Přepnout na českou verzi

Prínosy kyseliny jablčnej sú rôzne

Kyselina jablčná je dikarboxylová kyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v jablkách a hruškách. Je podobná kyseline citrónovej alebo vitamínu C. Vyskytuje sa v trpkých aj kyslých pokrmoch. Jej cena je však pomerne vysoká, preto sa často nahrádza kyselinou citrónovou, kyselinou vínnou alebo kyselinou fosforečnou. Predáva sa vo forme doplnkov stravy a má množstvo výhod.

Výhody pre zdravie

Kyselina jablčná sa nachádza v ovocí a zelenine. V tele sa prirodzene produkuje, keď sa sacharidy premieňajú na energiu. Často sa kyselina jablčná používa v kozmetike, pretože má priaznivé účinky na pleť. Okrem toho sa však kyselina jablčná používa aj na zvýšenie športovej výkonnosti. Niekedy sa kombinuje s kreatínovými doplnkami, aby sa zlepšila absorpcia kreatínu v tele. Kyselina jablčná údajne podporuje produkciu energie, zvyšuje vytrvalosť pri cvičení a pomáha brániť svalovej únave. Kúpiť si ju môžete v prášku alebo praktických kapsuliach.

Podľa laboratórnej štúdie z roku 2014 môže užívanie kyseliny jablčnej zvýšiť pH moču a hladiny citrátov. To znižuje pravdepodobnosť tvorby kameňa. O dva roky neskôr vedci navrhli, že by mali preskúmať vplyv stravy doplnenej hruškami as nízkym obsahom mäsa a sodíka na tvorbu obličkových kameňov. Navrhli to z dôvodu, že hrušky obsahujú skutočne veľké množstvo tejto kyseliny.

Kde sa vyskytuje

  • jablká, hrušky
  • marhule, broskyne, slivky
  • černice, čučoriedky
  • čerešne, hrozno
  • niektoré citrusové plody

kyselina-jablecna

Pozor na alergie a nežiaduce účinky

Žiadne nežiaduce účinky kyseliny jablčnej nie sú známe, pokiaľ ju však budete užívať v koncentrovanej podobe ako doplnok stravy, môže sa objaviť alergická reakcia. Tá sa prejavuje zhoršeným dýchaním, vyrážkou alebo svrbením.

O kyseline jablčnej bolo zatiaľ vykonané len malé množstvo výskumov. Z toho dôvodu je k dispozícii len málo informácií o bezpečnosti dlhodobého alebo pravidelného používania doplnkov kyseliny jablčnej. Špekuluje sa však o tom, že príjem kyseliny jablčnej môže vyvolať bolesti hlavy, hnačky, nevoľnosti alebo alergické reakcie spomenuté vyššie.

Okrem toho alfa-hydroxykyseliny zvyšujú citlivosť pokožky na slnečné svetlo. Z toho dôvodu je dôležité používať opaľovací krém v kombinácii s prípravkami na starostlivosť o pleť, ktorý ju obsahujú.

Dôležité je tiež vedieť, že neexistuje žiadna štandardná dávka, ktorá sa odporúča. Vhodná dávka môže závisieť od toho, aký používate doplnok a pochopiteľne záleží aj na pohlaví, veku a problémoch, ktoré máte. Pokiaľ teda chcete užívať kyselinu jablčnú ako doplnok stravy, je najlepšie sa najskôr poradiť so svojím lekárom.