Přepnout na českou verzi

Čo je to kolagén a aký má vplyv na naše telo?

Kolagén je proteín alebo bielkovina. Skladá sa z devätnástich aminokyselín, ktoré sú za sebou poskladané do dlhých reťazcov a špirál. Ide o pomyselný spojovací materiál, ktorý drží pohromade bunky v našom tele. Pôvod slova kolagén je z gréckeho slova kólla, teda lepidlo. Kolagén tvorí tretinu bielkovín v ľudskom tele. Nájdete ho v kostiach, šľachách, cievach, chrupavkách, svalových tkanivách, zuboch aj v pokožke.

S pribúdajúcim vekom kolagén v ľudskom tele postupne ubúda, preto staršie osoby majú vrásky alebo ich bolia kĺby. Kolagén začne telu chýbať veľmi skoro. Jeho tvorba sa v tele znižuje už od dvadsiateho piateho roku života. Jeho nedostatok je však vidieť hlavne o pätnásť rokov neskôr, keď sa prestane tvoriť úplne.

Čo tvorbe kolagénu neprospieva?

  • fajčenie
  • návštevy solária
  • nadmerné opaľovanie bez ochrany
  • zlá životospráva s mnohými cukrami

Vzhľadom na to, že telo kolagén naozaj potrebuje z mnohých dôvodov je vhodné ho dopĺňať. Tým si udržíte mladý vzhľad dlhšie.

Ako podporiť produkciu kolagénu?

Jeho produkciu môžete prirodzene doplniť správnou stravou. Pre tvorbu kolagénu má obrovskú úlohu vitamín C.Ak má telo nedostatok tohto vitamínu, potom sa nemôže tvoriť kolagén. Vitamín C nájdete v našej ponuke, a to v prášku alebo napríklad v kapsuliach.

Podporiť tvorbu kolagénu vo vašom tele môžete tiež konzumáciou mäsa a tučných rýb, morských plodov, mliečnych výrobkov, vajec, červenej papriky, repy a červeného ovocia. Tvorbu podporuje aj slnečnicový alebo sójový olej, kapustová listová zelenina, banány, kokos, papája, petržlen, cibuľa, cesnak alebo reďkovky. Vhodné je konzumovať tiež orechy a semená. Pravidelne by sme do jedálnička mali zaraďovať aj vývar z kostí, ktorý by sme mali ťahať aj niekoľko hodín.