Přepnout na českou verzi

Muay Thai, kickbox a K1 - obľúbené bojové športy s niekoľkými rozdielmi

Bojové športy sú veľmi obľúbené. Niektoré sú si veľmi podobné a vychádzajú z rovnakého učenia. Čo je Muay Thai? Čo sa skrýva pod názvom Kickbox a aký šport označujeme ako K1? Aká je história týchto športov a aké sú v nich rozdiely?

Muay Thai je thajský box

Thajský box je tradičným umením sebaobrany v Thajsku. Na rozdiel od tradičného boxu v tomto športe nepoužívate len päste, ale aj chodidlá, lakte aj kolená. V podstate pripomína klasický súboj a býva teda nadradený nad box v západnom štýle. Od roku 2000 sa používa názov Muay Thai, ktorý vytvorila celosvetová organizácia IFMA. Cieľom bolo, aby nebol názov viazaný na zemi vzniku.

  • vysoká fyzická náročnosť
  • päť trojminútových kolies
  • medzi všetkými kolesami dve minúty prestávka

Muay Thai sa prezýva umenie ôsmich končatín. Hovorí sa o rukách, chodidlách, lakťoch a kolenách. Ide o jeden z najtvrdších bojových športov vôbec. Zápasy začínajú ceremoniálom s modlitbou. V dnešnej dobe je hlavnou cestou propagácie amatérska úroveň tohto športu.

Základným rozdielom medzi amatérskymi a profi zápasmi je nielen čas zápasov, ale aj počet kôl a rôznosť ochranných pomôcok. V profesionálnej sfére sa používa suspenzor, chrániče zubov a rukavice. Zápasníci sú bosí. Amatéri okrem toho majú ešte helmy, chrániče lakťov aj holenie, ženy navyše chrániče hrude a juniori ochranné vesty.

História thajského boxu

Tento šport, ktorý je teraz rozšírený do celého sveta, sa vyvinul z bojového umenia Muay Boran. Pýši sa viac ako tisícročnou tradíciou. Najväčšiu popularitu má práve u bojovníkov, ktorí žijú na území Thajska. Bojové umenie sa v minulosti používalo pri vojnových konfliktoch. Po ich upokojení sa potom súboje odohrávali na trhoviskách. Až oveľa neskôr začali vznikať špeciálne štadióny s ringmi.

Zaujímavé určite je, že šport je čím ďalej tým viac populárny aj u žien. Pritom do roku 1996 nemali ženy ani prístup na športoviská. Od tohto roku môžu ženy šport nielen sledovať, ale dokonca sa bojov aj zúčastniť. Prístup žien bol podporený najmä preto, že rástli snahy dostať Muay Thai medzi olympijské športy.

Kickbox ako nové umenie

Bojové umenie, ktoré kombinuje údery rúk a nôh je pomerne mladé. V tomto športe sa používajú techniky z východných bojových umení aj techniky zo západných bojových umení. V kickboxe sa západí v stoji. Zápas na zemi nie je prípustný. Pokiaľ teda jeden zo západníkov upadne, je zápas prerušený dovtedy, kým vstane.

  • plnokontaktné
  • používajú sa chrániče
  • pravidlá sa v priebehu rokov menia

Kickbox je považovaný za plnokontaktný šport, ale prevádzkuje sa aj pre telesnú a duševnú pohodu. V prípade plnokontaktného športu bojovníci musia mať špeciálne trenírky a na ochranu potom chrániče zubov, bandáže na rukách, boxerské rukavice, chrániče slabín so suspenzorom, chrániče holení a priehlavkov a nepovinne aj helmu. Tá sa odporúča zápasníkom mladším ako šestnásť rokov. Ženy majú ešte chránič hrudi.

História kickboxu

Tento kontaktný šport vznikol na prelome 60. a 70. rokov. Práve v tom čase bol v Amerike obrovský boom bojových športov. Spočiatku sa kickbox veľmi podobal karate, vďaka prevzatým pravidlám. Od 70. rokov sa však začal tento šport meniť. Zmenilo sa oblečenie a vyvinul sa aj samotný boj. Z počiatočných kopov z karate sa prešlo skôr na boxerské techniky.

V dnešnej dobe existuje mnoho bojových umení, ktoré sa označujú ako kickbox. Ide o japonský, americký, indický, barmský alebo francúzsky. Termín je tak mnohovýznamový a každý prívlastok so sebou nesie trochu rozdielne pravidlá.

Podobá sa thajskému boxu

Ľudia si často mýlia práve Muay Thai a Kickbox. Hoci sú si tieto dva športy veľmi podobné, sú v nich rozdiely. V thajskom boxe sú totiž povolené kopy pod pás aj zásahy kolenami a lakťami. Pri kikcboxe je toto neprípustné.

K-1 kombinuje techniky

Pod týmto termínom je skrytá organizácia so sídlom v japonskom Tokiu. Založil ju Kazuyoshi Ishiim a kombinuje techniky z Muay Thai, kickboxu, Karate, Taekwonda, Savate, San Shou a mnoho ďalších bojových umení. Pravidlá sú veľmi podobné tým z kickboxu, ale sú jednoduchšie, aby západy boli vzrušujúce a mohli skončiť knockoutom.

Pravidlá K-1 hovoria, že každý zápas má tri alebo päť kôl, každé kolo trvá tri minúty. Zápas končí knockoutom, technickým knockoutom, rozhodnutím poroty, diskvalifikáciou alebo nerozhodne.

  • bodujú traja porotcovia
  • rozhodcovia musia na knocdowne napočítať do ôsmich
  • rozhodcovia aj doktor majú plnú moc na ukočenie zápasu

História K-1

K-1 bol založený v roku 1993, jeho predchodca nazývaný Seidokaikan Karate však vznikol už v roku 1980 a založil ho práve spomínaný Kazuyoshi Ishii. Práve na tomto umení je K-1 založená, dnes však platia trochu odlišné pravidlá, než platili na začiatku.

Rozdiel medzi K-1, kickboxom a ďalšími bojovými športmi

Základným rozdielom medzi týmito bojovými športmi je používanie kolien. To je povolené v K-1, rovnako ako napríklad v thajskom boxe. V kickboxe je však využitie kolien pri súboji neprípustné.

Najlepší spôsob, ako popísať K-1 je povedať, že má najlepšie pohyby a pravidlá prevzaté z fullkontaktného kickboxu a Muay Thai. Cieľom bolo vyvinúť hybridnejší boj. V Muay Thai môžete držať svojho súpera v neustálom zovretí, ale v K1 môžete protivníka zovrieť iba pri údere, potom ho musíte uvoľniť.