Přepnout na českou verzi

Semienka i oriešky podporujú naše zdravie

Orechy aj najrôznejšie semienka a semená patria medzi najhodnotnejšie potraviny, ktoré môžeme nášmu telu ponúknuť. Oriešky aj semienka obsahujú veľa bielkovín a vlákniny. Skrývajú v sebe aj rôzne druhy vitamínov a minerálov. Okrem iných obsahuje väčšina orieškov vitamín E, ktorý je účinným antioxidantom ničiacim voľné radikály. Oriešky obsahujú aj vitamín B. Z minerálnych látok môžeme menovať vápnik, horčík alebo zinok. Pochopiteľne obsahujú aj tuky, ide však o kvalitné tuky, ktoré telo vyžaduje.

  • Pravidelná konzumácia semienok a orechov vedie k zníženiu cholesterolu.
  • Oriešky navyše regulujú činnosť srdca a posilňujú imunitu.
  • Prospievajú tiež nervovému systému či činnosti pohlavných orgánov.
  • Navyše sa tiež hovorí, že ide o potravu pre mozog. Je to z toho dôvodu, že obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Pomocou orieškov a semienok tak môžete bojovať proti zlej nálade, stresu alebo dokonca depresiám.

mandle-vlasske-liskove-para-orisky

Vyberte si z rôznych druhov

Jednotlivé živiny sú v orieškoch a semienkach zastúpené v rôznych pomeroch. Vhodné je teda striedať jednotlivé druhy. Výhodou je, že ponuka je skutočne pestrá. Jednotlivé druhy sa dajú medzi sebou miešať. Okrem toho z orieškov môžete urobiť mlieko, orechové tyčinky, ovsené kaše alebo orechové maslo. Možno ich nadrviť alebo ich použiť vcelku.

  • Za najhodnotnejšie z hľadiska živín a vitamínov sú považované vlašské orechy.
  • Na rovnakej úrovni sú tiež para orechy.
  • Avšak chutné a zdravé sú napríklad aj mandle a za vyskúšanie určite stoja aj pekanové orechy, z ktorých je výborná kaša s ovsenými vločkami.

V prípade semienok sú veľmi obľúbené:

  • slnečnicové,
  • sezamové,
  • ľanové alebo konopné. Využiť ich môžete do müsli tyčiniek, prípadne do domáceho pečiva.

seminka

Prečo orechy radšej namáčať?

Pre niektorých z nás môžu byť oriešky ťažko stráviteľné. To môžeme vyriešiť práve namáčaním orechov vo vode na niekoľko hodiť. Pri namáčaní sa v plodoch aktivuje proces klíčenia. Práve tento proces v orieškoch zvyšuje množstvo prospešných látok, minerálov, vitamínov a taktiež enzýmov. Ďalším plusom je, že namáčaním eliminujete počiatočné zárodky plesní.

 mungo-klicky

Pozor na konzumované množstvo

Hoci sú oriešky a semienka pre zdravie veľmi prospešné, určite ich nemožno zjesť veľa. Pravidelná konzumácia je síce prospešná, ale všetkého veľmi škodí. V prípade, že by ste jedli bežné jedlá ak tomu veľa semienok a orechov, môže sa to prejaviť na vašej hmotnosti. V prípade vyššej konzumácie je teda potrebný aj viac pohybu. Odporúčané množstvo je okolo 30 gramov denne. Myslite však na to, že orechy sa môžu ľahko stať nezdravými. Prospech pre vaše zdravie nebudú mať oriešky slané alebo obalené v rôznom korení.