Přepnout na českou verzi

Pitný režim je pre zdravie veľmi dôležitý

Voda je nevyhnutná pre správne fungovanie nášho organizmu. Zatiaľ čo bez jedla vydrží človek aj niekoľko týždňov, významnejšia strata tekutín spôsobí okamžité zdravotné komplikácie. Bez vody by človek prežil maximálne tri dni. Hoci si sú ľudia tohto faktu vedomí, často pitný režim podceňujú.

Ak ľudia pijú menej, než si ich telo žiada, dostanú sa do stavu dehydratácie a tú sprevádza niekoľko nepríjemných príznakov. Pokiaľ málo pijete a vaše telo je dehydrované, môže vás bolieť hlava a samozrejme pocítite únavu. Nedostatok tekutín však spozná aj vaša pokožka, ktorá bude neprirodzene suchá. Objaviť sa môžu aj problémy s výkyvmi krvného tlaku.
Dehydratáciou trpia aj obličky, srdce a močový systém.

Dehydratácia

  • podráždenosť
  • sucho v ústach
  • suchá pokožka
  • tmavý moč
  • bolesť hlavy
  • výkyvy krvného tlaku
  • závraty
  • búšenie srdca
  • únava
  • pokles výkonnosti - duševné i fyzické
  • neschopnosť sústrediť sa

Vplyvom dehydratácie sa však môže dostaviť aj zápcha alebo zápal slepého čreva. Dôjsť môže tiež k infekcii močových ciest, poruche funkcie obličiek aj močovým kameňom. Ďalej môže dôjsť k zadržiavaniu vody v tele a opuchom končatín.

Koľko toho musím vypiť?

Nie je možné len tak všeobecne povedať, aké množstvo tekutín je správne. Neexistuje totiž jedno jediné číslo. Pitný režim sa líši nielen u detí a dospelých, ale u každej osoby zvlášť. Medzi faktory, ktoré pitný režim ovplyvňujú patrí telesná váha, vek a aj zdravotný stav. Ďalej je potrebné brať ohľad na fyzickú aktivitu aj teplotu.

Voda je základ

Hlavnou zložkou pitného režimu by pochopiteľne mala byť hlavne voda. Tá sa totiž podieľa na všetkých dôležitých procesoch v našom tele. Voda je dôležitá pre reguláciu telesnej teploty, ale aj pre kĺby, bunky a tkanivá. Nedostatok vody môže pôsobiť na našu výkonnosť. Voda tvorí až 70 % našej telesnej hmotnosti a denne ju potením, močením aj dýchaním vylúčime až tri litre.

limetkovy-drink

S pitím začnite hneď ráno

Po prebudení je vhodné vypiť pohár pitnej vody. Tá skvele zmobilizuje všetky procesy látkovej premeny v organizme. Dôležité je piť počas celého dňa ešte skôr, ako sa dostaví pocit smädu. Fľaša alebo pohár s vodou by sme mali mať neustále pri sebe, a to hlavne v letných mesiacoch, keď sú vysoké teploty.

Piť by sme mali hlavne medzi jedlami, pitie počas konzumácie potravín sa príliš neodporúča. Myslite na to, že je dôležité naozaj piť rozložene počas celého dňa. Doháňať pitný režim nárazovo nie je dobré. Zaťažuje organizmus a je to naozaj neefektívne.

Všeobecne platí pravidlo, že je dôležité vypiť asi 1,5 až 3 litre tekutín denne. Nepočíta sa len voda, ale do objemu tekutín by sme nemali počítať kávu, alkoholické nápoje, mlieko ani polievky. A ako si spočítať koľko tekutín by ste mali vypiť počas dňa vy? Počíta sa s objemom 20 - 40 mililitrov tekutín na kilogram hmotnosti. Pokiaľ teda vážite 60 kilogramov, je potrebné vypiť 1,4 - 2,4 litra vody. Vždy záleží aj na počasí alebo telesnej aktivite. Ďalším faktorom je pochopiteľne zdravotný stav.

Aké nápoje piť

Ideálna je pochopiteľne čistá voda. Môže ísť o stolové vody alebo mineralizovanej vody. Vhodné sú aj čaje. Ideálne nesladené a bylinkové alebo ovocné. Voda by mala mať izbovú teplotu alebo byť mierne chladná. Ľadová voda nie je ideálna. Čas od času môžete zvoliť aj riedené ovocné alebo zeleninové šťavy. Pokiaľ cvičíte, je vhodné po tréningu piť mineralizovanú vodu.

osvezeni-voda-bilinky-citrusy

Nielen ak chcete schudnúť by ste sa mali vyhnúť sladeným nápojom. Nevhodné sú priemyselne spracované džúsy, šťavy aj malinovky. Všetky uvedené nápoje obsahujú cukor a ten podporuje chuť do jedla a nie je pre telo vhodný.

Pre pitný režim nie sú vhodné ani nápoje s obsahom kofeínu alebo alkohol. Tieto nápoje okrem iného zvyšujú tvorbu moču a pôsobia tak diureticky. Z tela tak odchádza viac tekutín, než ich vypitím získate. Ak si teda dáte kávu, nezabudnite si k nej dať aj pohár vody.