Přepnout na českou verzi

Pred zimou treba posilniť imunitu. Zvoľte vitamíny C a D

Všetky vitamíny majú blahodarný vplyv na naše zdravie. Pre náš imunitný systém má priaznivé účinky najmä dvojice vitamínov C a D. Oba tieto vitamíny je dôležité dopĺňať, najmä pred nastávajúcou zimou. Chráňte svoje zdravie zdravým životným štýlom doplneným o tieto vitamíny.

Vitamín C je pre telo nenahraditeľný

  • Ide o jeden z najznámejších a najpotrebnejších vitamínov vôbec.
  • Okrem tohto označenia sa môžete stretnúť s názvom kyselina L-askorbová alebo L-300.
  • Vitamín C je dôležitou súčasťou ľudského organizmu.
  • V tele pôsobí nielen ako nevyhnutný antioxidant, ale tiež napomáha vstrebávaniu ťažkých kovov a vytváraniu kolagénu. Ten je potrebný pre krvné cievy, ďasná, kosti a zuby.
  • Mimo to však vitamín C potrebujeme v nervovej sústave aj pre správnu činnosť mozgu.
  • Céčko je však veľmi dôležité aj pre správnu funkciu imunity. Naše telo však bohužiaľ nie je schopné si tento vitamín samo vytvoriť. Práve tým sa tvorí jeho potenciálny nedostatok a my sme náchylní na infekčné choroby. Ak ho má telo dostatok, lepšie sa s infekciami pobije.
  • Vitamín C tiež podporuje hojenie rán a znižuje hladinu cholesterolu.

Benefity vitamínu C však nekončia pri lepšej obranyschopnosti organizmu.

  • Céčko je totiž potrebné aj pre pleť. Vitamín C môže významne zlepšiť vzhľad našej pleti.
  • A to preto, že má antioxidačné vlastnosti. Práve tie sú zásadné pre nápravu poškodenia kože.
  • Navyše, ako už bolo povedané, vitamín C zvyšuje produkciu kolagénu.
  • Ten potom dodáva pokožke plný a mladistvý vzhľad.

fruits-g252a27066_1920

Zdroje vitamínu C

  • Medzi najbohatšie zdroje vitamínu C patria šípok, rakytník a citrusy.
  • Vitamín sa vyskytuje aj v zemiakoch, paradajkách, papáje, brokolici, paprikách, ríbezlí, karfiolu, jahodách, kivi, brusniciach, špenáte alebo v plodoch žihľavy. Myslite však na to, že pri tepelnom spracovaní potravín v nich dochádza k úbytku vitamínu, a to dokonca asi o 10% za každých päť minút varenia. Sušením sa potom stratí až 50% tohto vitamínu. Veľké straty spôsobuje konzervácia alebo blanšírovanie. Ideálny je teda zdroj vitamínov konzumovať čerstvý alebo ho zmraziť.
  • Ďalším zdrojom vitamínu C sú tiež chren alebo pečeň. A to hovädzie, teľacie, bravčové aj kuracie.
  • Ďalej céčko nájdete aj v korení. Ide napríklad o škoricu, majoránku, rascu, muškátový kvet alebo tymiám.

Ako spoznám, že ho mám málo?

  • Nedostatok vitamínu C sa prejavuje zvýšenou únavou a nedostatočnou odolnosťou voči infekčným ochoreniam.
  • Môžu sa vám tiež viac kaziť zuby.
  • Ďalej môžete pozorovať narušenie stavby kostí, žalúdočné problémy alebo spomalený rast.
  • Extrémny nedostatok sa prejavuje ako skorbut. Táto choroba sa však dnes už nevyskytuje.

Odporúčaná denná dávka je pre dospelého človeka 60 miligramov. Ideálne je toto množstvo rozdeliť do niekoľkých dávok počas celého dňa. Pokiaľ teda na doplnenie zvolíte tablety alebo iné potravinové doplnky, sú vhodnejšie tie s postupným uvoľňovaním. Vhodné je pochopiteľne konzumovať čerstvé ovocie či zeleninu.

Vitamín D je neoceniteľný

Rovnako ako vitamín C, aj vitamín D je pre ľudské telo veľmi dôležitý. Okrem iného pomáha nášmu telu predchádzať nádorovým ochoreniam, ale aj autoimunitným ochoreniam, cukrovke alebo astme.
Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, jeho prípadný nadbytok teda nevylúčime močom, ako je to v prípade vitamínov rozpustných vo vode. Najdôležitejšie zo skupiny týchto vitamínov je vitamín D3 a vitamín D2.

  • Déčko si telo vie ukladať do zásoby a môže z neho čerpať v čase, keď ho nezískavate dostatok.
  • Základnou funkciou je podpora vstrebávania vápnika a fosforu z čreva do krvi.
  • Tieto dva minerály sú dôležité pre správny metabolizmus kostí.
  • Vitamín D má úlohu aj v prevencii srdcovo.cievnych ochorení a ako už bolo povedané, dokáže potlačiť rast rakovinových buniek, najmä v čreve.
  • Tento vitamín je nápomocný aj pri svalových slabostiach, roztrúsenej skleróze, zápaloch kĺbov a psoriáze.
  • Je tiež dôležitou súčasťou obranyschopnosti organizmu.

Zdroje vitamínu D

Medzi dôležitý prírodný zdroj vitamínu D patrí slnečné žiarenie. Pokiaľ by sme ho však mali prijímať len zo slnka, museli by sme na ňom tráviť väčšinu dňa. Navyše nie každý deň slnko svieti a jeho intenzita v zime tiež nie je nijako veľká. V lete jeho vzniku bránia opaľovacie krémy, ktoré však ochraňujú pokožku z iných dôvodov. Z toho dôvodu je veľmi dôležité tento vitamín do tela dopĺňať aj z iných zdrojov.

  • Veľké množstvo vitamínu D obsahujú ryby, najmä morské ryby ako je tuniak, losos, sardinky alebo tresčiu pečeň.
  • Dobrým zdrojom vitamínu D je tiež hydinové mäso, tuky, vajcia alebo mlieko.
  • Déčko obsahujú aj huby alebo syry. Bohužiaľ vplyvom chovu kráv a sliepok v uzavretých priestoroch je v týchto živočíšnych produktoch stále menej vitamínu D.

salmon-g11ad06cc9_1920

Ako spoznám, že ho mám málo?

  • U detí sa nedostatok déčka prejavuje ako krivica. Dochádza k ťažkej poruche tvorby kostí, tie mäknú a deformujú sa.
  • U dospelých sa nedostatok dečka môže prejaviť zníženou výkonnosťou, kazivosťou zubov, krvácaním ďasien, bolesťami kĺbov, svalovou slabosťou a tiež únavou. Deficit môže viesť až k vzniku osteoporózy, ďalej sa nedostatkom vitamínu D môže zhoršovať psychický stav a prejavovať sa depresie.
  • U tehotných žien môže dôjsť k rozvoju tehotenskej cukrovky alebo k predčasnému pôrodu. Najmä v čase tehotenstva je teda vhodné ho do tela dopĺňať umelou cestou. Možno to robiť pomocou doplnkov stravy vo forme kapsúl, prípadne kvapiek. Ostatne najrôznejšie kvapky sa využívajú pre deti už od narodenia.

Odporúčaná denná dávka doplnkov s vitamínom D je pre dospelého 600 IU denne. U starších osôb to však môže byť až 1000 IU. Každopádne by denná dávka vitamínu nemala prekročiť 4000 IU. Majte na pamäti, že týmto vitamínom sa dá predávkovať a je preto veľmi dôležité si jeho množstvo strážiť.