Přepnout na českou verzi

Inzulínová rezistencia

Čo je inzulínová rezistencia

Inzulín je životne dôležitý hormón. Tento hormón znižuje hladinu cukru v krvi.  Produkujú ho bunky pankreasu. Inzulín vyvoláva množstvo rôznych reakcií. Najčastejšie sa hovorí o pôsobení na metabolizmus cukru. Väčšina osôb pozná inzulín v súvislosti s cukrovkou. Hovorí sa o ňom totiž primárne ako o lieku na toto ochorenie. 

Znížená schopnosť reakcie

Inzulínová rezistencia charakterizuje zníženú schopnosť reakcie tkanív na inzulín. Primárnou príčinou je polymorfizmus génu pre IRS-1, sekundárnou príčinou môže byť stres alebo infekciou spôsobený zápal. Tieto faktory vedú k zvýšeniu hladiny kortizolu. Kortizol zvyšuje glykémiu, na to reaguje pankreas zvýšenou tvorbou inzulínu.  Časté zvyšovanie kortizolu spôsobuje inzulínovú rezistenciu. 

  • môže ovplyvniť pomer medzi telesnými lipidmi
  • zvyšuje koncentráciu triacyglycerolov
  • znižuje koncentráciu HDL
  • zvyšuje riziko krvnej koagulácie
  • spôsobuje zápalové zmeny
  • zvyšuje retenciu sodíka

Inzulínová rezistencia nie je choroba ani špecifická diagnóza. Spája sa však s ďalšími stavmi ako sú ochorenia srdca, vysoký krvný tlak alebo cukrovka 2. typu. Ďalej sa spája aj s obezitou a nealkoholickým tukovým postihnutím pečene. Niektorí lekári tvrdia, že dokonca existuje väzba medzi inzulínovou rezistenciou a niektorými nádormi. Vedecky dokázané to však zatiaľ nie je. 

Príčina inzulínovej rezistencie

Príčina inzulínovej rezistencie zatiaľ bohužiaľ nie je celkom známa. Z časti sa na nej podieľajú genetické faktory. Väčšina osôb s inzulínovou rezistenciou je asymptomatická. Často si vôbec nepripúšťajú, že by sa ich tento proces týkal. Väčšinou sa telo vyrovnáva s potrebou zvýšenej produkcie inzulínu, ktorej účinok je mierny. Pokiaľ tvorba inzulínu nestačí, dochádza k hyperglykémii. Časom sa hyperglikémia môže zhoršovať a objaví sa cukrovka druhého typu. Tá potom postihuje jednotlivé orgány. 

Špekuluje sa o tom, že medzi príčiny inzulínovej rezistencie patrí nadmerná konzumácia cukru a potravín s vysokým glykemickým indexom. Ďalej stres, nedostatok pohybu, nedostatok spánku a nepravidelná nekvalitná strava.

Ako ju poznáme

Na to, aby človek zistil, že má inzulínovú rezistenciu, existujú tieto spôsoby. 

Antopometrické meranie - rizikové faktory  sú  BMI menšie ako 25; obvod pása u mužov menší ako 94 cm a u žien menej ako 80 cm; pomer pas a výška menšia ako 0,53. Telesný tuk by u mužov nemal presiahnuť 25 jednotiek a u žien 29. Ak máte aspoň jeden rizikový faktor, tak inzulínovou rezistenciou trpíte. Čím viac sa hodnoty vzďaľujú od ideálnych, tým rýchlejšie treba stav riešiť. 

Analýza krvi - 

  • glukóza na lačno ≥ 5,3 mmol/ L
  •  HbA1c (glykozylovaný hemoglobín) 
  • ≥ 36 mmol/mol
  •  inzulín ≥ 6,1 mU/L

Čo môže nasledovať? 

O inzulínovej rezistencii nemusíte mať ani tušenie. Časom sa však zmení na metabolický syndróm. To je bohužiaľ vážny problém. Po ňom sa môže objaviť:

  • diabetes 2. typu
  • vysoký tlak
  • vysoký cholesterol
  • rakovina
  • mŕtvica
  • infarkt

Ak chcete inzulínovej rezistencii predchádzať, potom obmedzte cukor a spracované potraviny plné cukru. Stačí jesť trikrát denne, najdôležitejšie sú raňajky. Vhodné je aj pravidelne cvičiť a vyhýbať sa stresu. Dôležitý je aj spánok. Ideálne je spať denne sedem až osem hodín.

Súvisiace pojmy: