Přepnout na českou verzi

Fruktóza

Čo je to fruktóza

Fruktóza je jednoduchý cukor alebo monosacharid tvoriaci celých 50 % stolného cukru, teda sacharózy. Stolový cukor sa skladá z fruktózy a glukózy, ktorá je hlavným zdrojom energie pre telo. Fruktózu musí pečeň najskôr premeniť na glukózu a až potom ju ľudské telo ďalej využíva. Priemyselne sa získava z cukrovej repy, trstiny alebo kukurice. Jej sladivosť je približne o 30 % vyššia ako sladivosť sacharózy. Vďaka rýchlemu vstrebávaniu jednoduchého cukru je energia v tele dostupná krátko po konzumácii a je možné ju ihneď využiť.

Kde ju nájdeme

Fruktózu nájdete aj v rôznych sladkých sladidlách. Obsahuje ju napríklad kukuričný sirup alebo sirup z agáve.  Nájdete ju aj v mede, kde je ju asi 38%. Pochopiteľne je obsiahnutá aj v rôznych spracovaných potravinách. V prípade, že je na produkte uvedený pridaný cukor ako jedna z hlavných zložiek potraviny, má s najväčšou pravdepodobnosťou potravina vysoký obsah fruktózy. Fruktóza je pochopiteľne obsiahnutá aj v ovocí a niektorých druhoch zeleniny. Ovocie a zelenina však obsahujú fruktózu v pomerne malom množstve. Fruktózu obsahujú jahody, melóny, černice alebo čučoriedky. Zo zeleniny pk sladké zemiaky, kukurica alebo cibuľa.

Prečo nie je vhodná pre telo

Fruktózu a glukózu ľudské telo metabolizuje úplne odlišne. Glukózu môže využiť každá bunka v tele. Fruktózu však dokážu metabolizovať len pečeň. Pokiaľ ľudia konzumujú stravu s vysokým obsahom kalórií a fruktózy, preťažujú tak svoju pečeň a fruktóza sa v tele začne meniť na tuk. Nadmerná konzumácia fruktózy môže byť podľa vedcov kľúčovým faktorom k najzávažnejším ochoreniam súčasnej doby. 

Aké má škodlivé účinky

Nadmerná konzumácia fruktózy je zdraviu škodlivá. Jej zdravotie účinky sú však kontroverzné. Pokiaľ budete vo svojej strave jesť príliš veľa fruktózy môže dôjsť k:

  • zvýšenie hladiny kyseliny močovej v krvi
  • narušenie zloženia krvných lipidov
  • ukladanie tuku v pečeni
  • inzulínovej rezistencii
  • obezite
  • prejedanie
  • leptínovej rezistencii

Kedy toto neplatí

Fruktóza je pre ľudské telo zlá, pokiaľ ju prijímate ako pridaný cukor. V prípade, že ju do tela dostávate z ovocia alebo zeleniny, nie je to pravda. Ovocie má nízku kalórsku hustotu a navyše obsahuje veľa vlákniny. Prakticky nie je možné sa prejesť ovocím alebo zeleninou takým spôsobom, aby bola fruktóza škodlivá. Museli by ste konzumovať veľmi veľké množstvo, aby ste dosiahli škodlivú hladinu fruktózy. 

Pamätajte, že škodlivé účinky fruktózy sa týkajú západnej stravy s nadbytočnými kalóriami a pridanými cukrami. Rozhodne sa nevzťahuje na prírodné cukry. 

Intolerancia fruktózy

Rovnako ako existuje intolerancia na laktózu a ďalšie zložky stravy, existuje aj neznášanlivosť fruktózy. Ide o vrodenú neschopnosť metabolizovať túto látku. Ochorenie je spôsobené nedostatkom enzýmu aldolázy B, ktorá dokáže štiepiť fruktózu na jednoduché cukry. Intolerancia fruktózy sa prejavuje bolesťami brucha, nadúvaním, plynatosťou, zvracaním a hypoglykémiou. 

V prípade intolerancie fruktózy je nutné z jedálnička vylúčiť všetky potraviny obsahujúce fruktózu aj sacharózu. Postihnutý nesmie konzumovať sladkosti, sladené drinky, džúsy ani ovocie. V takom prípade je nutné sledovať informácie na obaloch výrobkov. Glukózo-fruktózový sirup je totiž používaný v širokom spektre výrobkov.