Přepnout na českou verzi

Prečo je dôležité dodržiavať denný príjem bielkovín?

Iste už viete, že na to, aby ste schudli alebo si vybudovali postavu snov, potrebujete splniť určitý pomer makroživín. Zo všetkých strán sa skloňuje predovšetkým dostatočný príjem bielkovín. Bez nich to jednoducho nejde. Viete ale, z čoho bielkoviny môžete čerpať? A akú úlohu vlastne hrajú proteínové doplnky vo výžive športovcov?

Proteíny ako základ všetkého živého

Proteíny sú podstatou všetkých živých organizmov. Hlavne preto, že zaisťujú správnu funkciu imunity, usmerňujú tvorbu hormónov a enzýmov, a formujú sa vďaka nim svaly. Čo ocenia predovšetkým športovci, ktorí potrebujú prijímať vyššie množstvo bielkovín.

Ak ste aktívny športovec, mal by sa váš príjem bielkovín pohybovať v rozmedzí 1,4 – 2 g na jeden kilogram hmotnosti. Ak ste skôr vyznávačom gaučinku, potom vám postačí príjem medzi 0,8 – 1,2 g na kilogram váhy.

Bielkoviny v strave a kde ich hľadať

Zaistiť si určitý prísun bielkovín môžete aj zo svojho jedálnička. Kde presne ich hľadať? Napríklad v:

  • hydinovom či hovädzom mäse
  • vajciach
  • mliečnych výrobkoch – tvaroh, grécky jogurt
  • strukovinách
  • obilninách

Skvelé sú tiež ovsené kaše, ktoré si môžete dať na raňajky alebo desiatu.

Srvátkový proteín pre aktívnych športovcov

Ak sa neustále udržujete v pohybe, potom vám bielkoviny z každodenného jedla nebudú stačiť. V tomto prípade je vhodné siahnuť po špeciálnych doplnkoch stravy.

Vďaka nim si svaly vybudujete rýchlejšie a naberiete potrebný objem aj silu. Proteín môžete užívať kedykoľvek počas dňa. Pokiaľ si ho vezmete ihneď po tréningu, pomôžete natiahnutým svalom k úspešnejšej regenerácii. Ideálnym riešením sú už spomínané srvátkové proteíny čiže whey proteíny.

Aký suplement používať?

Na trhu existuje nespočetné množstvo produktov na používanie. Ak ste sa športom začali len nedávno, určite viete, že vyznať sa v toľkých výrobkoch je naozaj kumšt. Hlavné je vyberať si produkty, ktoré sú schválené európskou legislatívou. Pamätajte, že v tomto prípade sa nevypláca šetriť. Predajcu si preverujte, hľadajte recenzie a odporúčania na internete a až na základe všetkých týchto informácií sa rozhodujte o kúpe.