Přepnout na českou verzi

Kĺby potrebujú výživu takmer v každom veku

V prípade, že aktívne športujete a trápi vás bolesť kĺbov, mali by ste sa zamyslieť v prvom rade nad správnou technikou pohybu av druhom rade aj nad výberom vhodného výživového doplnku pre kĺby. Iste viete, že základom zdravého kĺbu je zdravá chrupavka, ktorú treba dobre vyživovať.

Chrupavka tlmí záťaž a znižuje trenie, v prípade, že ubúda dochádza ku kontaktu s kosťou. Dôsledkom toho môže dochádzať k bolestiam a tiež k zníženiu hybnosti. Hmotu chrupavky tvorí glukosamín sulfát, chondroitín sulfát, hydrolyzovaný kolagén a kolagén druhého typu.

Kĺby môžu bolieť

Dôvodov, prečo bolí kĺby je niekoľko. Môže ísť o poruchu imunity, dedičnosť alebo aj infekciu. Často je príčinou aj nadváha alebo absencia pohybu. Na vine môže byť dokonca zlý jedálniček. V každom prípade je dôležité sa včas zamyslieť nad správnou výživou a starostlivosťou. Samozrejme na vyživovanie chrupaviek pomáha pravidelný pohyb, ktorý spevňuje svaly. Dôležitá je pochopiteľne aj strava bohatá na kolagén.

Ideálne je vybrať si vhodný výživový doplnok. Ten by mal obsahovať chondroitín, glukosamín, kyselinu hyalurónovú, diacereín, ASU alebo MSM. Niektoré z týchto látok však môžete používať iba po konzultácii s lekárom. Ak vás kĺby bolia, sú vhodné aj prípravky obsahujúce omega-3 mastné kyseliny alebo výťažky z byliniek s protizápalovým účinkom.

Prevencia kĺbových ochorení:

  • fyzická aktivita aspoň trikrát týždenne
  • zníženie hmotnosti
  • zdravá výživa s obsahom všetkých živín
  • podporné pomôcky ako sú bandáže, tiež vhodná obuv


Negatívny vplyv na chrupavky:

  • zdvíhanie ťažkých bremien
  • dedičnosť
  • nesprávne techniky cvičenia
  • svalové disbalancie, ktoré preťažujú časť kĺbu
  • nadváha, obezita

Kolagén sa delí na dva typy. Prvý je zastúpený vo väzoch, šľachách a kostiach. Druhý sa nachádza hlavne v chrupavkách. Kĺbové výživy väčšinou obsahujú aj vitamín C, ktorý napomáha tvorbe kolagénu. Ďalej vitamín E či selén ako antioxidanty. Je v nich aj mangán, ktorý kolagén transportuje do organizmu. Často sa v nich vyskytujú aj Boswellové kyseliny.