Přepnout na českou verzi

Blog, Strana 3

Low carb alebo nízkosacharidová strava

Slovné spojenie low carb ste už pravdepodobne niekedy počuli. Viete však, čo sú to low carb potraviny? Čo to znamená nízkosacharidová strava? Čo môžete jesť a čomu sa naopak musíte vyhnúť? Má stravovanie low carb aj nejaké riziká?

Vegetariánske a vegánske proteíny: aké sú v nich rozdiely?

Vegetariánske proteíny sú rastlinné aj živočíšne proteíny, ktoré však neobsahujú bielkoviny z mäsa. Oproti tomu vegánske proteíny sú čisto rastlinné proteíny. Poďme sa pozrieť na ich rozdiely, výhody a nevýhody.

Nočný proteín: Prečo je vhodné konzumovať proteín pred spaním

Proteíny, ktoré obsahujú len kazeín, sú označované ako nočné alebo pomalé bielkoviny. Poskytujú totiž telu pomalý a stály prístup aminokyselín. Sú teda ideálne práve na noc, kedy ho môže telo využívať na obnovu svalového tkaniva. Využiť ich možno aj počas dňa, kedy nebudete môcť konzumovať dostatok bielkovín.

Čo je to kolagén a aký má vplyv na naše telo?

Kolagén je proteín alebo bielkovina. Skladá sa z devätnástich aminokyselín, ktoré sú za sebou poskladané do dlhých reťazcov a špirál. Ide o pomyselný spojovací materiál, ktorý drží pohromade bunky v našom tele. Pôvod slova kolagén je z gréckeho slova kólla, teda lepidlo. Kolagén tvorí tretinu bielkovín v ľudskom tele. Nájdete ho v kostiach, šľachách, cievach, chrupavkách, svalových tkanivách, zuboch aj v pokožke.

Poznáte zdravé tuky? Prezradíme, kde ich nájdete

Tuky boli predtým zatracované av žiadnom prípade nepatrili do zdravého jedálnička. Mnoho ľudí bolo presvedčených, že konzumácia tuku vedie k jeho ukladaniu. Výskumy však preukázali, že tuk má v každom jedálničku svoje nezastupiteľné miesto. Veď tuky sa podieľajú na mnohých telesných procesoch, navyše sú dôležité na vstrebávanie niektorých vitamínov. Poďme si teda predstaviť zdroje tukov, ktoré by ste rozhodne nemali vynechávať zo svojho jedálnička.

Kĺby potrebujú výživu takmer v každom veku

V prípade, že aktívne športujete a trápi vás bolesť kĺbov, mali by ste sa zamyslieť v prvom rade nad správnou technikou pohybu av druhom rade aj nad výberom vhodného výživového doplnku pre kĺby. Iste viete, že základom zdravého kĺbu je zdravá chrupavka, ktorú treba dobre vyživovať.

Banánové vafle bez pridaného cukru

Myslíte si, že maškrtiť zdravo nie je možné? Alebo že zdravé maškrtenie rozhodne nie je chutné? To určite nie je pravda. Aj zdravé veci môžu skvele chutiť. Dôkazom je napríklad tento recept na skvelé banánové vafle, ktoré sú kompletne bez cukru.

V zime treba dopĺňať vitamín D

V zimných mesiacoch trpí nedostatkom vitamínu D až polovica populácie. Je to tým, že čiastočne sa tento vitamín dostáva do tela vďaka slnečnému žiareniu, ktoré je v zime veľmi slabé a menej časté ako v iných obdobiach roka. Vitamín D je však pre telo dôležitý aj cez zimu. Ba ešte dôležitejšie s ohľadom na vírusy, ktoré sa v zime viac vyskytujú. 

V zime musíme telu dodávať potrebné vitamíny

Zimné obdobie je pre mnohých z nás najneobľúbenejšie. Nielen, že je vonku zima a je čoskoro tma, ale aj na nás číhajú najrôznejšie vírusy. Je to doba, kedy sme náchylní na ochorenie, a tak je potrebné svoje telo zásobovať vitamíny. Jedným z najdôležitejších vitamínov pre naše telo je vitamín C.