Přepnout na českou verzi

Omega 3

Čo je to omega 3

Omega 3 sú nenasýtené mastné kyseliny, ktorým tiež hovoríme esenciálne mastné kyseliny. Je to preto, že sú síce dôležité pre naše zdravie, ale telo si ich na rozdiel od iných tukov nedokáže samo vyrobiť. Stretnúť sa môžete aj so skratkou PUFA z anglického originálu polyunsaturated fatty acids. Pomenovanie omega súvisí s dvojitou väzbou v molekule mastnej kyseliny. 

Medzi najznámejšie omega 3 kyseliny patria EPA a DHA, ktoré sa nachádzajú najmä v rybách. Existuje však ešte ALA, omega 3, ktorá sa hojne nachádza v rastlinných potravinách. Nenasýtené mastné kyseliny hrajú dôležitú úlohu v procesoch ľudského tela. Dôležité sú pre deti, dospelé aj staršie osoby. Svoju úlohu hrajú aj v tehotenstve a pri dojčení. Ľudské telo ich bohužiaľ nedokáže syntetizovať, napriek tomu sú pre metabolizmus naozaj dôležité. 

Aké sú prínosy omega 3 pre telo

Zdravé tuky sú dôležité pre telo aj pre mozog. Ide o živiny, ktoré sú celosvetovo najpreskúmanejšie. A aké teda z konzumácie plynú výhody pre organizmus? 

  • Vývoj plodu, dojčaťa - Ak bude žena užívať omega 3 počas tehotenstva av čase dojčenia, môže sa zlepšiť inteligencia aj zdravie očí bábätka.
  • ADHD - Doplnky omega-3 môžu zlepšiť príznaky tejto poruchy pozornosti spojenej s hyperaktivitou. 
  • Zápaly, bolesti - Omega 3 môžu znižovať zápal a tiež príznaky autoimunitných chorôb.</li >
  • Astma - V prípade detí a mladých ľudí môžu esenciálne mastné kyseliny pomôcť s predchádzaním astmy. </span >
  • Pečeň - Esenciálne mastné kyseliny môžu pomôcť pri zbavovaní sa prebytočného tuku z pečene.</li >
  • Rakovina - Omega 3 mastné kyseliny sú spájané so zníženým rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva, ale aj pŕs alebo prostaty.  
  • Demencia - Štúdia hovorí aj o tom, že omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko Alzheimerovej choroby i demencie.&nbsp ;

Zdroje omega 3

Hlavným zdrojom esenciálnych mastných kyselín sú tučné morské ryby, hlavne teda ich olej. Vhodná je napríklad konzumácia lososa alebo sardiniek. Veľmi vyzdvihovaný je aj olej z tresčej pečene. Ďalším zdrojom sú napríklad morské riasy, ktoré však obsahujú o dosť menšie množstvo omega 3. Každopádne ide o potraviny, na ktoré bohužiaľ jedálniček vnútrozemských štátov nie je veľmi bohatý. Omega 3 sa však nachádza aj vo vajíčkach. V našich podmienkach ide vlastne o najbohatší zdroj nenasýtených mastných kyselín. Veľmi dôležité je však zjesť hlavne žĺtok. Práve on obsahuje väčšinu nutričných hodnôt. Omega 3 nájdete aj v ďalších potravinách: 

  • vlašské orechy 
  • chia semienka
  • kaviár
  • makrela
  • ustrice

Ako doplniť omega-3

Ak máte v tele nedostatok esenciálnych mastných kyselín, je najlepšie zaradiť do jedálnička tučné morské ryby a konzumovať ich aspoň dvakrát v týždni. Vymeniť ich pochopiteľne môžete aj za ďalšie plody mora bohaté na omega 3. Ak však nedokážete tieto normy splniť, je vhodné vyhľadať doplnky stravy

Tie najlepšie výrobky obsahujú rybí olej, krill olej a oleje z rias. Vždy je dôležité si prečítať zloženie prípravkov, pretože ich je na trhu naozaj veľa a nie každý prípravok je vhodný.

Obvykle zoženiete preparáty vo forme kapsúl alebo mäkkých gélov. Pred kúpou nezabudnite skontrolovať obsah omega-3 a táké ich formu. 

Pre lepšiu absorpciu je vhodná forma FFA. Teda obsah voľných mastných kyselín. Vhodné je tiež zistiť, či má prípravok štandard GOED alebo pečať tretej strany. Vždy tiež kontrolujte expiráciu, pretože kapsuly sú náchylné na žltnutie. 

Súvisiace pojmy: