Přepnout na českou verzi

Low Carb

Čo je to Low Carb

Low carb alebo tiež Low Carb High Fat je nízkosacharidová diéta. Teda označenie pre stravovanie, kedy je znížený príjem sacharidov. V strave sú naopak navýšené tuky. Podľa štúdií obsahuje Low Carb diéta 10 – 30 % kalórií zo sacharidov. Pri tejto diéte je bežné navýšenie bielkovín, zdravých tukov a zeleniny. Práve tieto pokrmy majú nahradiť sacharidy a podporiť aj sýtosť.

Aké sú výhody Low Carb

Nízkosacharidová diéta môže mať zdravotné prínosy pre osoby s diabetom. Ide o chudnutie a lepšiu kontrolu krvného cukru. Bežne sa aj táto diéta používa na chudnutie. Navyše táto diéta eliminuje počet spracovaných potravín s vysokým obsahom cukrov. Je možné ju držať dlhodobo. Adaptačná fáza je pritom menej extrémna ako pri keto diéte. Ide tiež o menej obmedzujúcu a ľahšie sledovateľnú diétu ako keto. Pozitívne je lepšie využitie energetických rezerv a zvýšenie metabolickej aktivity v tukovom tkanive. Hovorí aj o tom, že pri dodržiavaní Low Carb diéty sa vám zlepší nálada a znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Aké sú nevýhody Low Carb

Pri dodržiavaní tejto diéty môžete pociťovať slabosť alebo môžete mať zápchu. Nízkosacharidová diéta má totiž nepriaznivý vplyv na črevný mikróbiom. Pri tejto diéte sa tiež ťažšie zaisťuje príjem vlákniny a prebiotík. Možnosti stravovania sú pochopiteľne obmedzené. Napríklad nesmiete konzumovať príliš veľké množstvo ovocia, ktoré obsahuje cukry. Táto diéta môže tiež ovplyvniť príjem mikroživín.

Aké potraviny sú pri Low Carb nežiaduce

Potraviny s vysokým obsahom sacharidov je potrebné pri nízkosacharidovej diéte z jedálnička úplne vyškrtnúť alebo ich aspoň výrazne obmedziť. Nežiaducou surovinou je pochopiteľne cukor, a to ako klasický biely, tak trstinový alebo kokosový. Rovnako tak je nevhodný med a všetky sladkosti. Obmedziť alebo vynechať by ste mali aj pečivo a prílohy ako sú cestoviny, ryža a zemiaky. Ďalej sa neodporúča konzumácia múky, škrobu a väčšinu ovocia. Z nápojov sú samozrejme nevhodné všetky sladené malinovky a sladké minerálne vody, žiaduce nie je ani pivo.

Aké ovocie si možno dať pri Low Carb

Vhodné je všeobecne ovocie s nízkym obsahom sacharidov. V praxi ide napríklad o lesné plody ako sú černice, jahody, čučoriedky alebo maliny. Vhodné množstvo je tak pol šálky týchto plodov počas dňa.

Aké potraviny naopak konzumovať pri Low Carb

Zdrojom sacharidov pri nízkosacharidovej diéte je najmä zelenina. Ideálne je šalát, cuketa, brokolica, uhorka, karfiol, baklažán alebo zelené fazuľky. V prípade, že nechcete cukry úplne vynechať, môžete si dať aj petržlen, tekvicu, mrkvu, zeler, cibuľu alebo repu. Raz za čas si môžete dopriať aj batáty, ktoré majú nižší glykemický index ako zemiaky a navyše obsahujú mnoho vitamínu A. Ako zdroje bielkovín si môžete dopriať mäso, ryby, mliečne výrobky (niektoré) a vajcia. Z tukov konzumujte pokojne maslo, masť alebo olivový olej. Pokojne si doprajte aj olivy, avokádo či ghee a kokosový olej. Obmedzene možno konzumovať tučné bravčové mäso a orechy.

Aké mliečne výrobky jesť pri Low Carb

Mliečne výrobky sú pri tejto diéte žiaduce. Je však vhodné starostlivo vyberať, ktoré zjete. Vhodný je plnotučný nesladený jogurt, kefír, klasická smotana a kyslá smotana. Zo syrov je vhodné vyberať také, ktoré majú nízky obsah cukrov. Ide napríklad o parmezán, feta alebo čedar.

Aké nápoje je vhodné piť pri Low Carb

Okrem vody môžete piť bylinné čaje, zelený čaj, ale aj pokojne čaj čierny alebo biely. Povolené sú aj zeleninové šťavy, prípadne zeleninové smoothie.

Koľko sacharidov sa jej pri Low Carb

Nie je jedno dané číslo, pretože každý z nás je iný a každý organizmus potrebuje niečo iné. Navyše záleží na tom, akú formu diéty si zvolíte. Pri čisto bezsacharidovej strave je príjem sacharidov úplne nulový. V prípade veľmi nízkosacharidovej diéty je povolené zjesť do 20 gramov sacharidov za deň. Nízkosacharidová strava potom môže obsahovať až 60 gramov cukrov denne. Strava so zníženým príjmom sacharidov môže obsahovať dokonca až 100 gramov sacharidov počas jedného dňa. Ak sa rozhodnete pre voľnejšiu nízkosacharidovú stravu, je povolené zjesť až 130 gramov cukrov denne.