Přepnout na českou verzi

Vegetariánske a vegánske proteíny: aké sú v nich rozdiely?

Vegetariánske proteíny sú rastlinné aj živočíšne proteíny, ktoré však neobsahujú bielkoviny z mäsa. Oproti tomu vegánske proteíny sú čisto rastlinné proteíny. Poďme sa pozrieť na ich rozdiely, výhody a nevýhody.

Rastlinný alebo živočíšny proteín?

Mäso, vajcia alebo mlieko sú prirodzenými živočíšnymi zdrojmi bielkovín. Vzhľadom na to, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo nevie samo vyrobiť, sú označované ako kompletné proteíny. Ku kompletným proteínom okrem týchto živočíšnych produktov patria aj sójové bôby alebo quinoa. Ostatným rastlinným proteínom však jedna alebo viac aminokyselín chýba.

Vegetariánske proteíny

Sú to všetky mliečne, vaječné a rastlinné proteíny, teda napríklad kazeín, vaječný proteín alebo srvátkový proteín . Ako už bolo povedané, mliečne proteíny zahŕňajú všetky esenciálne aminokyseliny. U rastlinných proteínov to nie je pravidlom. Srvátkový proteín podporuje vďaka vysokému podielu BCAA výkon a silu. Kaseín je bielkovina vhodná na konzumáciu pred spaním alebo počas dňa, telo ho totiž trávi pomalšie. Vaječný proteín podporuje rast a regeneráciu kostrového svalstva.

Veganské proteíny

Vegani nejedia žiadne živočíšne produkty, okrem mäsa teda ani mliečne výrobky alebo vajcia. Vegánske proteíny sú teda čisto rastlinného pôvodu. Môže ísť napríklad o sójový proteín alebo ryžový proteín. Výhodou sójového je fakt, že obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín a ide teda o kompletný proteín. Ryžový proteín je skvelým zdrojom na podporu rastu svalov. Je dobrým zdrojom BCAA. Medzi ďalšie potraviny s vysokým obsahom proteínov patrí fazuľa, hrach, ľanové, chia alebo slnečnicové semienka.

Pri výbere vegánskeho proteínu je veľmi dôležité sledovať podiel dôležitých aminokyselín v jednotlivých prípravkoch. Výrobcovia často kombinujú niekoľko zdrojov proteínu, aby pokryli celé spektrum aminokyselín.

Výhody rastlinných proteínov

  • dokážu stimulovať tvorbu svalových bielkovín
  • sú bezlaktózové
  • niektoré sú bezlepkové
  • nižšia záťaž pre životné prostredie

Nevýhody rastlinných proteínov

  • telo ich stravuje pomalšie a horšie ako mliečne proteíny
  • na optimálnu stimuláciu rastu svalových bielkovín ich musíme prijať viac ako srvátkových
  • majú horšie chuťové vlastnosti
  • majú horšiu rozpustnosť ako mliečne proteíny

Pre koho sú rastlinné, teda vegánske proteíny určené?

Tieto proteíny sa hodia nielen pre vegánov a vegetariánov, ale tiež napríklad pre osoby s laktózovou intoleranciou a ABKM (alergia na bielkovinu kravského mlieka). Vhodné sú aj pre tých, ktorí vnímajú súčasnú náročnú udržateľnosť vysokej spotreby živočíšnych proteínov.