Přepnout na českou verzi

Glykemický index

Čo je to glykemický index? 

Glykemický index úzko súvisí s inzulínom. Je to veličina udávajúca rýchlosť využitia glukózy z určitej potraviny. Inými slovami vyjadruje hodnotu, o koľko sa hladina cukru v krvi zvýši za zhruba dve hodiny po konzumácii danej potraviny. Glykemický index sa často označuje skratkou oboch slov – GI. Potraviny vďaka nemu môžeme deliť do troch skupín. Ide o potraviny s vysokým, stredným a nízkym glykemickým indexom

Glykemický index je zobrazovaný ako plocha pod krivkou glykémie. Často je spájaný s množstvom podkožného tuku a samozrejme aj s váhou človeka. Pokiaľ človek konzumuje potraviny s vysokým glykemickým indexom, skoro po jedle dostane znova hlad. Navyše má aj chuť na sladkosti. A to nie je všetko. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index dvíhajú hladinu inzulínu v krvi av neposlednom rade prispievajú práve k tvorbe tuku. 

Ako sa delia potraviny podľa glykemického indexu

Potraviny s nízkym GI - ovocie, zelenina, mäso, vajcia, mliečne výrobky, orechy, strukoviny

Potraviny so stredným GI - ovsené vločky, kukurica, zemiaky, cestoviny, ryža, banány, celozrnné pečivo</p >

Potraviny s vysokým GI - biele pečivo, med, popcorn, sušienky, oblátky, buchty, koláče, cukríky, sladené nápoje</span >

Ako súvisí glykemický index a inzulín

Krvný cukor sa okamžite zdvihne, keď zjete niečo sladké. Vo vašom tele v tej chvíli dochádza k hyperglykémii. To nie je pre organizmus dobre, a preto telo vyplaví inzulín. Hormón, ktorý prinúti krvný cukor, aby sa zmenil na tuk. Vďaka tomu sa hladina cukru v krvi opäť zníži. Bohužiaľ to nie je dobre. Keďže sa vám ukladá v tele tuk. 

Akú má GI súvislosť s chudnutím

Glykemický index hrá pri chudnutí veľmi významnú úlohu. Je dôležité si uvedomiť, že kalorická a energetická hodnota potravín nesúvisí s pocitom sýtosti. Pokiaľ si teda doprajete tučný syr, bude mať vysokú energetickú hodnotu, ale nízky glykemický index. Syr je mliečny výrobok a tie všeobecne neobsahujú sacharidy. A vaše telo reaguje práve na sacharidy. 

To je práve dôvod, prečo sa po sladkých maškrtách toľko priberá na váhe. Skonzumovaný cukor má vysoký glykemický index a po zjedení sladkostí sa čoskoro objaví hlad a chuť. V takých chvíľach opäť siahneme po potravinách s obsahom cukru. A kolobeh, ktorý drasticky formuje našu postavu, je na svete.

Glykemický index a cukrovka

Ľudia trpiaci diabetom by mali všeobecne konzumovať potraviny s veľmi nízkym glykemickým indexom. Určite nie je vhodné, aby jedli potraviny s vysokým glykemickým indexom, aspoň by ich nemali jesť samotné. Pokiaľ si teda diabetik chce dopriať biele pečivo, mal by si ho natrieť alebo ho aspoň konzumovať so šunkou alebo syrom. Potraviny s vysokým glykemickým indexom sú pre osoby trpiace cukrovkou vhodné iba pri akútnej hypoglykémii. 

Súvisiace pojmy: