Přepnout na českou verzi

Strongman, silový trojboj a powerlifting

Sila. To je spoločný menovateľ pre silový trojboj, powerlifting a strogman. Každá disciplína má však svoje špecifické pravidlá a sú medzi nimi drobné rozdiely.

Už názov napovedá, že siláci v trojboji bojujú v troch rôznych disciplínach. Silovému trojboju tiež hovoríme powerlifting. Tento šport sa podobá vzpieraniu. Ide totiž zdvihnúť os v troch disciplínach. Na každú disciplínu má silák tri pokusy. Športovec, ktorý sa zaoberá silovému trojboju sa nazýva lifter alebo powerlifter. Súťažiaci súťažia vo svojej váhovej kategórii. Najprv sa súťaží v drepe, potom v nechpresse a nakoniec v mŕtvom ťahu.

Silový trojboj má tri disciplíny

  1. Squat - Zdvih začína vzpriameným postojom zdviháka a tyčou zaťaženou závažím, ktorá spočíva na ramenách športovcov. Výťah začne na povel rozhodcu.
  2. Bench press - Zdvíhač je chrbtom opretý o lavicu a dvíha tyč so závažím na dĺžku paže. Na povel rozhodcu potom spustí tyč k hrudi, kde musí byť nehybne držaná, pokiaľ nedá rozhodca ďalší povel. Potom lifter tlačí závažie hore, kým nie sú paže rovné a lakte zaistené.
  3. Mŕtvy ťah - Kráľ silových disciplín. V mŕtvom ťahu športovec uchopí zaťaženú tyč, ktorá je na podlahe plošiny. Lifter zdvihne závažie z podlahy a zaujme vzpriamenú pozíciu. Na príkaz rozhodcu tyč vráti na podlahu.

Powerlifting

je medzinárodný šport, ktorý sa prevádzkuje vo viac ako stovke krajín sveta. Preteká muži aj ženy od štrnástich rokov.

História powerliftingu

Silový trojboj vznikol v 60. rokoch 20. storočia. Už v roku 1964 sa v Spojených štátoch konali prvé neoficiálne majstrovstvá v silovom trojboji. O rok neskôr sa konal prvý národný šampionát práve v USA. V roku 1966 sa potom konal prvý šampionát vo Veľkej Británii. V roku 1968 sa potom národný šampionát konal v Nórsku. Prvé neoficiálne majstrovstvá sveta sa odohrali v Amerike v roku 1970. Oficiálne sa potom uskutočnili o tri roky neskôr.

Prvé prebory v Česku sa konali v roku 1975 ao štyri roky neskôr na ne nadviazali majstrovstvá ČSSR. Medzinárodné stretnutie sa prvýkrát konalo v Budapešti v roku 1981, kde boli okrem Maďarov a Čechov aj Poliaci. Naši reprezentanti vtedy zvíťazili. V roku 1984 bol povolený vstup ČSSR do IPF a EPF. V ten istý rok sa naši športovci zúčastnili majstrovstiev Európy v nórskom Fredrikstad.

Oficiálny vznik silového trojboja v Čechách je však datovaný na 28. septembra 1992. Vtedy zväz zaregistrovalo Ministerstvo vnútra. Dovtedy bol začlenený do zväzu kulturistiky. V súčasnej dobe je silový trojboj súčasťou svetových hier pre neolympijské športy. Tie sa konajú každé štyri roky.

Strongman je ťažký šport

Ide o jeden z najťažších športov, ktorý existuje. Alternatívnym názvom je silová atletika. V súťaži Strogman sa súťaží v niekoľkých rôznych disciplínach. Väčšinou je ich na súťaži vybraných štyri až päť disciplín, ktoré preveria celkovú silu pretekárov. Môže ísť o zdvih klády nad hlavu, ťahanie kamiónu, zdvíhanie betónových gulí, mŕtve ťahy alebo prevracanie pneumatík. Celkom existuje asi päť desiatok disciplín. Súťaží sa podľa váhových kategórií do 80 kg, do 90 kg, do 105 kg a nad 105 kg.

  • Prenášanie bremien na určitú vzdialenosť, takzvané kufre
  • Super Yoke je disciplína, kedy na chrbte nesiete bremeno as ním idete do cieľa
  • Prevracanie obrích pneumatík
  • Zdvih klády nad hlavu
  • Zdvih obrie jednoručky nad hlavu
  • Ťahanie vozidiel
  • Zdvíhanie atlasových kameňov
  • Prenášanie ťažkých predmetov

Jednotlivé súťaže testujú fyzické limity súťažiacich. V posledných rokoch sa úroveň toho, čo pretekári dokážu naozaj posunuli. Ostatne tak ako v iných športoch niekdajšie svetové rekordy sú dnes iba vstupenkou na profesionálnu úroveň. Pretekári sú stále silnejšie a disciplíny ťažšie.

História strongman športu

Základy tohto športu môžeme hľadať v 19. storočí, kedy boli obľúbené cirkusové predstavenia. Na nich siláci zdvíhali rôzne záťaže, ohýbali predmety a trhali reťaze. Základ súťaže strongman tak, ako ich poznáme dnes, bol položený v roku 1977. David Webster a Douglas Edmuns vtedy usporiadali prvý ročník súťaže Worlds Strongest Man. Pôvodnou myšlienkou bolo porovnať výkony silových trojbojárov, kulturistov, vzpieračov a iných silákov. Formát súťaže sa pochopiteľne odvtedy posunul na inú úroveň.

Jedelníček pri silovom tréningu

Silový tréning je náročný a spálite pri ňom logicky veľa kalórií. Mnoho športovcov si počíta príjem sacharidov, práve z nich totiž čerpajú energiu. To pochopiteľne neznamená, že jej len sladké. Prijímajú okolo 6 gramov sacharidov na kilo váhy. Rýchle cukry však používajú len pred alebo po tréningu.

V ich strave hrajú veľkú úlohu bielkoviny. Bielkoviny sú totiž základný stavebný kameň na svalovú regeneráciu a výstavbu svalového tkaniva. Odporúčané je asi množstvo okolo 2 gramov bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Dôležité je pochopiteľne dbať aj na príjem vitamínov a minerálov. Vzhľadom na náročnosť športu je nutné prijímať oveľa väčšie množstvo ako konzumuje bežný jedinec. Pestrá a vyvážená strava je v tomto prípade alfou a omegou úspechu.

Okrem stravy je samozrejme nutné tiež dostatočne dopĺňať tekutiny. Pokiaľ nebude lifter prijímať toľko vody, koľko telo potrebuje, môžu sa zhoršiť svalové kontrakcie. Nedostatočná hydratácia potom môže spôsobiť až 10% prepad silových schopností športovcov. Rovnako je dôležité dodržiavať vysoký príjem sodíka, draslíka a vápnika. Vhodná je teda konzumácia, ovocie, mliečnych výrobkov, orechov a sem tam slaného jedla.