Najrôznejšie vianočné pečivo, ale aj slané pochutiny k Vianociam jednoducho patria. Medzi nami sú takí, ktorí si prípravu vyslovene užívajú. A potom sú tu tiež tí, ktorí si síce chcú pripraviť koláčiky aj ďalšie občerstvenie pre rodinu a priateľov sami, ale prípravu si radi uľahčia. Obe tieto skupiny určite chcú, aby suroviny na prípravu boli kvalitné. A preto sme tu my. Vyskúšajte pri príprave vianočného pohostenia plnohodnotnú náhradu vajec - sušené bielky, sušené žĺtky alebo celé sušené vajcia. Vyskúšajte tiež sušené mlieko alebo karamelizovaný cukor, ktorý dodá pečivu šmrnc. A nenechajte si ujsť recepty, ktoré budú od tohto roka patriť k tým najobľúbenejším.
Kokos, kam sa pozrieš
Tiež milujete vôňu kokosu? Je to jedna zo surovín, ktorá k Vianociam už tak nejak neodmysliteľne patrí. Medzi najtradičnejšie vianočné pečivo s kokosom patria kokosky. Existujú však aj menej otrepané variácie. Čo napríklad jemné kokosové pečivo, kokosová roláda, raffaello, kokosovo-orechové tyčinky alebo napríklad kokosoví tučniaci? Tí stopercentne zaujmú hlavne deti. A ich príprava nie je taká zložitá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Poďme na recept. Už sa vám zbiehajú slinky?
Kokosoví tučniaci
- 150 g detských piškót
- 150 g mletého kokosu
- 80 g + 50 g práškového cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 2 lyžice rumu
- 150 g Hery
- 100 g masla
- 2 lyžice kakaa
- 100 g tmavej čokoládovej polevy
- 50 g lúpaných mandlí
- 25 detských piškót
- kandizované ovocie
- biela čokoláda alebo okrúhle cukrové zdobenie
Najprv si nakrájajte zmäknuté maslo a pridajte k nemu kakao, práškový cukor a rum. To sú ingrediencie potrebné na krém. Vedľa zmiešajte mletý kokos,
80 gramov cukru, vanilkový cukor a Heru. Rozdrvte piškóty a s pripravenou zmesou ich zmiešajte. Mala by vzniknúť nelepivá hmota. Tú rozdeľte na kúsky o veľkosti vlašského orecha.
Z každého kúska vytvarujte guľôčku a obaľte ju v práškovom cukre. Následne ju vtlačte do formičky na osie hniezda. Vareškou urobte otvor a naplňte krémom. Uzavrite piškótou a vyklopte z formičky.
Úľ namočte polovicou do tmavej polevy. Než zatuhne, prilepte naň dve mandle, ktoré budú tvoriť krídla. Zobák vytvoríte z kandizovaného ovocia. Ak máte bielu čokoládu, môžete s ňou vytvoriť oči. Prípadne ich možno vytvoriť napríklad cukrovým zdobením.
Máte chuť na pudingové variácie?
Určite sú medzi nami takí, ktorí si Vianoce nedokážu predstaviť bez pudingového pečiva. Overený recept našich babičiek nám pripomína detstvo a čarovný čas čakania na Ježiška. Pudingové pečivo sa najčastejšie vytláčalo strojčekom, kto ho však nemá, vystačí si s radielkom alebo klasickými vykrajovačkami. Po vychladnutí sa chutné a krehké pečivo zlepí džemom a polieva čokoládou. Že tento druh pečiva nepoznáte? Možno ste im hovorili banániky a ani neviete, že v recepte je puding ako jedna z ingrediencií. Alebo sa u vás možno piekli linecké koláčiky s pudingom.
Puding sa na Vianoce nepridáva len do cesta. Využíva sa hlavne do krémov. Poznáte medové koláčiky s pudingovým krémom alebo milujete košíčky plnené pudingom a ovocím? To je maškrta, však? Poďme sa však pozrieť na menej známy recept, ktorý vás oslní. Prekvapte tento rok rodinu piškótami plnenými pudingovým krémom. Veríme, že tento typ pečiva sa stane tým, ktoré budete do budúcnosti musieť pripravovať rok čo rok. A dosť možno ešte niekoľkokrát v roku pri rôznych príležitostiach.
Piškóty plnené pudingovým krémom
- 50 g krupicového cukru
- 80 g hladkej múky
- 20 g pudingového prášku
- 4 ks bielka
- 1 ks žĺtka
- 300 ml mlieka
- 60 g krupicového cukru
- 1 pudingový prášok
- 1 lyžica instantnej kávy
- 100 g masla
- 100 g sušeného mlieka
- 200 gramov práškového cukru
- 4 lyžice vody
- 10 g masla
Najprv si predhrejte rúru na 180 stupňov, v prípade teplovzdušnej postačí o 20 stupňov menej. K žĺtku pridajte treтину múky a zmiešajte. V ďalšej nádobe vyšľahajte bielky s cukrom na sneh. Následne obe hmoty spojte a vmiešajte zvyšok múky s pudingovým práškom. Plech vyložte papierom na pečenie a pomocou vrecka naň striekajte piškóty. Pečte asi štvrť hodiny. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
Medzitým si môžete pripraviť plnku a mliečnu hmotu. Z mlieka, kávy, cukru a pudingu si uvarte hustý krém. Za stáleho miešania ho nechajte vychladnúť. Potom rozšľahajte robotom a pridajte ešte trochu masla. Vyšľahajte na hladký krém. Mliečnu hmotu vyrobíte tak, že zmiešate sušené mlieko, cukor, vodu a tuk. Výsledná hmota je pomerne tuhá a nemala by lepiť. Ak lepí, pridajte práškový cukor.
Presnú polovicu piškót vydlabte a naplňte pripraveným pudingovým krémom. Zlepte s nevydlabanou piškótou. Potom uložte do chladničky. Následne si rozvaľkajte pripravenú mliečnu hmotu. Plát by mal mať asi 2 milimetre. Rozkrájajte ho na štvorčeky a do každého zabaľte piškótu. Hotové piškóty potom poukladajte ideálne do papierových košíčkov. Skladujte v chlade.
Kakao v hlavnej úlohe
Kto by ho nemiloval. Kakaový prášok príjemnej hnedej farby, ktorý si hlavne deti rady miešajú s mliekom. Studeným alebo teplým. Holandské kakao je však tiež neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov. Pridáva sa napríklad do klasického perníka alebo do tortového cesta, ak chceme vytvoriť tmavý korpus. Je však tiež súčasťou mnohých druhov pečiva. Pripraviť si môžete napríklad kakaové linecké, kakaové labky alebo klasické čokoládové hľuzovky obaľované v kakau. Klasika, však? Tak tento rok vyskúšajte niečo nové. Receptov s kakaom je veľa. My sme pre vás vybrali úplne obyčajné sušienky s kakaom, ktoré si môžete upiecť kedykoľvek počas roka. Je to recept, ktorý hravo zvládnu aj malí pekári a pekárky. Ak teda vaše deti chcú byť súčasťou príprav, je tento recept pre nich ako stvorený. Schválne sme zvolili hrnčekovú metódu, aby deti nemuseli suroviny vážiť.
Vianočné sušienky s kakaom
- 4 hrnčeky hladkej múky
- 1 a 1/2 hrnčeka holandského kakaa
- 2 hrnčeky masla
- 2 hrnčeky kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 3 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička soli
Najprv je potrebné rozmixovať maslo s cukrom a dôkladne spojiť do jednej hmoty. Potom pridať vajcia a premiešať. Následne pridať ešte vanilkový extrakt. Všetky suché prísady zmiešajte v druhej miske. Potom môžete spojiť obe pripravené hmoty dohromady.
Vypracujte cesto a to rozvaľkajte medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. S tým budú zrejme menšie deti potrebovať pomoc. Pripravené cesto dajte aspoň na hodinu odpočívať do chladničky. Následne vykrajujte zvolené tvary a ukladajte na plech. Opäť by ste mali dať vychladnúť do chladničky. Vďaka tomu budú pri pečení sušienky lepšie držať tvar.
Rúru predhrejte na 170 stupňov a pečte asi 8 až 12 minút. Dĺžka pečenia záleží pochopiteľne na každej rúre, ale aj na veľkosti sušienok. Vychladnuté sušienky možno ešte ľubovoľne dozdobiť. Deti si ich môžu poliať čokoládou, prípadne posypať cukrovým zdobením. Veríme, že práve záverečné zdobenie ich bude baviť najviac.
Želatínové cukríky (nielen) pre deti
Kto by nemiloval gumových medvedíkov. Alebo tisíce iných tvarov gumových cukríkov. Sú obľúbené nielen u detí, ale milujú ich aj dospelí. Ak si ich pripravíte doma, môžete ich ponúknuť aj na sviatočnom stole. Nadšené budú určite nielen deti. Na prípravu vám budú stačiť iba tri ingrediencie. Žiadne éčka, žiadne hromady cukru. A vy môžete byť v pokoji, pretože celá rodina bude maškrtiť zdravé cukríky, ktoré sú prospešné pre kĺby, šľachy, ale aj pre vlasy, nechty alebo cievy.
Ak chcete, aby mali cukríky nejaký pekný tvar, potom si môžete zaobstarať silikónové formičky. Prípadne možno využiť formičky na ľad. Ale aj bez nich si poradíte. Stačí naliať pripravenú zmes na plech a po stuhnutí nakrájať, prípadne použiť vykrajovačky.
Želatínové cukríky
- želatína v prášku
- 100% ovocná šťava
- kokosový olej na vymazanie
Pomer ovocnej šťavy a želatíny je 200 mililitrov na 10 gramov. Do hrnca nalejte tretinu šťavy a priveďte do varu. Odstavte zo sporáka a zašľahajte želatínu. Potom pridajte zvyšné dve tretiny šťavy. Zmes miešajte a nakoniec nalejte do formičiek alebo na plech. Nechajte 2-3 hodiny stuhnúť. Pochopiteľne, možno pridať med, javorový sirup alebo cukor na dosladenie. Farbu potom ovplyvníte farbou ovocnej šťavy.
