Přepnout na českou verzi

L-Glutamín FCC VALKNUT 300 g v prášku s príchuťou

Kód: VAL199-VIS VAL199-RYB Zvoľte variant
2 hodnotenia
Značka: Valknut
€15,38
Skladom Skladom Zvoľte variant
Príchuť
Obsah balenia
Zvolený variant nie je k dispozícii. Reset vybraných parametrov.
  • 100% fermentované.
  • Najobľúbenejšia aminokyselina.
  • Podieľa sa na tvorbe proteínov počas syntézy bielkovín.
  • Výrazne zlepšuje regeneráciu svalových vlákien.
  • Ideálne pre všetky športy.
  • Prispieva k tvorbe proteínov a tzv. aminosacharidov.
  • Bez farbív, aróm a stabilizátorov.
  • Vhodné pre vegánov a vegetariánov.

Detailné informácie

Podrobný popis

L-Glutamín FCC

100% prírodný L-glutamín. Zdroj aminokyseliny L-glutamínu vo forme prášku, ktorý sa vyrába fermentáciou vo vysokej kvalite. Glutamín predstavuje až 60 % všetkých aminokyselín v ľudskom tele. Najčastejšie sa nachádza v kostrovom svalstve a vo svaloch plní dôležitú funkciu.
Je to jedna z najkoncentrovanejších aminokyselín v tele a podieľa sa na syntéze bielkovín a glukózy a zvyšuje podiel aminokyselín vo svalovom tkanive.

L-glutamín a jeho výhody

  • Okrem toho, že je súčasťou bielkovín, zohráva dôležitú úlohu aj pri detoxikácii amoniaku a udržiavaní dusíkovej rovnováhy v tele. [1]
  • Obsahuje 19 % dusíka, takže je primárnym prenášačom dusíka do svalových buniek.
  • Prispieva k tvorbe bielkovín.
    (Bielkoviny prispievajú k rastu a udržiavaniu svalov.)
  • Prispieva k tvorbe tzv. aminosacharidov, čo sú látky, ktoré sa bežne nachádzajú v glykolipidoch a glykoproteínoch.
    (Podporujú tvorbu glutatiónu, tripeptidu s antioxidačnými vlastnosťami.)

#ShowMore#

L-glutamín je vhodný pre

  • aktívni športovci a fyzicky aktívni jednotlivci.
    (Hladina L-glutamínu klesá počas náročného cvičenia a stresových situácií.)

Ak trénujete naozaj tvrdo a intenzívne, nemali by ste odkladať suplementáciu glutamínu.

Prečo užívať L-glutamín

  • Zabezpečuje pozitívnu dusíkovú bilanciu.
  • Zohráva kľúčovú úlohu pri syntéze bielkovín.
  • Minimalizuje rozpad svalov a zlepšuje metabolizmus bielkovín.
  • Glutamín má antikatabolické účinky.
    (To ocenia najmä ľudia, ktorí znižujú hmotnosť.)
  • Pri nedostatku glutamínu vo svalových bunkách sa spomaľuje celková regenerácia organizmu a znižuje sa imunita.
    Po vyčerpaní svalového glykogénu, čo môže trvať približne hodinu od začiatku tréningu, telo spotrebuje aminokyseliny v nasledujúcom poradí.
    (Samozrejme, závisí to od intenzity tréningu.)

Zdroje glutamínu

Glutamín ako aminokyselina je súčasťou potravín bohatých na bielkoviny. Nachádza sa v:

  • V mäse,
  • v mliečnych výrobkoch,
  • vajcia,
  • strukoviny,
  • biela ryža alebo tofu.

Zloženie:

  • 100% fermentovaná aminokyselina L-glutamín (kyselina 2-amino-4-karbamoyl-butánová)
  • Prísady: sladidlo: sukralóza, regulátor kyslosti: kyselina jablčná, kyselina citrónová, prírodné farbivo: extrakt z červenej repy

Odporúčané dávkovanie:

  • 8 g zmesi (1 odmerka) sa rozmieša v 200-250 ml studenej vody alebo ovocného nápoja 2-krát denne.
  • V ideálnom prípade rozdeľte dennú dávku aspoň na dve časti. Najlepšie je užiť dve dávky, jednu 15-30 minút pred tréningom a druhú asi 30 minút po tréningu v rovnakom čase ako proteín.
  • V netréningové dni ideálne hneď ráno po prebudení a večer pred spaním.
  • Ľahko sa rozpúšťa vo vode alebo proteínovom nápoji.
  • Denná dávka sa môže pohybovať od 5 do 20 g v závislosti od vašej hmotnosti.
    (V prípade silových športov (kulturisti) môže byť táto dávka ešte vyššia.)
  • !!Dávka nad 40 g môže spôsobiť hromadenie amoniaku v tele a črevné problémy.

Úloha glutamínu v tele

  • Glutamín je neesenciálna aminokyselina, ktorá sa syntetizuje z kyseliny glutámovej pomocou enzýmu glutamínsyntáza.
  • Pri odbúravaní aminokyselín vo svaloch najprv prebieha proces nazývaný transaminácia, pri ktorom sa odstráni ?-amino skupina a amoniak sa prenesie na ?-ketoglutarát za vzniku L-glutamátu a L-glutamínu.
  • Glutamín sa krvou dostáva do čreva, kde sa mení na alanín, a do obličiek, kde sa uvoľňuje a vylučuje amoniak.
  • Tvorba glutamínu je zároveň hlavným procesom, ktorým sa z mozgového tkaniva odstraňuje amoniak - pri zvýšenej hladine amoniaku sa vyčerpáva glutamát a v dôsledku jeho syntézy klesá koncentrácia ?-ketoglutarátu, súčasti Krebsovho cyklu - výsledkom je zníženie syntézy ATP, nedostatok energie v nervovej bunke a neurologické príznaky, ktoré sprevádzajú otravu amoniakom.

Varovanie:

Doplnok stravy. Nie je určený ako náhrada pestrej stravy. Nevhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Vždy sa odporúča poradiť sa so svojím lekárom.

Skladovanie:

Skladujte na suchom a tmavom mieste pri teplote do 25 °C mimo dosahu detí. Výrobca nezodpovedá za škody spôsobené nesprávnym používaním alebo skladovaním. Nemá schválené liečivé vlastnosti a nie je liekom.

Zdroje
[1] Wikipedia https://cs.wikipedia.org/wiki/Glutamin

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: