Přepnout na českou verzi

Nočný proteín: Prečo je vhodné konzumovať proteín pred spaním

Proteíny, ktoré obsahujú len kazeín, sú označované ako nočné alebo pomalé bielkoviny. Poskytujú totiž telu pomalý a stály prístup aminokyselín. Sú teda ideálne práve na noc, kedy ho môže telo využívať na obnovu svalového tkaniva. Využiť ich možno aj počas dňa, kedy nebudete môcť konzumovať dostatok bielkovín.

Na tento účel je najvhodnejšie micelárny kazeín, z ktorého sa v žalúdku stane zrazenina vplyvom pôsobenia žalúdočných kyselín. Táto zrazenina je pre tráviaci trakt horšie rozložiteľná ak uvoľneniu aminokyselín tak dochádza pomalšie ako u iných bielkovín. Vstrebávanie trvá až sedem hodín, čo predstavuje podstatnú časť noci. 

Kazéinové proteíny obsahujú viac glutamínu ako srvátkový alebo sójový proteín. Ide o proteín vyrobený z čerstvého mlieka a podporuje anabolický proces.

Výhody proteínu pred spaním

Chudnutie - Proteín je hlavnou živinou, ktorá pomáha chrániť svalovú hmotu počas chudnutia. Príjem bielkovín pred spaním navyše môže zvýšiť metabolizmus a pomôcť lepšie regenerovať. Navyše po požití bielkoviny máme pocit sýtosti.

Rast svalov - Stimulácia rastu svalov je v spaní obvykle nízka. Ideálne je teda vďaka špeciálnej nočnej bielkovine rast svalov stimulovať, aby nehrozil rozpad svalových bielkovín .

Spánok - Vstrebávanie bielkovín môže zlepšiť kvalitu spánku. Navyše ich príjem pred spánkom môže zvýšiť dostupnosť aminokyseliny L-tryptofánu. Pri konzumácii sacharidov sa zvyšuje absorpcia tryptofánu do mozgu a to môže zlepšiť čas potrebný na zaspanie.

Ktorý proteín je vhodný pred spaním?

Väčšina výskumov potvrdila, že najideálnejší je na noc kazeínový proteín. Hoci rozdiely medzi kazeínom, srvátkou a sójou sú veľmi malé. Dôležité však je, že kazeínový proteín poskytuje dlhodobejšie uvoľňovanie aminokyselín a ich dostupnosť počas celej noci.

Micelárny kazeín

  • vyrobený z odstredeného mlieka
  • postupne uvoľňuje aminokyseliny vo forme micel
  • funguje niekoľko hodín

Micelar_casein_85-nocni -proteín-1000g

Kazeín je hlavným zdrojom aminokyselín, vápnika a fosfátov. Používajú ho atléti, kulturisti a ďalší športovci ako zdroj pomaly tráviaceho proteínu. Pomalé uvoľňovanie aminokyselín má anti-katabolický efekt pre telo a znemožňuje poškodenie svalov. Konzumáciou pred spaním tak športovci chcú v čo najväčšej miere zabrániť katabolizmu.

Na trhu sú tri druhy kazeínových preparátov - kazeín vápenatý, izolát mliečneho proteínu a micelárny kazeín. . Najmenej vhodný je kazeín vápenatý. Naopak najvhodnejší je micelárny kazeín. Je totiž stopercentne tvorený kazeínom as ohľadom na trávenie a bioaktívnu zložku je oveľa vhodnejší ako kazeín vápenatý. Izolát mliečneho proteínu je z 20% tvorený srvátkovým proteínom, zvyšok je kazeín. Kvalita je v tomto prípade kolísavá.

Potrebujete poradiť pri výbere? Obráťte sa na nás. Radi vám poradíme.