ne patria aj spaľovače tukov, ktoré v poslednom čase rastú na popularite. Možno však premýšľate nad tým, či má vôbec zmysel niečo s takým zázračným názvom konzumovať, a ak áno, tak ktoré. Poďme sa teda na doplnky stravy v tejto kategórii pozrieť zblízka.

 Spaľovače tuku majú zmysel, ale…

  • Konzumovať doplnky stravy, ktoré spaľujú tuky má určite zmysel.
  • Je však dôležité mať v prvom rade vyriešený klasický jedálniček a tiež dostatočné množstvo pohybu.
  • V prípade, že si myslíte, že len budete konzumovať spaľovač tuku a tuk z vášho tela zázračne zmizne sa mýlite. Takto to rozhodne nefunguje.
  • Dôležité je snažiť sa držať výdaj kalórií vyššie ako ich príjem a tiež pochopiteľne pravidelne športovať. Pokiaľ si potom pred fyzickou aktivitou vezmete dávku spaľovača tukov, efekt chudnutia sa zrýchli. Prípadne vám doplnok stravy dodá energiu a tiež sústredenie.

behani 

Na akom princípe spaľovače fungujú

Väčšina spaľovačov tukov funguje na dvoch základných princípoch.

  • Prvým je fakt, že termogénne látky nútia vaše telo zvyšovať produkciu tepla. Tento proces je náročný na energiu a zvyšuje jej výdaj. Zvýšená potreba je najčastejšie hradená z tukových zásob.
  • Druhým princípom je fakt, že zvýšením lipolýzy odbúravame viac tukov. To má za následok fakt, že mastné kyseliny sú viac uvoľňované do krvného obehu a môžu byť použité ako zdroj energie. Tým, že sa spotrebováva viac energie dochádza k chudnutiu.

5 najpoužívanejších látok v spaľovačoch

  1. Kofeín
    V spaľovačoch tukov sa často objavuje kofeín, ktorý sa prirodzene vyskytuje v káve, čaji a guarane.'
    Ide o najdiskutovanejší spaľovač a stimulant. Kofeín stimuluje šedú kôru mozgovú a odďaľuje ospalosť a únavu. Kofeín z kávy sa však vstrebáva rýchlejšie ako z kapsúl.
  2. Synferín
    Ďalšou používanou látkou je synferín. Táto látka sa nachádza v kôre plodov pomarančovníka horkého. Synferín vykazuje výkon zvyšujúce účinky. Vedci zistili, že synferín lepšie výsledky dosahuje spoločne s kofeínom. Podľa legislatívy je jeho odporúčaná denná dávka 20 mg.
  3. Extrakt zeleného čaju (green tea)
    Treťou látkou je extrakt zo zeleného čaju. Epigalokatechin galát známy ako EGCG sa nachádza práve v zelenom čaji, ktorý má protirakovinové schopnosti a tiež pozitívny vplyv na nervový aj srdcový systém. EGCG potláča enzým, ktorý bráni odbúravaniu katecholamínov. Tie potom zostávajú v krvnom obehu a môžu mať dlhší účinok na organizmus.
  4. CLA
    Ďalšia veľmi používaná látka je CLA. Ide o mastnú kyselinu, ktorá je považovaná za užitočnú pri redukcii váhy. CLA ovplyvňuje metabolické zmeny, ktoré znižujú tvorbu tukového tkaniva a zvyšujú obbúravanie tukov. Pôsobenie CLA je však na chudnutie veľmi mierne.
  5. Ospevovaný L-karnitín
    Poslednou látkou, ktorá sa hojne využíva je L-karnitín. Ide o biologicky aktívnu látku, preto je označovaná L. L-karnitín je látka telu vlastná. Ľudské telo si ju totiž dokáže samo vytvoriť z esenciálnych aminokyselín. Jeho výroba prebieha v pečeni a obličkách. Pokryje však iba asi štvrtinu dennej potreby organizmu. Zvyšnú dávku je nutné prijať v strave.

L-karnitín získava energiu pre bunkové pochody. Teda rozkladá tuky a získava energiu na funkciu srdca a kostrového svalu. Navyše táto látka šetrí svalový glykogén a umožňuje zlepšenie vytrvalostnej kapacity. Počas dlhodobej vytrvalostnej záťaže je pritom žiaduce čo najviac šetriť svalový glykogén a využívať mastné kyseliny ako zdroj energie.

Deficit majú tí, čo nejedia živočíšnu stravu

Deficitom L-karnitínu môžu byť ohrozené osoby, ktoré jedia len rastlinnú stravu. Suplementácia L-karnitínom má teda význam hlavne pre vegetariánov, vegánov a vitariánov. Dôležité je užívať ho dlhodobo. Pri krátkodobom užívaní sa totiž zvýši jeho hladina iba v plazme. Pre svalový výkon je však podstatná jeho hladina vo svale.

L-kartnitín možno používať ako nápoje, gély, shoty alebo vo forme kapsúl. Odporúčaná denná dávka je 1-3 gramy na deň. Najväčšiu koncentráciu obsahujú bežne shoty. Tie sa pýšia najvyššou odporúčanou dávkou.