Přepnout na českou verzi

V zime musíme telu dodávať potrebné vitamíny

Zimné obdobie je pre mnohých z nás najneobľúbenejšie. Nielen, že je vonku zima a je čoskoro tma, ale aj na nás číhajú najrôznejšie vírusy. Je to doba, kedy sme náchylní na ochorenie, a tak je potrebné svoje telo zásobovať vitamíny. Jedným z najdôležitejších vitamínov pre naše telo je vitamín C.

Vitamín C môžeme pochopiteľne získať z potravín (predovšetkým zo zeleniny a ovocia), ale v zimnom období je dobré ho dopĺňať aj pomocou doplnkov stravy. Vitamín C má pozitívne prínosy pre telo. Je protizápalový, podporuje vývoj kostí, ale aj zubov a ďasien. Navyše prispieva k zníženiu únavy a normálnej činnosti nervovej sústavy. Je to antioxidant.

  • vitamín C je označovaný aj ako kyselina L-askorbová alebo L-300
  • telo si tento vitamín nie je schopné vytvoriť samo

Tento vitamín je okrem iného vhodný aj pre športovcov. Prispieva totiž k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Navyše sa stará o imunitu, ktorú športovci potrebujú udržiavať v dobrej kondícii.

vitamin-c- sipky-

Môže obsahovať ďalšie látky

Niektoré prípravky obsahujú nielen vitamín C, ale aj ďalšie zložky. Valknut napríklad ponúka vitamín C obohatený o extrakt zo šípok. Práve plod šípkovej ruže obsahuje vitamín C a A, ale aj vitamín K, vitamín B1 (Thiamín), vitamín B2 a vitamín B3 (Niacín). Šípky navyše obsahujú vápnik a rutín.

vitamin-C-s -sípkom-valknutvitamin-c-sipky-

Predávkovanie vitamínom C

Iste ste už počuli, že s vitamínmi by sme mali zaobchádzať veľmi opatrne, pretože hrozí predávkovanie. Vitamín C je vitamín rozpustný vo vode. Vyššie dávky tak nie sú nebezpečné, pretože nadbytok vitamínu skrátka vylúčite s močom.

  • vyššie dávky môžu vyvolať alergiu
  • vyššie dávky môžu spôsobiť nevoľnosť
  • vyššie dávky môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti

Osoby, ktoré majú problémy so zažívaním alebo ochorením obličiek či močových ciest by mali užívanie preparátov s vitamínom C konzultovať radšej so svojím lekárom. Ak však prijímajú tento vitamín je z ovocia a zeleniny, nemusí mať strach.

Nedostatok vitamínu sa prejaví

Ak má vaše telo nedostatok vitamínu C, určite to skôr či neskôr spoznáte. Nedostatok sa prejavuje zvýšenou únavou a taktiež nedostatočnou odolnosťou proti ochoreniam. Navyše môžete pozorovať problémy v ústnej dutine, a to ako so zubami, tak s ďasnami. Prejaviť sa môžu aj problémy so stavbou kostí a u detí dokonca spomalený rast.

  • odporúčaná denná dávka je 60 miligramov pre dospelého
  • vhodné sú tablety s postupným uvoľňovaním
  • ideálne je jesť aj ovocie a zeleninu 

Vyberte si zo širokej ponuky Vitamínov a minerálov, ktoré máme pre Vás skladom.