Přepnout na českou verzi

Od koláčov po sorbety: Využite marhule naplno

Marhule sú obľúbeným letným ovocím, ktoré je nielen chutné, ale aj bohaté na vitamíny a minerály. Sezóna marhúľ spravidla začína v júni a trvá až do augusta. Počas tejto doby je ideálny čas vyskúšať rôzne sladké dezerty a pochúťky, ktoré z týchto šťavnatých plodov môžete pripraviť.

Kedy je marhuľová sezóna?

V Slovenskej republike trvá zvyčajne od konca júna do polovice augusta. Vrchol sezóny pripadá na júl. Presné načasovanie závisí od počasia a odrody marhúľ.

Prečo sú marhule tak obľúbené? 

Sladká a mierne kyslá chuť. Marhule sú plné vitamínov A, C a E. Vysoký obsah vody prispieva k celkovej hydratácii organizmu. Nájdete v nich rad minerálov draslík, horčík, železo, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu svalov a nervového systému. Vďaka vláknine pomáhajú udržať pocit sýtosti. Obsahujú prírodné cukry, ktoré sú okamžitým zdrojom energie pred tréningom alebo počas dlhšieho výkonu. Majú nízky obsah kalórií a všestranné použitie v kuchyni.

Tipy pre výber a skladovanie marhúľ: 

  • Vyberajte plody s intenzívnou oranžovou farbou a príjemnou vôňou.
  • Mali by byť mierne mäkké na dotyk, ale nie príliš mäkké.
  • Skladujte ich v chladničke, vydržia až týždeň.
  • Pre dlhodobé uchovanie ich môžete zmraziť alebo zavariť.

Tipy na marhuľové delikatesy

Nechajte sa inšpirovať. Pár osvedčených receptov, ktoré potešia nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vašich blízkych. Od tradičných koláčov po osviežujúce sorbety – objavte, ako z marhúľ vykúzliť lahodné pochúťky pre každú príležitosť.

Marhuľový koláč s mandľami

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 500 g čerstvých marhúľ
  • 50 g mandlí

Postup:

Predhrejte rúru na 180 °C. Zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte maslo a vajcia, vypracujte cesto. Cesto rozprestrite do vymastenej formy. Marhule nakrájajte na polovice a rozložte na cesto. Posypte mandľami a pečte asi 30 minút.

Rýchly marhuľový energy shake

Ideálny pre športovcov pred tréningom alebo ako rýchla regenerácia po ňom.

Ingrediencie:

  • 2 zrelé marhule (čerstvé alebo mrazené)
  • 100 ml mandľového (alebo iného rastlinného) mlieka
  • 1 odmerka vanilkového alebo neutrálneho proteínu (srvátkový, ryžový, hrachový – podľa preferencie)
  • 1 lyžička chia semienok (pre extra vlákninu a omega-3)
  • Ľad (ak používate čerstvé marhule)

Postup:

Všetky ingrediencie dajte do mixéra a mixujte do hladka. Ak je shake príliš hustý, pridajte viac mlieka. 

Marhuľový koláč s posýpkou ako od babičky

Ingrediencie:

  • 500 g marhúľ
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka soli

Postup:

Zmiešajte múku, cukor, maslo, vajcia a prášok do pečiva na cesto. Vyložte formu cestom a pokryte polovicami marhúľ. Posypte posýpkou z masla, múky a cukru. Pečte pri 180 °C asi 35-40 minút.

Proteínová ovsená kaša s marhuľami a orechmi

Skvelá voľba na raňajky pre pomalé uvoľňovanie energie a dlhotrvajúci pocit sýtosti.

Ingrediencie:

  • 50 g ovsených vločiek
  • 200 ml vody alebo mlieka
  • 2 marhule, nakrájané na kúsky
  • 1 odmerka proteínu (vanilkový, biely, podľa chuti)
  • 1 lyžica nasekaných mandlí alebo vlašských orechov
  • Štipka škorice (voliteľné)

Postup:

Ovsené vločky varte s vodou/mliekom, kým nezhustnú. Odstavte z ohňa, vmiešajte proteín (tak predídete hrudkám) a pridajte nakrájané marhule, orechy a škoricu.

Marhuľové proteínové guličky (bez pečenia)

Perfektná desiata na cesty alebo rýchle doplnenie energie pred/po tréningu.

Ingrediencie:

  • 1 šálka sušených marhúľ
  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1/4 šálky mandľového masla (alebo iného orechového masla)
  • 1/4 šálky vanilkového proteínového prášku
  • 1-2 lyžice vody (podľa potreby na spojenie)
  • Strúhaný kokos alebo kakao na obalenie (voliteľné)

Postup:

Sušené marhule namočte na 10 minút do horúcej vody, potom sceďte. Všetky ingrediencie (okrem kokosu/kakaa) dajte do mixéra a mixujte, kým nevznikne lepivá hmota. Z hmoty tvarujte malé guličky a obaľte ich v strúhanom kokose alebo kakau. Skladujte v chladničke.

Osviežujúca marhuľová salsa k mäsu 

Skvelá alternatíva ku klasickým omáčkam, ktorá dodá jedlu šmrnc a živiny. Vhodná k hydinovému mäsu alebo rybe po tréningu.

Ingrediencie:

  • 3-4 čerstvé marhule, nakrájané na malé kocky
  • 1/4 červenej cibule, najemno nasekaná
  • 1 lyžica čerstvej mäty alebo koriandra, nasekanej
  • Šťava z 1/2 limetky
  • Štipka chilli (voliteľné, pre milovníkov pikantného)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Všetky ingrediencie spolu zmiešajte v miske. Nechajte odstáť aspoň 15 minút, aby sa chute prepojili. Podávajte ku grilovanému kuraciemu mäsu alebo rybe.

Marhuľový džem

Ingrediencie:

  • 1 kg marhúľ
  • 500 g cukru
  • Šťava z 1 citróna

Postup:

Marhule umyte, vykôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky. V hrnci zmiešajte marhule s cukrom a citrónovou šťavou. Varte na miernom ohni, kým zmes nezhustne. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Marhuľový sorbet

Ingrediencie:

  • 500 g marhúľ
  • 150 g cukru
  • 250 ml vody
  • Šťava z 1 citróna

Postup:

Vodu s cukrom priveďte do varu, nechajte vychladnúť. Marhule rozmixujte na pyré, pridajte citrónovú šťavu a cukrový sirup. Zmes nalejte do nádoby a dajte do mrazničky. Počas mrazenia niekoľkokrát premiešajte, aby sorbet zostal hladký. 

Tipy na ďalšie pochúťky:

  • Marhuľové smoothie
    Zmiešajte marhule s jogurtom a medom pre osviežujúci nápoj.
  • Grilované marhule
    Ideálne ako príloha k mäsu alebo ako dezert s vanilkovou zmrzlinou.
  • Marhuľový kompót
    Skvelý spôsob, ako uchovať chuť leta aj na zimu.

Marhuľová sezóna je krátka, ale intenzívna. Využite ju naplno a doprajte si tieto sladké plody v rôznych podobách. Marhule sú univerzálnym ovocím, ktoré možno využiť v mnohých sladkých receptoch. Či už ich budete jesť čerstvé, alebo z nich pripravíte lahodné dezerty, určite si pochutíte a zároveň urobíte niečo pre svoje zdravie. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a experimentujte s vlastnými kombináciami. Marhule sú všestranné ovocie, ktoré sa hodí do sladkých aj slaných pokrmov, a ich chuť vám bude pripomínať slnečné letné dni aj dlho po skončení sezóny.