Přepnout na českou verzi

Vitamín K2

Čo je to vitamín K2

Vitamín K2 tvorí viac ako desiatka podobných zlúčenín, ktorý sa hovorí menachinón. Patrí do skupiny vitamínov K, ktoré sú rozpustné v tukoch. Vitamín K ako taký bol objavený v roku 1929 ako základná živina na zrážanie krvi. Vitamín K2 sa nachádza v živočíšnych potravinách a fermentovaných potravinách. Môžeme ho deliť na niekoľko rôznych podtypov. Najdôležitejšie sú MK-4 a MK-7. Vitamín K2 je v západnej strave pomerne vzácny, napriek tomu ide o látku, ktorá je dôležitá v mnohých aspektoch nášho zdravia. 

Ako funguje vitamín K2

Vitamín K2 aktivuje proteíny, ktoré hrajú významnú úlohu pri zrážaní krvi, zdraví srdca a metabolizme vápnika. Tento vitamín tak podporuje kalcifikáciu kostí. Naopak reguluje ukladanie vápnika v obličkách alebo cievach. 

Aké sú základné benefity vitamínu K2

  • vplyv na nadmerné krvácanie pri menštruácii
  • zníženie kalcifikácie aorty a ďalších tepien
  • zníženie úmrtnosti o 25 %
  • znižuje kŕče
  • udržuje zdravé kosti
  • má vplyv na zdravie tepien
  • zaisťuje vstrebanie vápnikov do kostí
  • predpokladá sa, že má vplyv na zdravie zubov
  • podľa zlepšuje prežitie u pacientov s rakovinou pečene

Okrem vyššie spomínaných výhod môže vitamín K2 predchádzať ochoreniu srdca. Predpokladá sa, že vitamín K2 pomáha práve tým, že zabraňuje ukladaniu vápnika v tepnách. Zatiaľ však boli vykonané je observačné štúdie a je potrebné vykonať dlhodobé kontrolované štúdie, ktoré sa budú zaoberať vplyvom vitamínu K2 na srdcové ochorenie. 

Vitamín K2 v potravinách

V potrave nájdete tento vitamín v mäse, kvasených alebo fermentovaných potravinách. Najlepším zdrojom je forma fermentovaných sójových bôbov, potravina obľúbená v Japonsku. Z dostupnejších a známejších potravín je potom najlepším zdrojom syr ementál alebo ďalšie tvrdé syry. Vhodná je tiež kvasená kapusta či žĺtky. Z mäsa je najlepšie kuracie, vitamín K2 však obsahuje aj bravčové a hovädzie mäso. Zoznam je však len orientačný, pretože pri každom výrobku záleží na využitých baktériách a na podmienkach fermentácie výrobku. 

Vitamín K2 možno pochopiteľne do tela dostať aj vo forme doplnkov stravy. Skvele tento vitamín pôsobí v kombinácii s vitamínom D, pretože oba vitamíny majú synergické účinky. Dôležité je vybrať si taký doplnok, ktorý bude mať minimum aditív. Ideálne je, ak je v doplnku stravy vitamín K2 vo forme MK7, pretože táto forma má pomalší polčas rozpadu. Je teda efektívnejšie a stačí ho brať len raz denne. 

Aká je odporúčaná denná dávka K2

Vzhľadom na to, že oficiálne miesta nerozlišujú príjem vitamínu K1 a K2 sa len ťažko určuje odporúčaná denná dávka len jedného z týchto vitamínov. Napriek tomu Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odporučil príjem od 36 µg/deň do 54 µg/deň. V Európskej únii pritom platí norma pre vitamín K ako celok. Bohužiaľ však nie je určené odporúčané množstvo pre jednotlivé vekové kategórie, ktoré majú pochopiteľne rôzne potreby. 

Súvisiace pojmy: