Přepnout na českou verzi

Lecitín

Čo je to lecitín

Lecitín je hlavná zložka bunkových membrán. Jeho názov vznikol zo starogréckeho slova lekithos. V preklade to znamená žĺtok. Je to názov pre fosfatidylcholín a vlastne súhrnný názov pre fosfolipidy zložené z cholínu, glycerolu, kyseliny fosforečnej a mastných kyselín. V ľudskom tele je lecitín obsiahnutý v každej bunke a často sa o ňom hovorí ako o potrave pre mozog. Komerčne sa vyrába lecitín zo sójového a slnečnicového oleja. 

Na čo slúži lecitín

Lecitín je potrebný pre správne fungovanie mnohých životne dôležitých funkcií. Podieľa sa na obnovovaní aj tvorbe bunkových membrán. Lecitín funguje ako emulgátor. To znamená, že suspenduje tuky a oleje a zabraňuje, aby sa zmiešali s inými látkami. Doplnky stravy s lecitínom sa používajú ako pomôcka na dojčenie, na liečbu ulceróznej kolitídy alebo vysokého cholesterolu. Lecitín tiež znižuje cholesterol a zlepšuje zdravie srdca. Ďalej zlepšuje trávenie a môže bojovať s príznakmi demencie. Ďalšou jeho prednosťou je fakt, že zvlhčuje pokožku.

Aká je hlavná zložka lecitínu

Hlavnou zložkou je cholín. Ten telo premieňa na acetylcholín. Látku, ktorá prenáša nervové impulzy. Acetylcholín má úlohu v riadení pamäte, ale aj vo svalovej činnosti. Cholín udržuje normálnu činnosť pečene, udržuje hladinu homocysteínu a tiež dohliada na normálne metabolické procesy tukov v ľudskom tele. 

Aké sú druhy lecitínu

Lecitínové doplnky stravy sa získavajú zo slnečnicových semien, vajec či sójových bôbov. Najčastejšie sa využíva sója, niekedy sa však používajú aj živočíšne tuky, kukurica alebo ryby. Sójový lecitín sa často používa vo forme kapsúl, slnečnicový lecitín môže byť predávaný ako prášok alebo v tekutej forme. 

Kde nájdeme lecitín

Lecitín obsahujú žĺtky, sójové bôby, sójový olej, orechy a semená. Často sa objavuje aj v rôznych doplnkoch stravy. 

Kto používa lecitín

Najčastejšie ho v podobe potravinových doplnkov užívajú študenti, ktorí chcú podporiť a ochrániť svoje mozgové bunky. Z rovnakého dôvodu ho vyhľadávajú aj starší ľudia. Odporúčaná dávka na jeden deň sú asi 3 gramy lecitínu. Vo forme doplnkov by sa mal užívať spoločne so stravou. 

Kedy je vyššia potreba lecitínu

Väčšiu potrebu lecitínu majú ľudia pri väčšej psychickej alebo fyzickej námahe a rovnako tak pri únave. Telo si ho žiada viac aj pri rekonvalescencii alebo zvýšenej hladine cholesterolu. Viac lecitínu telo potrebuje aj pri vyššej konzumácii alkoholu, chronických ochoreniach alebo pri nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listovej. 

Aké môžu byť komplikácie

Opatrní by mali byť predovšetkým ľudia s alergiou na sóju alebo vajcia. Dôležité je v takom prípade kontrolovať pôvod lecitínu. Dôležité je v každom prípade dodržiavať odporúčané denné dávkovanie na príbalovom letáku alebo etikete doplnkov stravy. 

Lecitín v potravinách

Lecitín sa používa aj v potravinárskom priemysle. Je používaný ako emulgátor a antioxidant pod označením E322. V potravinárskom priemysle plní niekoľko funkcií. Napríklad zabraňuje oddeleniu vody od oleja a je používaný ako dôležitá pomocná látka pri pečení. Vďaka nemu je možné používať napríklad bezlepkové cesto. Lecitín navyše odďaľuje tvrdnutie pečiva. Často je súčasťou potravín, kde pomáha rozpúšťať alebo rozptyľovať tuky. Je teda napríklad súčasťou čokolád.

Súvisiace pojmy: