Přepnout na českou verzi

Gainery a sacharidy pomôžu budovať svalovú hmotu

Sacharidy a gainery sú výborným pomocníkom pri budovaní svalovej hmoty. Gainery vyčnievajú svojou komplexnosťou. Ide totiž o zmes sacharidov a bielkovín obohatených väčšinou o vitamíny a minerály. Všetko je pochopiteľne namiešané v ideálnom pomere.

Čo sú to sacharidy?

Sacharidy sú makroživiny, ktoré obsahuje každé jedlo. Sú základným zdrojom energie a pre ľudské telo sú hnacím motorom. Každý človek, ktorý sa venuje cvičeniu by mal dbať na dostatočný prísun sacharidov. Jedine tak dosiahne dostatočné množstvo energie, ktorú potrebuje na cvičenie. Dôležité je poznať správne využitie sacharidov.

Sacharidy sú vlastne chemické látky. Slovo pochádza z latinského výrazu saccharum, čo znamená cukor. Predtým sa sacharidy označovali ako uhľohydráty, uhľohydráty alebo karbohydráty. Dnes sa však od týchto výrazov upustilo.

Sacharidy možno rozdeliť na:

Aké sacharidy si dať pred tréningom?

Denný príjem sacharidov by mal tvoriť 45-65 % celkového energetického príjmu za deň. Sacharidy sú energie, ktoré pre život nutne potrebujete. Zvlášť v prípade, že sa venujete športu, a to ako na profesionálnej, tak hobby úrovni. Pri cvičení ľudské telo využíva glykogén. Ide o najdostupnejšiu zásobáreň energie. Uložený je vo svaloch alebo pečeni.

posilovna-svaly-proteiny-gainery-sacharidy

Aké sacharidy a kedy teda zjesť?

  • Posledné jedlo pred tréningom by ste mali konzumovať 3 hodiny až 30 minút pred cvičením.
  • Pochopiteľne čím viac sa tréning blíži, tým by malo byť jedlo stráviteľnejšie.
  • Pol hodiny pred tréningom je vhodné napríklad ovocie.
  • Ak jete viac ako hodinu pred tréningom, sú skvelým zdrojom sacharidov ovsené vločky. Nahradiť ich môžete celozrnným pečivom alebo ryžou.
  • Dôležité je jedlo doplniť o bielkoviny a tiež tuky.

Čo sú to gainery?

Ako gainery označujeme doplnky stravy, ktoré slúžia na doplnenie príjmu sacharidov a bielkovín. Sú ideálne pre tých, ktorí majú rýchly metabolizmus a zle naberajú svalovú hmotu. Gainery môžu obsahovať komplexné alebo jednoduché sacharidy. Sú to v podstate sacharidovo-proteínové koncentráty, ktorých hlavným cieľom je zvýšenie telesnej hmotnosti v podobe svalov. Gainery by sa mali konzumovať po fyzickom tréningu ako rýchly zdroj energie.

premium-gainer-30-mass-energy-vanilkaweight-power-gainer-30-cokolada

Všeobecne sa gainery delia na dve kategórie, a to hard a soft.

  • Hard gainery môžeme rozpoznať vďaka zloženiu. Bežne obsahujú viac sacharidov a slúžia na rýchlejšie a efektívnejšie doplňovanie energie pri vysilení tela, prípadne v čase, keď očakávame navýšenie spotreby.
  • Soft gainery obsahujú viac bielkovín a menej sacharidov. Používajú sa teda v čase, keď je potrebné budovať kvalitnú hmotu. Soft gainery je možné považovať za kvalitnú náhradu jedla. Pochopiteľne však nie je plnohodnotnou náhradou. Zaradiť do svojho jedálnička ako náhradu pevného jedla je možné v prípade potreby a zhone. Nemali by však nahradiť jedlo na dennodennej báze.

Vyberte si zo širokej ponuky Gainerov a sacharidov, ktoré máme na sklade.