Přepnout na českou verzi

Vitamín C - Kyselina Askorbová VALKNUT 500 g v prášku

Kód: VAL006
3 hodnotenia
Značka: Valknut
€13,29
Skladom
  • Má silné antioxidačné účinky a posilňuje imunitu.
  • Prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania.
  • Počas intenzívneho fyzického cvičenia a po ňom prispieva k udržaniu normálnej funkcie imunitného systému.
  • Prispieva k duševnej rovnováhe.
  • Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu ciev, kostí, chrupaviek, ďasien, zubov a pokožky.
  • Je dôležité chrániť bunky pred oxidačným stresom.

Detailné informácie

Podrobný popis

Vitamín C - kyselina askorbová

Vo vode rozpustná živina a kľúčový vitamín (vo forme prášku ) nevyhnutný pre zdravé fungovanie nášho tela.
Jej chemický názov je kyselina L-askorbová alebo L-enantiomér kyseliny askorbovej. Je to dôležitý antioxidant, ktorého pozitívne účinky sú veľmi dôležité pri mnohých zdravotných problémoch. Podporuje nielen imunitný systém, ktorý môže byť po náročnej fyzickej aktivite oslabený, ale zvyšuje aj odolnosť voči vírusovým a bakteriálnym infekciám.
Nedostatok sa môže prejaviť ako zápal ďasien a krvácanie z ďasien, zhoršené hojenie rán, sklon k tvorbe modrín, krvácanie z nosa alebo vysoký krvný tlak.

#ShowMore#

Pozitívne účinky vitamínu C

  • Má silné protizápalové účinky.
  • Chráni pred prechladnutím a podporuje imunitu.
  • Stimuluje mozog a prispieva k správnej duševnej činnosti.
    (Udržuje duševnú pohodu.)
  • Môže urýchliť hojenie rán a jaziev.
  • Podporuje vývoj kostí, zubov ďasien a chrupaviek.
    (Pri nedostatku sa zuby kazia.)
  • Prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania.
  • Podieľa sa aj na energetickom metabolizme.
    (Je to skvelý pomocník pri redukčných diétach.)
  • Prispieva k regenerácii redukovanej formy vitamínu E.
  • Prispieva k normálnemu fungovaniu nervového systému.

Prečo a kedy je potrebný vitamín C

  • Športovci naň nedajú dopustiť, pretože pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom.
  • Je dôležitý aj pre športovcov, pretože sa stará o správnu imunitu počas intenzívneho fyzického výkonu a po ňom.
  • Tí, ktorí majú dostatok tohto vitamínu, neochorejú tak často na infekčné choroby, a keď už ochorejú, lepšie odolávajú chorobám.
  • Preventívne tak posilníte svoj imunitný systém a vyhnete sa nepríjemnému prechladnutiu a prestávke v tréningu.

Vitamínom C sa dá predávkovať

  • Vyššie dávky môžu u niektorých osôb spôsobiť alergické reakcie, nevoľnosť alebo tráviace problémy.
  • Ľudia, ktorí trpia metabolickými poruchami alebo ochorením obličiek a močových ciest, by mali určite zvážiť užívanie vitamínu C
  • poraďte sa s lekárom.
  • Ak prijímate vitamín C len z ovocia a zeleniny, nemusíte sa obávať. (Predávkovanie je prakticky nemožné, pretože pri dostatočnom množstve tekutín sa prebytočný vitamín C dobre vylučuje močom.)

Zloženie:

Kyselina L-askorbová, vyrábaná fermentáciou.

Odporúčané dávkovanie:

1 g denne = približne 1/3 čajovej lyžičky rozmiešanej v dostatočnom množstve vody alebo ovocného nápoja.

Výživové hodnoty (na 100 g)
Energetická hodnota 1300 kJ
Energetická hodnota 310 kcal

Denná potreba vitamínu C

  • Ľudské telo si nedokáže samo vytvoriť vitamín C.
  • Dokonca nie je nikde v tele uložená na daždivý deň.
  • Je potrebné ho prijímať každý deň prostredníctvom pestrej a vhodnej stravy.
  • Odporúčaná denná dávka sa môže líšiť v závislosti od aktuálneho stavu a veku osoby.
  • Väčšinou sa odporúča 110 mg pre mužov a 95 mg pre ženy.
  • Potreba vitamínu C sa zvyšuje v chladných mesiacoch, keď je jeho nedostatok náchylnejší na rôzne ochorenia.
  • Každému fyzicky aktívnemu človeku sa odporúča doplniť vitamín C aspoň s príchodom jesene a pokračovať až do konca zimy.

Zdroje vitamínu C

Príroda je v zásobovaní vitamínom C pomerne štedrá. Vzhľadom na nedostupnosť niektorých druhov ovocia a zeleniny mimo sezóny alebo ich stratu pri spracovaní je vhodné užívať vitamín C vo forme kvalitných doplnkov. Bohatým zdrojom sú šípky, čierne a červené ríbezle, jablká, kivi a melón.

  • Čerstvé ovocie - černice , rakytník, pomaranče, citróny
    Čerstvosť je kľúčová, pretože vitamín C sa vplyvom tepla a vzduchu ľahko rozkladá.
  • Zelenina - brokolica, čerstvá kapusta, čerstvá kyslá kapusta, červená paprika, ružičkový kel

Tepelné spracovanie, sušenie a bežná oxidácia spôsobujú výraznú stratu vitamínu C z potravín. Zelenina a ovocie, ktoré ležali v regáli supermarketu niekoľko dní, obsahujú oveľa menej vitamínu C ako ovocie, ktoré bolo v mrazničke od leta, ale bolo zmrazené takmer okamžite po zbere.

Nedostatok vitamínu C

  • Nedostatok znižuje imunitu.
  • Naše telo má zvýšenú potrebu vitamínu C, ak sa chystáme na operáciu, trpíme stresom alebo sme prechladnutí.
  • Tehotné a dojčiace ženy, ako aj fajčiari by mali dbať na dostatočný príjem vitamínu C.
  • Dlhodobý akútny nedostatok spôsobuje ochorenie Avitaminóza C. V súčasnosti nás táto choroba priamo neohrozuje.
    (Skôr ho poznáte ako skorbut.)

V niektorých krajinách tretieho sveta sú choroby, ktorými trpeli námorníci a ľudia počas dlhých a krutých zím, stále prítomné.

Prejavuje sa v:

  • krvácanie z ďasien (môže viesť k paradentóze),
  • poruchy krvotvorby,
  • krvácanie pod kožu, pod nechtové lôžka a do svalov,
  • krvácanie vnútorných orgánov,
  • veľmi zlé hojenie rán,
  • znížená imunita.

Varovanie:

Doplnok stravy. Nie je určený ako náhrada pestrej stravy. Nevhodné pre deti mladšie ako 3 roky. Tehotné a dojčiace ženy na základe lekárskej konzultácie. Neprekračujte odporúčané dávkovanie.

Skladovanie:

Skladujte na suchom a tmavom mieste pri teplote do 25 °C mimo dosahu detí. Výrobca nezodpovedá za škody spôsobené nesprávnym používaním alebo skladovaním.

Zdroje
Nariadenie Komisie (EÚ) č. 432/2012 zo 16. mája 2012 - https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32012R0432

Dodatočné parametre

Kategória: Vitamíny
Hmotnosť: 0.5 kg
Určenie: Na regeneráciu
Balenie: 500 g
Forma: Sypké
Príchuť: Bez príchuti

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: