Přepnout na českou verzi

Sodík

Čo je to sodík

Sodík je primárne najbežnejší prvok z alkalických kovov, ktorému po latinsky hovoríme nátrium. Z pohľadu ľudského zdravia ide o minerálnu látku, ktorá má význam pre fungovanie ľudského tela. Sodík poznáme aj pod pojmom kuchynská soľ. Práve jej konzumáciou sa do tela dostáva často aj nadbytok tohto minerálu.

Ako pôsobí sodík v ľudskom tele

Sodík je veľmi dôležitý pre správnu funkciu svalov a nervov, podobne ako ďalšie minerály. Navyše umožňuje kyslíku aj živinám prechádzať cez bunečné steny oboma smermi. Je dôležitý aj pre správnu funkciu obličiek. V neposlednom rade zvyšuje rozpustnosť vápnika. Tým sa znižuje riziko tvorby obličkových kameňov. Je však veľmi dôležité, aby nebolo prekračovanie odporúčané denné množstvo. Jeho nadbytok je pre ľudský organizmus skutočne nebezpečný.

Ako sa prejavuje nedostatok sodíka

Ak budete mať v tele nedostatočné množstvo tohto minerálu, budete slabí a vyčerpaní. Môžete cítiť slabosť, kŕče vo svaloch. V extrémnych prípadoch môže nedostatok spôsobiť aj smrť. Je však dôležité povedať, že nedostatok je skutočne zvláštnym javom. Vzniknúť môže napríklad v dôsledku opakovaného zvracania alebo dlhodobej hnačky. Z toho dôvodu je dôležité v takýchto prípadoch piť napríklad minerálne vody. Vznik nedostatku sa môže viazať aj na silné potenie. 

Ako sa prejavuje nadbytok sodíka

Bohužiaľ je oveľa častejší nadbytok sodíka v tele ako jeho nedostatok. Je to najmä tým, že je obsiahnutý v soli a ľudia konzumujú príliš veľké množstvo slaných potravín a sami ešte veľa solí. Lekári hovoria o tom, že väčšina ľudí prijíma až dvojnásobok odporúčanej dennej dávky. Prebytok telo vylučuje potom a obličkami. Pokiaľ je prebytok veľký, sprevádza ho pocit smädu, vysoký krvný tlak, bolesti hlavy, srdcové problémy a opuchy. Nadbytok sodíka môže byť pre organizmus skutočne nebezpečný. Môže spôsobiť rakovinu žalúdka, vysoký krvný tlak, podieľať sa na infekcii pľúc ži opuchu mozgu. Ak jeho príjem neznížite, môže dôjsť aj ku kóme.

V akých potravinách nájdeme sodík

Ako už bolo povedané, sodík je hlavne v obyčajnej kuchynskej soli. Sodík však nájdete aj v mnohých ďalších potravinách. Ide najmä o údené a solené výrobky. Teda údeniny, syry, mäso, pečivo. Paradoxne však sodík nájdete aj napríklad v mlieku či kečupe. Sodík je tiež súčasťou konzervovaných polievok alebo prášku do pečiva. Je jasné, že veľké množstvo soli, prípadne sodíka ľudia konzumujú v podobe hranolčekov, zemiačikov alebo slaných orieškov. 

Aké množstvo sodíka je optimálne

Vedci hovoria o tom, že každý človek potrebuje k správnemu fungovaniu iné množstvo tohto minerálu. Všeobecne sa však hovorí o tom, že je vhodné denne prijať medzi 2,6 gramami a 4,9 gramami soli za deň. To však platí hlavne pre zdravých dospelých jedincov. Starší ľudia by mali dávky kuchynskej soli vo svojej strave znižovať, rovnako ako afroameričania. Práve tieto osoby sú totiž na sodík všeobecne viac citliví. Menšie množstvo by pochopiteľne malo platiť aj pre deti. Hovorí sa o tom, že deťom do jedného roka stačí 130 – 180 miligramov sodíka za deň. U detí a dospievajúcich je to potom 300 – 550 miligramov za deň. Je teda vhodné na to myslieť pri príprave pokrmov pre deti aj v prípade, keď im dovolíte konzumovať napríklad chipsy alebo jedlo z fastfoodu. Na množstvo sodíka by si mali dať pozor aj tehotné ženy. Ideálne je jeho príjem v tomto období znížiť.

Súvisiace pojmy: